TORNAR

La delegació d'USTEC a l'Anoia veu "molt temerari" reprendre les classes el juny

Denuncien que ”hi ha alumnes que fan tota la seva formació en barracons”

societat
Divendres, 29 maig 2020. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El sindicat de professors i professores censura la planificació del Departament d'Educació per reprendre les classes en dues setmanes. I més, amb l'afectació que ha tingut la pandèmia a l'Anoia.

PUBLICITAT

La representant d'USTEC-STEs(IAC) a l'Anoia, Diana Janés, ha afirmat a AnoiaDiari que "és molt temerari i irresponsable, obrir els centres educatius abans del mes de setembre". Les directrius del Departament que són d'una obertura parcial, a partir del 8 de juny, no són les adequades, segons el sindicat docent: "actualment, no podem garantir ni la seguretat del professorat ni de l'alumnat. El conseller Bargalló, en les seves declaracions, ha traspassat la responsabilitat d'aquesta obertura, així com de les conseqüències que aquesta pugui comportar, a les direccions dels centres educatius. Ho trobem inadmissible."

Assenyalen que "el Departament s'ha de responsabilitzar de com s'ha de fer aquesta obertura i donar uns criteris clars a seguir. Allò més indicat seria obrir al setembre de manera esglaonada i que per fer-ho, s'han de començar a establir, des d'avui mateix i amb la planificació necessària, les mesures, els recursos i els criteris que així ho permetin. Cal agumentar al doble la plantilla de personal docent i de suport educatiu, i reduir ràtios."

Una reducció que precisarà "d'inversió econòmica. Com ja és ben sabut, el sistema educatiu públic de Catalunya està infrafinançat amb un 2% del PIB. Segons la LEC, n'hauria de rebre el 6%. A més, en els darrers pressupostos aprovats recentment, no es va dotar amb més personal els centres educatius." Així, segons Janés, "defensem encara amb més força la inversió de diners i recursos en l'escola pública ja que la crisi en la qual ens trobem ha fet clarament visible el paper que té aquesta com a espai compensatori de desigualtats econòmiques."

Entenen que "les mesures sanitàries i de seguretat que va anunciar el conseller ens semblen del tot insuficients per garantir la salut de docents i alumnat. Si ni tan sols han estat capaços de treure els barracons en tots aquests anys, en quines condicions esperen que treballem en aquest context d'urgència? I, fent esment al que el conseller ha declarat respecte les etapes de l'educació infantil, pensem que no té en compte les característiques d'aquest alumnat i com es treballa en aquesta etapa. Pensem que és pràcticament impossible i antipedagògic fer que l'alumnat mantingui el distanciament social en aquestes edats."

Matisen que "hi ha excepcions que es poden admetre, sempre i quan siguin molt justificades i es doti dels recursos i les mesures necessaris per a dur-les a terme, són les següents: la de l'alumnat que es troba a final d'etapa -segon de batxillerat i cicles formatius- per tal que aquest pugui realitzar les proves d'accés a la universitat, les proves de final d'etapa i cicle i els exàmens de recuperació."

Barracons en una escola de l'Anoia

Els barracons

Un dels trets comuns a la fesomia dels centres educatius de l'Anoia són els barracons. Alguns equipaments els han necessitat els darrers anys, tot esperant les obres dels edificis o per acollir noves línies que s'han hagut de crear d'urgència. Tot i que, en un inici, només hi havien de ser de forma temporal, aquí, a la nostra comarca, tenim força exemples de centres educatius en què els barracons n'han esdevingut els edificis ordinaris de forma perpètua, amb tot el que això comporta. Tant és així que, ens trobem amb infants que han passat o passaran tota l'escolarització obligatòria en barracons. Això, no ho podem tolerar de cap manera. El professorat i l'alumnat de Catalunya han de poder treballar i aprendre en uns espais i uns edificis dignes." Davant la necessitat de minimitzar les ràtios d'alumnes per classe, per augmentar les distàncies, USTEC demana que cal "prioritzar, per davant de tot, la salut tant del professorat com de l'alumnat. És indispensable reduir les ràtios d'alumnes per aula".

Apunten que "per això, cal una inversió econòmica per poder disposar dels recursos necessaris i l'augment de plantilla de personal docent i de suport educatiu al doble de la que hi ha actualment. S'han de garantir unes condicions de feina dignes per als i les professionals de l'educació.". Aposten que "els espais adequats per a poder acomplir aquestes mesures poden ser espais municipals i comunitaris i, només com a mesura excepcional i a curt termini, també podríem parlar de barracons."


