TORNAR
PUBLICITAT

La constitució de l'Alta Segarra s'ajorna i Badia qüestiona que sigui en forma de consell comarcal

L’alcalde calafí considera que ”un consell d’alcaldes seria més efectiu per una realitat de vuit pobles”

societat
Dijous, 24 maig 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Tot i que al principi del mandat, el 2015, tot feia pensar que la comarca no l'acabaria sencera i en aquest període 2015-2019 es faria efectiva l'escissió dels municipis anoiencs del nord, la situació que viu el Principat ha congelat la creació efectiva de l'Alta Segarra. Des de Governació, també s'hi donen llargues.

L'Anoia és una de les comarques de Catalunya que més afectada es podria veure per la constitució de noves agrupacions territorials. Ara mateix, sobre la taula hi ha l'eterna qüestió de l'Alta Segarra i la nova realitat del Montserratí que significaria la marxa d'almenys dos dels municipis del sud, el Bruc i Masquefa. Amb tot, aquestes escissions no tindran lloc els dos propers anys almenys. Fonts de Departament de Governació afirmen que "no hi ha constància de cap petició d'informació" pel que fa a aquestes dues comarques. Més concret és Jordi Badia, l'alcalde de Calaf, que seria capital de l'Alta Segarra. Badia afirma que "el 155 i la situació que vivim ha paralitzat per complet la tramitació" i que "tampoc creiem que s'hagi d'estructurar la nova realitat en forma de Consell Comarcal".

L'Alta Segarra, al voltant de Calaf, en compàs d'esperaEl batlle calafí subratlla que "els fets dels darrers mesos han aturat totes les gestions i ara, com a mínim, hem d'esperar que hi hagi l'estabilitat d'un Govern". El número u de Junts per Calaf ho desvincula d'un nou mandat municipal i considera que "dependrà més de l'aritmètica parlamentària i com s'articuli la futura reorganització territorial. Hem vist que les estructures actuals no acaben de funcionar i cal veure si les vegueries permetran una organització més eficient i efectiva".

Creu que hi ha una oportunitat en això "al mateix temps que es discuteixi un nou teixit territorial que a la vegada pot anar lligat a una llei electoral. Són dos debats diferents, però que es poden harmonitzar i de retruc servir per donar solucions a realitats com la nostra". El tema ja l'havia tractat Jordi Badia amb Meritxell Borràs, anterior consellera de Governació, però el desenllaç del conflicte amb l'Estat i el 155 ho han congelat.

De tota manera, assenyala que "si finalment som una comarca amb 7 ó 8 municipis, com sembla que seríem, és sobrer parlar de constituir un consell comarcal. Ja hi ha massa capes administratives superposades. Pot ser molt més viable una unió de municipis, sense tot un nou aparell administratiu, i que funcioni en base a un consell d'alcaldes. Cal flexibilitzar les estructures. Si reuníssim més viles i fóssim unes 18 ó 20, ja seria una altra cosa".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.