TORNAR

Escoltar i decidir: les infermeres de l'Anoia es reivindiquen

La intervenció de la infermera Carme Oliver va permetre que la Manuela pogués ser atesa i se li implantés un marcapassos

societat
Dijous, 13 maig 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dimecres es commemorava el Dia Internacional de les Infermeres. Les que han estat -al costat dels doctors- més d'un any a les trinxeres contra la COVID-19, però que han desenvolupat i desenvolupen moltes més tasques. Com, per exemple, el que va fer la Carme Oliver al CAP Igualada Urbà: descobrir que el cor d'una pacient, la Manuela, necessitava una intervenció urgent. Aquesta és la seva història.

L'atenció de les infermeres als centres d'atenció primària va tornant a la seva rutina habitual, després del reajustament forçós durant els moments més crus de la pandèmia. El 19 de març, la infermera Carme Oliver atenia a una de les seves pacients, la Manuela, amb la que té una relació de "molta confiança". La Manuela venia a revisar el sintron. després d'atendre aquest aspecte, la pacient li va explicar que "estava cansada". Feia un mes que arrossegava aquest cansament. Carme Oliver comenta que "en el cas d'una persona de la seva edat, podien ser moltes coses". Segueix que "vaig voler fer un cop d'ull i vaig decidir fer un electrocardiograma. No vaig consultar al metge fins finalitzar l'electrocardiograma i veure que no era el seu pols habitual". Les pulsacions de la Manuela estaven a 44 per minut, quan la mitjana hauria d'estar entre 60 i 90. "L'impuls del cor no era el que tocava i es podia parar", recorda. Després de comentar la situació amb el doctor Xavier Cantero, van avisar l'ambulància. Aquella intervenció va fer que el cor de la Manuela segueixi bategant amb un marcapassos.

La Manuela explica que "en aquell moment que em vaig estirar, em vaig adonar que tant la infermera com el doctor anaven amunt i avall. No entenia què els passava. Em van dir que ja em podia incorporar, però que em vindria a buscar l'ambulància. Vaig inquietar-me una mica i aleshores em van dir que em comuniqués amb la meva filla. La vaig trucar i la infermera Carme li ho va explicar". Ara, ja a casa, es troba "molt bé" i assegura que "estic molt agraïda i alleujada. He rebut un tracte fabulós per part del doctor Cantero i la infermera Carme. No em puc queixar".

La Carme és una de les 102 infermeres -a més de 12 llevadores- adscrita a l'ICS a l'Anoia. Explica que "ara podem tornar a atendre i fer el control de crònics, intentant encabir la resta d'activitats que no es poden deixar de fer com la vacunació del del covid i la seva l'atenció". Considera que aquest cas reeixit demostra que "cal atendre el pacient i escoltar el que diu. Fer una bona atenció és no passar res per alt. Ella ja tenia una arítmia i ara s'hi afegia un bloqueig greu.". Conclou que "les infermeres fem molt més que revisions rutinàries. Treballem molt i tenim un paper també en la docència i la recerca". Un paper que no només ha de tenir un dia per ser reconegut.


1 Comentaris

M

Manel i Assumpció

Igualada

14 de maig 2021.12:00h

Respondre

La infermera Carme Oliver i el Dr. Francesc Xavier Cantero, dos grans professionals del CAP Igualada Urbà.

Posant com exemple a ells dos per la seva vàlua i gran ... Llegir més tasca sanitària, voldríem fer un reconeixement i agraïment extensiu i molt especial a totes aquelles persones que formen part dels diferents equips sanitaris i treballadors de tots els centres assistencials, CAP i Hospital per la seva total entrega des de sempre però més si cap en aquests moments de saturament que ha patit la sanitat pel Covi - 19 i ara en període de vacunacions, totes elles imprescindibles i que vetllen sempre per la nostra salut.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.