TORNAR

‘La conselleria d’Agricultura és qui menys ens defensa’

Unió de Pagesos es mobilitza amb una tractorada a Calaf

societat
Diumenge, 7 febrer 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Entre 50 i 60 tractors han participat en aquesta marxa lenta, que ha començat en una de les sortides de Calaf a l’Eix Transversal cap a quarts de dotze del matí i ha finalitzat al voltant de quarts de dues, creant fins a 3 km de retencions a la C-25. Joan Vidal, coordinador d’UP a l’Anoia, en fa una ‘valoració positiva’, encara que diu que ‘caldrà veure quin cas ens fan’.

Tractorada a Calaf

Segons explica Vidal, els pagesos se senten desatesos per part de la conselleria d’Agricultura de la Generalitat. Per això, a banda de les mobilitzacions portades a terme aquest cap de setmana al conjunt de Catalunya, el proper 20 de febrer han organitzat una manifestació a Barcelona, que acabarà just davant la seu del Govern català.

A la tractorada de Calaf hi ha pres part un centenar de pagesos, ja que a més dels qui conduïen tractor també s’hi ha sumat molts agricultors del Bages, del Garraf, del Penedès i del Vallès, entre d’altres. La valoració que se’n fa des d’UP és molt positiva, ja que la jornada ha transcorregut sense cap incident.

La marxa lenta dels tractors ha provocat fins a 3 km de retencions i han desplaçat a la zona diverses dotacions dels Mossos d’Esquadra. Abans d’iniciar la tractorada, UP ha fet una roda de premsa al Casal de Calaf, on ha explicat que estan cansats d’haver de competir amb productes de fora i haver de vendre per sota dels preus de cost. Per això demanen un debat al Parlament; de fet, tot apunta que el proper març tindrà lloc aquest debat monogràfic sobre la pagesia.


7 Comentaris

P

Perr

10 de febrer 2010.11:52h

Respondre

Bartomeeu, en Josep et contesta molt bé, però t’apuntaré alguna cosa més...
T’has plantejat pq el mercat internacional marca preus baixos, produeixen amb les mateixes condicions q nosaltres?... Llegir més Aquí tenim uns requeriments de qualitat alimentària i condicions mediambientals, que ens molts països no hi són, i això ens encareix la producció per tal d’obtenir unes garanties alimentaries optimes. Pensa q tenim limitacions en densitats d’animals per m2 per normes de benestar animal, en l’ús de determinats productes fitosanitaris, les mesures agroambientals de la condicionalitat... per no parlar d’espais protegits com les zepa, q en altres indrets no hi són. Del mateix que ens queixem de les indústries q van a produir fora pq aquí no som competitius, però produeixen amb les mateixes condicions, de benestar humà? o més hores i menys condicions pels treballadors?
Per contra, segurament tens raó q el sector hauria de ser crític i s’hauria de plantejar organitzar-se i entrar en la comercialització per tal d’obtenir més valor afegit.

j

josep

igualada

10 de febrer 2010.11:02h

Respondre

Barto teu, el teu anàlisi també es pot millorar,
Els pagesos els necessitem per:

1.- facin de jardiners (d’acord) amb totes les implicacions que té sobre el paisatge, la biodiversitat,... Llegir més l’equilibri territorial i qualitat de vida (no sé si podràs fer-te’n el càrreg de què significa)

2.- per mantenir la capacitat de ser autosuficinets en l’alimentació amb les implicacions que té sobre la capacitat de subsistir davant una crisi alimentària global (que ja ha afectat a les regions pobres del planeta)

3.- Per l’equilibri energètic: no és raonable gastar més energia en transportar un aliment que les calories que aquest ens aporta. El consum en orígen és un dels reptes de futur davant la excessiva demanda energètica insostenible de les societats modernes. En altres paraules, l’activitat del pagès permet moderar la petjada ecològica avui ja negativa ens els països desenvolupats (fa uns anys a catalunya era de7 aprox, que vol dir que necessitem els recursos naturals de 7 catalunyes per generar l’energia que consumim). O sigui, que vivim a expenses de les capacitats energèticas i recursos naturals de països tercers més pobres.

4.- Perquè l’activitat dels pagesos sustenta tot una cadena econòmica de processament i distribució d’aliments, així com de material i tècnics associat a l’activitat (algú fabrica i ven tractors, construeix sitges de pinso, veterinaris, escorxadors, etc) que a dia d’avui a catalunya és de les que té més pes econòmic.

No hi ha cap país desenvolupat que en prescindeixi i les cimeres de mandataris i de les nacions Unides demanen als països més pobres que com a primer pas per sortir de la probresa assoleixin la seva autonomia alimentària.Ves pensant, des d’un bar, que passaria si deixessim enfonsar l’activitat del pagesos.

b

bartomeeu

iguaalda

10 de febrer 2010.09:00h

Respondre

Pere... crec que no et saps el tema.
Fa 30 anys, com tu dius, hi havia uns ajuds molt grans a la agricultura, fins i tot més grans que els d’ara, i com tu dius, el blat era mes car.

