TORNAR

L'administració estudia el procés d'acollida dels 50 joves estrangers no acompanyats que hi ha a l'Anoia

A la comarca hi ha dos centres d’acollida de menors estrangers no acompanyats, a Montbui i Piera

societat
Dimecres, 12 desembre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Un ens format per polítics i tècnics farà un seguiment de la situació d'aquestes persones. La reunió va comptar amb la presència d'Alba Camps, la delegada del Govern a la Catalunya Central. Ara mateix hi ha una cinquantena de migrants joves que estan sense tutors a la comarca.

El Parc Motor de Castellolí va acollir la setmana passada la constitució de la Comissió de Treball sobre Joves que Migren sols a l'Anoia, encàrrec que es rebia de la Delegació Territorial de la Catalunya Central i que liderarà el Consell Comarcal de l'Anoia. La missió de l'ens és fer el seguiment de la crisi per a l'acolliment dels adolescents i joves migrats que arriben sols, generar una xarxa d'informació entre institucions, entitats i agents implicats, i abordar conjuntament les necessitats i els recursos vinculats amb l'acollida d'aquests joves.

La trobada, al Parc MotorEn aquesta reunió, es va comptar amb la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, qui va explicar que l'objectiu de la comissió i va posar en context la iniciativa i la situació que s'està vivint. Camps va explicar que els adolescents i els joves no acompanyats no són un problema, són una oportunitat. I són una oportunitat perquè són joves, tenen empenta i iniciativa, capacitat emprenedora, valents i han fet un procés migratori d'adults quan encara són menors. "Busquen un projecte de vida, aprofitant que molts d'ells tenen un ofici, capacitats i ganes de posar-se a treballar. Efectivament, els adolescents i els joves migrats que van sols vénen a Catalunya perquè volen treballar, guanyar-se la vida i ajudar les seves famílies" mentre afegia que "més enllà de l'emergència i de l'acollida urgent, cal seguir treballant la integració a la societat catalana, la formació i la inserció laboral. És un repte de país que hem d'entomar i aprofitar en totes les seves dimensions".

Hi era també Georgina Oliva, Secretaria d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, que va exposar la situació actual dels adolescents estrangers migrats sense referents familiars acollits a Catalunya i a l'Anoia. A la comarca, hi ha dos centres de primera acollida i atenció integral, un a Santa Margarida de Montbui (Mas Amigó) i uns altres a Piera (Castell de Fang) amb 21 i 24 adolescents. També comptem amb 3 pisos d'IPIS, dos a Vilanova del Camí (8 joves) i un a Igualada (1 jove).

La Unitat de Ciutadania i Convivència del Consell Comarcal va tractar les actuacions que s'han dut a terme per donar resposta a les necessitats plantejades pels centres. S'han realitzat cursos de llengua catalana i d'alfabetització, cursos de coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic i un curs de coneixements laborals, tots ells en el marc de la Llei d'acollida. També s'ha col·laborat amb l'Oficina Jove de l'Anoia que ha dut a terme una xerrada sobre el Programa de Garantia Juvenil i que ha dissenyat el programa Impuls que s'oferirà a 12 joves a partir del mes de gener. Finalment, s'ha vinculat als centres amb el programa Noves Oportunitats, un projecte d'inserció laboral vinculat al SOC i liderat per la Fundació AMPANS.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.