3 Comentaris

j

josepm

IGD

29 de maig 2020.12:52h

Respondre

Em costa entendre als sindicats, a la USTEC primer i a la resta després. És temerari reprendre les classes a juny?, malgrat es fa amb mestres de 60 anys a casa i els que al·leguen ser de risc... Llegir més també. No ho entenc.
No és temerari que els conductors d’autobusos treballin, o els recol·lectors d’escombraires, i que m’en dieu dels empleats de les càrniques -per cert alguns infectats a Lleida- i mil exemples més.
Permeteu que us ho digui. Els sindicats avui sou classistes, defenseu ”funcionaris” i en això, en el sentit més pejoratiu, us heu convertit.
Gràcies a Deu el pa no el fan funcionaris com vosaltres, altrament no en menjaríem. I per cert, no oblideu que l’ensenyament ÉS UN SERVEI BÀSIC, altrament el poble s’omple de servils adoctrinats votants de la dreta més extrema. Si us plau, feu servir el magí i prou demagògia. Per cert, sabeus que els nens són la població de menys risc i la que menys contagia. És el que diuen els científics, encara que als que no us agrada gaire treballar potser no ho voleu escoltar.

alfred-simo-ccoo-anoia

Alfred Simó (CCOO ANOIA)

Igualada

29 de maig 2020.09:35h

Respondre

Aquesta mateixa setmana, els sindicats que representem la totalitat dels i les docents de pública de la Catalunya Central, USTEC, CCOO, I-CSC i ASPEPC, hem emès un comunicat conjunt per a denunciar... Llegir més la reobertura precipitada, temerària i irresponsable dels centres educatius.

El comunicat el podeu llegir aquí:
https://drive.google.com/file/d/159ktcKDKPyjNWxUM_TCo9xE2Q-tRSnza/view?usp=sharing

A

Alfred Simó (CCOO Educació a l'Anoia)

Igualada

29 de maig 2020.08:50h

Respondre

Aquest dimarts mateix, a la Junta de Personal dels docents de pública de la Catalunya Central, que és l’òrgan representatiu dels i les docents públics del Servei Territorial de l’Anoia, vam... Llegir més emetre un comunicat conjunt sobre la nostra posició respecte de la precipitada reobertura dels centres. És públic i es pot llegir aquí:
https://drive.google.com/file/d/159ktcKDKPyjNWxUM_TCo9xE2Q-tRSnza/view?usp=sharing

Aquest comunicat està signat per tots els sindicats de l’educació pública de la Catalunya Central, és a dir, no només USTEC sinó també CCOO, I-CSC i ASPEPC.

Estaria bé, doncs, que en una qüestió en la que hi ha consens i que neguiteja molt a tot el professorat de la comarca, aquest diari hagués profunditzat una mica més i s’hagués fet ressò de la postura unànime dels representants de tots els treballadors de l’educació pública.

En aquest comunicat, manifestem la nostra oposició a les mesures unilaterals empreses pel Departament d’Educació, a les seves decisions precipitades i imprudents, i denunciem la covardia del conseller en encolomar la responsabilitat de la reobertura a les direccions dels centres, fent una lectura molt particular i interessada de ”l’autonomia de centres”. I tot per quinze dies de classe!

El conjunt de sindicats hem mostrat sempre el nostre acord a reobrir els centres educatius, amb les necessàries mesures de seguretat, per a les actuacions mínimes imprescindibles: preinscripcions, proves molt concretes i acompanyaments personalitzats en cursos terminals. Però els centres escolars no són un servei d’aparcament, la conciliació de la vida familiar i laboral no se soluciona amb més zones blaves i no ha de recaure exclusivament en les escoles i instituts.

Davant de tot aquest despropòsit demanem a les direccions dels centres educatius de la Catalunya Central que prioritzin la salut de les persones, i que no obrin els centres o en limitin al màxim l’atenció si no es compta amb els materials convenients per a garantir-ne la seguretat. Demanem també a tots els treballadors i treballadores que denunciin qualsevol situació irregular o que pugui afectar la seva seguretat i la del seu alumnat , davant els seus referents sindicals amb la major celeritat possible, ja que prendrem les mesures adients per a demanar responsabilitats pels perjudicis que se’n puguin derivar.

Finalment, l’allau de consultes que hem rebut aquests darrers dies per part de professorat que ens expressa la seva angoixa per la situació generada, a CCOO Educació mantindrem la guàrdia ben alta (com no dubto que també faran els altres sindicats de l’educació pública) i posarem en mans de la Inspecció de Treball totes les situacions que atemptin contra la seguretat i la salut dels treballadors i treballadores de l’educació.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.