TORNAR
PUBLICITAT

Denuncien "l'allau" de macro-projectes de parcs eòlics a Argençola

Aquest diumenge es farà una jornada informativa, a càrrec de Carles Brufau

societat
Dimecres, 8 març 2023. 07:51. Redacció AnoiaDiari.

"El col·lectiu d'afectades que fa temps que s'està organitzant, lluitarà per conservar els boscos, les terres fèrtils, el paisatge intacte, i a la vegada, vol aconseguir que aquesta allau especulativa tingui el mínim impacte sobre la majoria de famílies que volen viure o desenvolupar la seva vida i activitat econòmica a Argençola" ha anunciat, a través d'un comunicat emès a través de l'associació cultural El Trill, d'Argençola, aquest col·lectiu, afegint que "es presentaran totes les al·legacions possibles i es demostrarà que no cal destruir el territori per obtenir energia renovable."

El comunicat s'ha fet públic arran "dels anuncis sobre els projectes de polígons eòlics que amenacen el paisatge i les persones que viuen al territori. La pressa en les energies renovables i la manca d'intencions polítiques vers el canvi de model suposa una implantació irrespectuosa amb el patrimoni natural, arquitectònic i els projectes econòmics del món rural. Estan planejats un total de setze aerogeneradors de 190 m d'alçada (Torre Agbar: 147 m) a Argençola, repartits en quatre Parcs Eòlics: Panadella, Cantagalls, Portella i Esteve, què cal afegir als 6 aerogeneradors que actualment estan en servei, en total vint-i-dos." Recorden que "el passat 20 de febrer va sortir a informació pública el PE Panadella, amb 7 aerogeneradors, una subestació i la línia d'alta tensió de 16,6km i el 3 de març ha sortit PE Cantagalls, amb 5 aerogeneradors. La resta de PE estan al caure.

Cementiri d’Argençola i darrera la Serra de Cantagalls (El Till) Des del col·lectiu assenyalen que "un parc eòlic inclou, els mateixos aerogeneradors de 190 m d'alçada, camins d'accés per la seva construcció de 6-13 m d'amplada, plataformes de construcció i línies d'alta tensió amb torres de 40 m entre Argençola, Clariana i Rubió que en línia recta trinxa boscos i el que troba al seu pas. A prop del poble, masies i de la riera de Clariana. Soroll, ombres, impacte lumínic..., se sent, es veu i es pateix, a més de ser una via oberta per a la massificació de molins a la zona."

Remarquen que "aquests macroprojectes estan presentats per ENERGIA INAGOTABLE DE FURUD, S.L., pertanyent al grup Forestalia. Representen un gran benefici pels promotors i propietaris dels emplaçaments dels aerogeneradors i la subestació, una minsa compensació econòmica per l'ajuntament i cap benefici econòmic per a les famílies". Els macroprojectes afegeixen, "no generen llocs de treball, promouen el despoblament, carreguen de responsabilitat i despeses fixes a l'ajuntament, disminueixen les opcions de nous projectes econòmics de les famílies i degraden el valor del paisatge i les propietats."

Pel que fa a l'impacte visual i de degradació de la qualitat de vida, el col·lectiu assenyala que no només afectarà Argençola, Carbasí, Porquerisses, Santa Maria del Camí, Rocamora, Clariana i la Goda, "però també totes les poblacions que es troben al voltant, i que també tenen projectes al seu territori, que suposen una concentració no acceptable en zones poc habitades i deprimides."

Aquest diumenge 12 de març es farà una jornada informativa, a càrrec de Carles Brufau, a través de la què volen explicar als veïns com pot afectar a les nostres vides el model de concentració d'aerogeneradors i la centralització de la producció d'energia.


1 Comentaris

b

berto

14 de març 2023.12:47h

Respondre

Sabemos realmente lo que queremos?.....o solo queremos dar por el c......
Eso si, energía barata, pero lejos de los molinos........

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.