TORNAR

Dimecres es presenta el Calendari del Bon Comsunidor 2022

Editat per Eixarcolant, la novetat del calendari d’enguany és que es converteix en un conte

societat
Dilluns, 22 novembre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La llebre Lola és la protagonista de la nova edició del Calendari del Bon Consumidor. Conduirà petits i grans al llarg dels dotze mesos de l'any vinent per descobrir les espècies i varietat de cada temporada. Els impulsors del calendari, el Col·lectiu Eixarcolant, volen "ajudar a fer realitat un canvi en el model productiu i de consum". La principal novetat de l’edició del 2022 és la possibilitat de, un cop acabat l’any, convertir el calendari en un conte. 

 

"Ser conscients de les implicacions d'allò que consumim, per fer del consum una eina de canvi que contribueixi a afrontar els reptes ambientals, socials i econòmics que el canvi climàtic, la crisi energètica, i la mancança de recursos materials fan més evidents que mai", expliquen des del Col·lectiu Eixarcolant que, entre altres projectes que desenvolupen al llarg de l'any, editen un calendari, el Calendari del Bon Consumidor, que inclou més de 260 il·lustracions de varietats agrícoles tradicionals i espècies silvestres comestibles repartides al llarg dels mesos, juntament amb una graella retallable on es mostren els productes de temporada que es poden consumir cada moment de l'any.

La gran novetat del calendari del 2022 és que un cop acabat l'any, es pot convertir en un conte: a través d'uns relats, en format conte il·lustrat, la llebre Lola acompanyarà petits i grans a descobrir tot el món que trobarem en aquest calendari.

Des d'Eixarcolant remarquen "la importància d'aquest projecte per poder avançar en la transformació del model productiu, econòmic i social, ja que aporta informació de gran utilitat sobre aspectes que cada cop són més centrals en el debat social, però pels quals encara manca molta informació i consciència. Ho fa, a més, amb un contingut rigorós i realista, però alhora desenfadat i positiu."

Les il·lustracions del calendari són d'Estela de Arenzana, amb textos de Jana Peters, Marta Ferrer i Marc Talavera, i maquetació de Roger Costa. S'editen que 5.000 exemplars, que es vendran, amb la voluntat "de sembrar llavors de consciència i optimisme arreu", en més de dos-cents establiments col·laboradors dels Països Catalans. També es podrà adquirir a la botiga en línia d'Eixarcolant, on els interessats també podran sumar-se a la campanya "amics del calendari" on es convida a tothom a fer arribar el calendari al seu entorn d'amics i familiars com a píndola de consciència.

Els beneficis obtinguts amb la venda del calendari es destinaran íntegrament a projectes del Col·lectiu Eixarcolant que "tenen per objectiu la recuperació de les plantes oblidades i la transformació del model de producció i consum d'aliments. Concretament serviran per ajudar al desenvolupament d'un arboretum de varietats tradicionals de fruiters de la Catalunya central; per fer els continguts del volum 5 de la col·lecció dels llibres de les plantes silvestres comestibles, que es publicarà al llarg del 2022; i per incrementar el nombre de llavors d'espècies silvestres i varietats tradicionals que comercialitzen, aconseguint així que puguin tornar a ser cultivades i consumides", han explicat des de l'entitat.

Presentació a Igualada

Per donar a conèixer el projecte es duran a terme diverses presentacions arreu del territori, la primera de les quals serà el dimecres 24 de novembre a les 19:30 al Casal Popular el Foment d'Igualada. Es posarà l'accent en els 12 eixos temàtics a partir dels quals s'han construït els 12 relats de l'edició 2022, generant un debat i diàleg amb el públic per cadascun d'ells, i acompanyant-ho d'una petita degustació de productes elaborats amb espècies i varietats que apareixen al Calendari.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.