TORNAR

Un equip igualadí patenta un nou adobatge sostenible per a les pells

Un residu de la producció de vi s’aplica als processos de curtit

societat
Dimarts, 22 maig 2018. 17:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Adobar les pells amb un extracte vegetal del pinyol de raïm per convertir-les en 'green leather'. Aquest és l'avenç en sostenibilitat que han enginyat al Campus d'Igualada i que permet connectar el sector vitivinícola i el dels blanquers.

Un equip de recerca del Campus Universitari Igualada-UdL, vinculat a la Càtedra A3 in Leather Innovation, ha descobert un producte per adobar pells que s'extreu dels pinyols del raïm. El producte ja s'ha patentat a l'Estat espanyol i en breu a nivell internacional, posa en valor un residu de les vinyes, fins ara inutilitzable, per aplicar-lo en els processos d'adobat de la indústria de la pell. El resultat són articles de pell basats en el concepte 'green leather', pell sostenible adobada amb productes naturals.

Els tècnics del Campus, al laboratoriLa patent permet, doncs, aprofitar els residus que genera el sector vitivinícola durant la producció del vi per aplicar-los a la indústria adobera, pren sentit si es té en compte que Espanya és el segon productor de vi mundial, amb una producció del 15'3% del total. Aquesta producció de vi genera un residu, unes restes de raïm, que en una primera fase s'aprofiten per fer orujo i, en una segona fase, se'n fa oli de pinyol de raïm. Aquest residu restant, és el que aprofita la recerca del Campus Universitari Igualada-UdL, per extreure del pinyol de raïm un extracte vegetal, que s'aplica posteriorment per a la l'adobat de pells. El residu final es torna a la terra i serveix d'adob.

Una troballa, que a més de ser un avenç per la pròpia industria adobera, és un pas de gegant per fer més sostenible aquest sector. Els descobridors remarquen que "posem en valor l'economia circular, amb un cicle de producció totalment tancat, que genera un residu zero, i estretament vinculat als sectors productius del territori: la industria adobera i el sector vitivinícola".

El Campus Universitari Igualada-UdL té una llarga trajectòria en la branca de l'Enginyeria Química. La seva vinculació amb la industria adobera de la ciutat ha convertit el Campus d'Igualada en l'única universitat d'Europa que imparteix el màster universitari en Enginyeria del Cuir. Compta amb un equip de recerca, la Càtedra A3 in Leather Innovation, formada per professors i estudiants, dedicada a la investigació en el sector de la pell. Una trajectòria que converteix al Campus Universitari Igualada – UdL en una universitat puntera a nivell internacional pel que fa a estudis i recerca en la branca de l'Enginyera Química i el cuir. Des del Campus universitari igualadí esperen que aquesta descoberta científica liderada, en bona part, per alumnat del centre animi als joves a matricular-se als estudis d'Enginyeria, uns graus que compten amb el 100% d'inserció laboral ja que la indústria química anoienca té molta demanda de professionals qualificats en aquest sector.

 


1 Comentaris

anonim

Fire Fly

Vilafranca

24 de maig 2018.00:03h

Respondre

Agraïments a Dr.Adzet, equip d’AIICA i empreses que van desenvolupar el projecte LIFE - Grape Tannins (2004) sobre l’extracció de tanins del pinyol de raïm per a l’adobament de la pell

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.