TORNAR

L'Energètica instal·la plaques fotovoltaiques a l'Institut de Masquefa

La instal·lació té 26 kWp de potència i aprofita tota la superfície útil de la coberta

societat
Dimarts, 9 juliol 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

L'Energètica ha completat la connexió de panells solars fotovoltaics a l'edifici de l'Institut de Masquefa, a l'Anoia. Es tracta d'una instal·lació de 26 kilowatts de potència pic que permetrà reduir la despesa energètica del centre gràcies a l'autoconsum d'energia neta. Seguint els criteris de l'empresa pública de renovables, Infraestructures de Catalunya ha instal·lat els panells ocupant el màxim de superfície possible de la coberta per aprofitar tot el potencial de generació. 

Els excedents energètics que no consumeixi el centre es destinaran a abastir altres equipaments públics i llars en situació de pobresa energètica de l'entorn, i la resta s'abocaran a la xarxa i serviran per proveir altres serveis públics de la Generalitat de Catalunya amb l'electricitat subministrada per L'Energètica. Es preveu que la nova instal·lació fotovoltaica produeixi 34.500 kilowatts hora l'any, que estalviaran l'emissió de CO2 equivalent al que descarbonitzen 430 arbres.

En aquesta instal·lació s'han invertit 73.500 euros, cofinançats amb fons FEDER de la Unió Europea, en el marc de l'estratègia que ha engegat l'empresa per cobrir de plaques fotovoltaiques les 1.400 teulades i terrats aptes dels edificis de la Generalitat d'aquí al 2030. Aquest any es superarà el centenar d'instal·lacions d'autoconsum construïdes. En conjunt, els panells fotovoltaics sobre coberta permetran abastir amb energia neta vora una cinquena part del consum de l'Administració catalana, amb una potència instal·lada d'uns 200 MW. Actualment ja disposa de 19 MW de potència renovable i en té una cinquantena més en cartera (entre projectes en fase d'estudi, en tramitació o en execució). A banda de les instal·lacions sobre teulada, L'Energètica invertirà en parcs solars i eòlics sobre terreny i assumirà l'explotació de centrals hidroelèctriques (com la de Can Trinxet, a Osona, el proper 31 de juliol) per assolir la fita de descarbonitzar tot el consum elèctric de la Generalitat. Entre els diversos projectes, l'empresa de renovables està estudiant l'aprofitament de terrenys en desús i espais degradats en propietat de la Generalitat, té en marxa un procés de compra de parcs solars de fins a 5 MW per crida pública i també està fent trobades amb el món local per endegar projectes conjunts de generació d'energia verda de quilòmetre zero distribuïts arreu del país.

 L'Energètica (Energies Renovables Públiques de Catalunya, SAU), participada 100% per la Generalitat, es va posar en marxa l'any passat amb l'objectiu de multiplicar la generació d'energia d'origen renovable al país i utilitzar-la per abastir els serveis públics de la Generalitat. La principal fita, amb l'horitzó al 2040, és aconseguir abastir amb energia neta i de proximitat tots els serveis públics de la Generalitat, com ara els hospitals i els centres d'atenció primària, els instituts i les universitats, els parcs de bombers i les comissaries de Mossos, els habitatges públics i els centres residencials, les dessalinitzadores i els trens de FGC. Això implica disposar de més de 1.000 megawatts (MW) de potència renovable. Amb l'objectiu de transformar en verda tota l'energia que consumeix l'administració pública, també impulsem l'electrificació de la mobilitat, facilitant els punts de recàrrega de vehicles elèctrics i la descarbonització dels consums tèrmics.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.