TORNAR

El director assistencial de l'Hospital afirma que s'han preparat més llits d'UCI a l'àrea d'Urgències, si fos precís

El doctor Jordi Monedero explica que no hi ha cap plantejament ara per reduir l’activitat quirúrgica

societat
Dijous, 22 octubre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El Consorci Sanitari de l'Anoia es veu més preparat de cara a aquesta segona onada i, de moment, no preveu rebaixar la seva activitat quirúrgica. Els darrers dies admeten que "hi ha força ingressos de COVID-19" però no al mateix nivell que la setmana passada.

El director assistencial hospitalari del Consorci Sanitari de l'Anoia, Jordi Monedero, llança un missatge de calma, però de prudència, davant de la segona onada del coronavirus. "Si fos precís", explica, "hi ha més espai per a pacients". En el cas de la Unitat de Cures Intensives "la situació és que la tenim plena, però només tenim dos pacients de COVID-19". En aquesta ocasió, no es transformaran quiròfans en llits d'UCI, sinó que s'ha habilitat a l'àrea d'Urgències espai per a sis llits més. El total de llits UCI que es podrien tenir, en cas extrem, tornarien a ser 18.

Eren també 18 la primavera passada, en el moment més dur de la pandèmia, però en aquella ocasió s'havien reconvertit quiròfans. Monedero aclareix que "ara hem preparat la zona d'Urgències, on tenim aparells de monitoratge i telemetria." Així, es podrà mantenir l'activitat quirúrgica. Hi ha "previstes quatre fases diferents. Ens trobem ara mateix a la segona. Fins que no arribéssim a la 4 no pararíem l'activitat quirúrgica. Tenim marge. Ara estem fent operacions programades i també d'urgència."

"Sabem més coses"

Respecte a fa set mesos, el centre se sent "més preparat, perquè sabem més coses de la malaltia, quins 'tempos' té i iniciem els tractaments molt abans. Coneixem amb més precisió quines complicacions hi pot haver i quant temps pot estar el malalt ingressat. El més bàsic és ser a temps de detectar contagis. Per exemple, hem tancat l'Hospital a les visites de curta durada i als acompanyants de 24 hores els fem PCR. Fer PCR a tots els acompanyants no seria possible."

La grip i la COVID-19

El doctor Monedero avisa que vénen mesos on conviuran la grip i la COVID-19, dues malalties que comparteixen complicacions i pneumònies víriques. Apunta que "confiem que, en part, les mesures d'higiene i prevenció per al coronavirus facin que la grip no es dispari. Caldrà vacunar el màxim de persones de risc de la grip. Hi haurà un moment que pot ser difícil, amb molta incidència acumulada, com també hi poden haver coinfeccions."

En aquests casos, el Remdesvir, "no és tan eficient com pensàvem, però sí que és de les eines que tenim per mitigar el coronavirus. Amb la grip, l'efecte del Remdesvir és molt limitat." Aquest octubre, l'estrès per la confluència de les dues malalties no ha arribat: hi ha cinc professionals del CSA infectats i una dotzena total de confinats. Monedero aclareix que "en la fase en la qual ens trobem, no hem hagut de fer canvis en la taula d'horaris, cap canvi dràstic. Si ens trobéssim a la fase 3, sí que ho hauríem de pensar a aplicar."

El director assistencial espera que "la corba de creixement aquest hivern sigui més pausada. El març vam arribar a tenir 50 ingressos per dia, ara ens trobem que hi ha més barreres per a la malaltia, per sort. Però és clar que hem de prendre mesures perquè no ens hi trobem, com aïllar les persones grans. Si s'ha de veure als pares i són gent d'edat, millor fer-ho a l'aire lliure. Hi ha un risc molt alt, que són els asimptomàtics i que poden encomanar-ho. Estem millor que el març, però per desgràcia hi haurà més morts per COVID-19 i no es pot estalviar cap mesura."


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.