Els ajuds... Llegir més que donen als agricultors no es per que bvenguin a preus baixos, es per que com que el mercat internacional fixa preus baixos, per tal de que els europeus no comprem tots els productes molt mes barats que no pas els vostres a tercers paisos, us donen ajuds per que en vendre mes barat pogueu arribar a final de mes.
No es una subvencio a tota la societat, per que sense aquesta subvencio, ja podriem tenir cereal igualment varat. O es que et penses que algu ens pot obligar a comprar el blat a europa?
Si cal subvencionar al pages, que sigui per que faci de jardiner del mon, no pas com tu dius per ajudar a tota la societat mantenint els preus baixos, aixó ja pasa per si sol per culpa del mercat. Justament, del que es queixen els agricultors no es de aixó? De que els preus siguin baixos.
Ara bé, que la societat pugui tenir un interes en que existeixin agricultors, jo pregunto, justifica que sigui el sector mes subvencionat (amb els meus diners, dels meus impostos) de la historia?
Per que l’agricultor fa un bé a la societat (tot i que deu ni do el q contamina també...),
pero també els periodistes fan un bé a la societat, i no tenen les enormes subvencions dels agricultors, no??? EN tenen, pero no tant grans.
Continuo preguntant, amb la crisi que hi ha, i els pocs ingresoso que tenen les administracions, a qui cal subvencionar més, al pages? Als dels bars? Als periodistes? Als q fan cotxes? A qui?

Una darrera cosa, per que veguis una perversitat de ser un sector tant subvencionat... despres de més de 50 anys amb subvencions, ara us queixeu per que el preu està baix, i dieu que el negoci està en la distribució i tot aixó... i en comptes de organitzar-vos per portar també vosaltres la distribució, per fer més negoci i no dependre tant de subvencios... en comptes de aixó us organitzeu per demanar que la administració us arrelgi el problema, cosa que soposo q vol dir més subvencions.
Bé... no es que sigueu l’exemple de la innovació ni de la emprenedoria...
Visca la europa subvencioanda.

P

Pere

9 de febrer 2010.18:30h

Respondre

Joan totalment d’acord amb el teu comentari. Sobretot en la 2a part! No pot ser que un sindicat ultimament només vetlli pels interessos d’una empresa d’assessorament com agroxarxa.
També cal... Llegir més recordar, que les ajudes als pagesos (tal i com diu en bartomeu) són ajudes a TOTA la societat, ja que d’aquesta manera s’assegura que els preus de les matèries primeres no augmenti (el cereal és més barat ara que fa 30 anys!) de manera que indirectament ja és un impuls als altres sectors de l’economia i a les butxaques dels ciutadans. Si no pregunteu als vostres pares o avis, que si eren de pagés, d’un quilo de blat obtenien un quilo de pa, i en l’actualitat el quilo de blat es paga a 0.12 €, i el pa a quin preu va?

b

bartoemu

igualada

9 de febrer 2010.13:57h

Respondre

Una pregunta, ara amb la crisi que hi ha i q cada cop es recapta menys, si donem mes ajuds als pagesos, quedaran diners per impulsar altres sectors de la economia? No se, per exemple... els bars?

j

josep

igualada

9 de febrer 2010.12:20h

Respondre

La cosa més extraordinària que conec és que hi hagin pagesos que encara en vulguin ser. I això, que l’única cosa que ens fa realment falta per sobreviure és un sector primari fort. Si hem... Llegir més d’assegurar alguna cosa, que sigui produir la manduca! Al pas que anem, almenys que poguem posar-nos alguna cosa a la boca.

J

Joan

7 de febrer 2010.14:11h

Respondre

Jo també sóc pagès i dono suport a les accions que es puguin fer per millorar el sector, ja que estem en una situació delicada des de fa anys. L’agricultura i la ramaderia són sectors que no... Llegir més arriben al consumidor final (la majoria) i això provoca que els preus rebuts siguin molt inferiors als preus que paga el consumidor. La transformació del producte primari i la seva venta és a on hi ha el gran marge econòmic dels productes, i són aquests els que s’enduen la major part dels beneficis dels productes. Crec que el sector ha de treballar en aquesta línia, intentar valoritzar els productes primaris per arribar al consumidor final.

Alhora, també voldria ser crític amb el sindicat Unió de Pagesos (UP), ja que es manifesten sota el lema: ”PER UNS PREUS JUSTOS AL CAMP I A LA CIUTAT”. Jo també em voldria manifestar amb el següent lema: ”PER UNS PREUS JUSTOS ALS SERVEIS QUE OFEREIX UNIÓ DE PAGESOS”. Unió de Pagesos, a través de la seva empresa de serveis ha aconseguit gairebé un monopoli alhora de gestionar les ajudes que ofereix el Departament d’Agricultura (DAR). Quan un pagès sol·licita una ajuda per realitzar una inversió, s’ha d’acollir al Contracte Global d’Explotació i la realització d’aquests tràmits el DAR l’ha exterioritzat cap a entitats acreditades, de les quals la gran majoria són d’UP. Aquest fet ha provocat que els preus dels serveis d’UP hagin augmentat considerablement, degut a l’exclusivitat que tenen per a la tramitació d’aquests ajuts. Per tan, també demano a UP que sigui coherent i que racionalitzi els preus dels seus serveis i que no s’aprofiti dels pagesos, ja que quan hem de tramitar una subvenció del DAR els pagesos de l’Anoia hem d’anar a la seva oficina i deu nido els costos que tenim en burocràcia per poder aconseguir l’ajut per fer una inversió. També demano que UP treballi i es manifesti per reduir la burocràcia en el sector primari, però suposo que això no els hi interessa tan ja que el sindicat en té uns importants beneficis que mantenen la seva infraestructura sindical.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.