TORNAR

El Departament d'Acció Climàtica alerta de l'elevat perill d'incendi forestal a l’Anoia des d'avui fins dilluns

El Servei Meteorològic de Catalunya prediu altes temperatures, humitats relatives baixes i entrada de vents a la zona central de cara a dilluns. Les comarques amb major risc d’incendi són l’Anoia, el Bages, la Noguera i el Solsonès

societat
Divendres, 20 maig 2022. 10:36. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

l Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe de perill d’incendi que va des d’avui, divendres, fins a dilluns i que té una afectació més severa a les comarques de l’Anoia, el Bages, la Noguera i el Solsonès. La predicció elaborada pel Servei Meteorològic de Catalunya indica que el fort augment de la temperatura del cap de setmana anirà acompanyat per la persistència d’humitat relativa baixa, que pot arribar a ser molt baixa durant les hores de màxima insolació. Això més enllà dels primers relleus litorals i, sobretot, a l’interior de Catalunya i el Prepirineu, on hi haurà zones que estaran per sota del 20%.

Els valors més baixos d’humitat relativa i sense recuperació nocturna s’esperen en zones a sotavent dels fluxos de component sud. Només en valls interiors ben obertes, sobretot del quadrant nord-est, i zones pròximes al litoral s’espera una recuperació significativa de la humitat en hores nocturnes. Precisament a la costa és on la humitat relativa sí que es mantindrà alta durant bona part del temps, fet que accentuarà la sensació de xafogor.

El vent de marinada bufarà entre fluix i moderat al centre del dia i, a banda del litoral, també podrà afectar zones del prelitoral, de les Terres de l’Ebre i del sud de la depressió Central. A la resta, s’imposarà el vent de sud o sud-oest fluix. Durant les nits quedarà encalmat o amb vent molt fluix de terral.

De cara a dilluns, és possible l’entrada de vent d’oest, entre fluix i moderat, a la zona de la Catalunya Central, fet que implicaria un repunt de la temperatura en zones del prelitoral de la meitat sud i també un descens de la humitat relativa en aquestes zones.

Les comarques amb una afectació parcial en aquest episodi de perill d’incendi són l’Alt Camp, l’Alt Penedès, l’Alt Urgell, el Baix Llobregat, la Conca de Barberà, el Garraf, les Garrigues, el Moianès, Osona, el Pallars Jussà, el Priorat, la Ribera d’Ebre, la Segarra, el Segrià, l’Urgell, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

El perill d’un segon any sec consecutiu

El primer semestre de 2020 va ser molt plujós a Catalunya. Des de llavors, la quantitat de pluja ha anat minvant i ha deixat un any 2021 amb un dèficit pluviomètric fort que s’ha anat consolidant durant els primers mesos de 2022, llevat de zones del sud del país on la situació, ara per ara, és bona.

Trobem així un escenari en el qual la vegetació és altament vulnerable al foc, ja que intenta sostenir el creixement produït en anys de bonança amb una quantitat d’aigua molt inferior. Aquest és un dels pitjors escenaris per a un estiu mediterrani, favorable al foc.

Tenint en compte que un 90% dels incendis són provocats per l’acció humana, és necessari fer accions per conscienciar la ciutadania i fer actuacions per retirar part de la vegetació generada els anys bons i treure així possible combustible del bosc.

Tot i que no són una referència del tot fiable, les prediccions estacionals per als propers mesos indiquen que la pluja estarà per sota de l’habitual per l’època. Si la predicció es confirma, agreujarà la situació de la vegetació i ens trobarem amb un estiu amb risc d’incendi superior l’habitual.

Mapa de perill d'incendi forestal

El mapa de perill d’incendi forestal elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals fa el diagnòstic de les situacions adverses que ens afecten i així s’activen el màxim de recursos els dies crítics. A partir d’aquest mapa que s’elabora diàriament, es procedeix a l’activació del Pla Alfa, que és el procediment que té establert el Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions davant les situacions de risc d’incendi que es produeixin.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.