TORNAR
PUBLICITAT

Denuncien que nou infants d'Igualada no podran accedir a P-1 a les escoles bressol públiques

Les AMPAs de les escoles públiques recorden que ciutats de tamany similar tenen quatre o cinc llars d’infants municipals

societat
Dijous, 13 juny 2019. 12:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les AMPAs dels centres públics assenyalen que davant la manca de places públiques, les famílies es veuen obligades a entrar a llars d'infants vinculades a centres concertats que ja 'fidelitzen' aquests infants. La manca de places s'ha fet especialment evident, segons les AMPA dels centres públics, a P-1.

PUBLICITAT

Les AMPA dels centres públics d'Igualada han denunciat que "s'ha tornat a fer evident la manca de places públiques aquesta setmana. Aquest cop, en l'àmbit de les llars d'infants municipals". Adverteixen que  els tres centres titularitat de l'Ajuntament d'Igualada -La Rosella, La Lluna i L'Espígol- no 
podran donar resposta a la totalitat de famílies que el curs vinent 2019/20 desitjarien escolaritzar-hi els seus infants, segons es desprèn de les dades de prematriculació conegudes aquest dimarts. Assenyalen que "hi ha 25 famílies que volien dur els seus infants a l'única escola bressol situada al centre de la ciutat i que no hi han pogut entrar per manca d'oferta" i d'aquestes, nou infants de P-1 que "es quedaran sense plaça" a cap de les altres llars d'infants municipals, ja que "en aquesta franja d'edat hi ha hagut 54 demandes per només 45 places ofertades al conjunt de les tres escoles bressol". 

Expliquen que el mecanisme és que "les famílies amb infants d'un any que havien seleccionat alguna de les tres escoles bressol com a opció preferent, en cas de no tenir-hi plaça es veuran redirigits a la seva segona preferència. En el cas que totes les famílies desitgin escolaritzar els seus fills i filles en una llar municipal, el sistema serà incapaç de proveir-los-la. Aquesta situació possiblement no acabarà tenint lloc, perquè les famílies es veuen abocades cap a les llars d'infants privades, generalment vinculades a una escola d'educació Infantil i Primària, iniciant així una dinàmica de la qual és difícil sortir-ne".

Així, la Federació d'AMPAs de Centres Públics d'Igualada considera que "aquesta situació és totalment injusta, ja que l'escassedat d'oferta cada any genera situacions d'angoixa a multitud de famílies. Famílies que acaben prenent unes decisions a favor d'institucions escolars privades que, en molts casos, acabaran determinant el conjunt de l'escolarització dels seus infants".

Afegeixen que "un cop la família ja es troba bé en una llar" d'infants determinada vinculada a un centre educatiu concret, hi ha "una pressió ambiental"
perquè hi continuï l'escolarització. I, tot plegat, perquè en el seu  moment va patir perquè el seu nadó es quedaria sense plaça a la llar d'infants
municipal. L'entitat, a més, vol posar de relleu que d'altres capitals de comarca amb poblacions similar a la d'Igualada, com Vilafranca del Penedès o El Vendrell, "compten amb fins a quatre i cinc escoles bressol municipals, respectivament. Una dada que convidaria a revertir la decisió presa el 2012 de suprimir la quarta escola bressol amb què comptaven el conjunt de les famílies igualadines".

"Ineficàcia del sistema"

La Rosella, una de les llars d'infants municipals a IgualadaLes places que manquen, segons el comunicat, són especialment a P-0 (20 famílies han demanat d'inscriure els seus nadons per un total de 23 places disponibles) i a P-2 hi (ha hagut 27 sol·licituds per a un total de 31 places). A banda d'aquesta situació, l'entitat també vol posar de relleu "la ineficàcia del sistema vigent de subcontractació de la gestió de les llars municipals, en tant que les empreses concessionàries van adquirir el compromís d'invertir un mínim de 5.000 euros anuals a cada llar. Un compromís difícil de monitoritzar". A falta de dos mesos perquè expiri el termini de les actuals concessions, la Federació té constància que hi "ha quantitats importants de recursos i millores que aquestes empreses han deixat d'aportar, tot i les queixes de les famílies".

Una queixa que les AMPAs "vam traslladar formalment a l'Ajuntament d'Igualada en una reunió convocada expressament per tractar aquest assumpte", i veuen amb inquietud com "no  s'han executat cap dels compromisos acordats: ni els que fan referència a les empreses concessionàries, ni els que fan referència al nou plec de condicions que ha sortit a concurs, ni els que fan referència a les pròpies inversions municipals". La Federació reclama que, en els dos mesos que queden perquè expiri el conveni vigent, les empreses que ostenten la gestió de les llars duguin a terme les inversions previstes. Per bé, que si perden el concurs que s'ha obert recentment només per al curs 2019/20, ben pocs incentius tenen per executar els compromisos contrets. L'entitat considera que seria positiu que el consistori també articulés un projecte educatiu comú per al conjunt de les llars d'infants municipals, assumint un paper de lideratge consistent en el temps, i que així transmetés confiança tant als equips pedagògics com al conjunt de les famílies.

 

PUBLICITAT

1 Comentaris

A

Anna

Igualada

14 de juny 2019.07:02h

Respondre

El que ha de fer l’Ajuntamen és recuperar la gestió durecta de les llars d’infants. És la única forma de garantir una escolarització pública de qualitat per a tots els infants!! És... Llegir més questió de prioritats polítiques....

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.