TORNAR
PUBLICITAT

Un estiu de temperatures rècord

Albert Borràs, director de l’Observatori de Pujalt, analitza les dades registrades en diverses estacions metereològiques de l’Anoia durant els mesos de maig a agost. Unes xifres que mostren que ha sigut l’estiu més càlid de les darreres dècades

societat
Dilluns, 26 setembre 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

Albert Borràs i González, director de l’Observatori de Pujalt, ha qualificat aquests darrers mesos com “un estiu de rècord”.

Borràs explica que ”a partir de mitjans del mes de maig les temperatures es van enfilar molt per sobre de la mitjana climàtica i, fins a mitjan setembre, no s’han normalitzat. Podem dir que l’estiu ha durat quatre mesos i, a més, la temperatura s’ha mantingut sostingudament molt per damunt dels valors mitjans dels darrers anys dia a dia.

Aquesta “anomalia positiva” de temperatura ha estat provocada, segons Albert Borràs, “per una situació meteorològica en què l’anticicló del nord d’Àfrica l’hem tingut amb nosaltres de forma continuada sense possibilitats dels refrescaments que hi ha normalment alguns dies a l’estiu. Per tant, dia si i dia també, l’aire càlid del nord d’Àfrica ens ha anat arribant amb pols sahariana. Una situació que va portar l’aire càlid fins a les Illes Britàniques, on es van assolir, per primera vegada d’ençà que hi ha registres, els 40 °C. Aquesta situació meteorològica que hem tingut aquest 2022 és semblant a la que vam tenir el 2003. Des de llavors no s’havia tornat a repetir una situació meteorològica semblant i, per tant, no s’ha de repetir cada any.”

El maig més càlid des que es recullen dades, el 1984

Tot i que les dades del maig no es comptabilitzen dins el paquet de les dades estiuenques, el director de l’Observatori de Pujalt les analitza, perquè ja són unes xifres rècord.

Borràs explica que “a l’Ajuntament d’Igualada, on es recullen dades des de 1984, fins aquest 2022 la temperatura més elevada en un mes de maig havia estat de 34,5 °C, datada el maig de 2006. El maig de 2022 es va arribar fins als 36,5 °C; va ser el cap de setmana del 21 i 22 de maig. És la màxima absoluta de la sèrie en trenta-nou anys de dades en un mes de maig. En el cas de l’Observatori de Pujalt, amb una sèrie de dades més curta (2004-2022), la temperatura més elevada per un mes de maig havia estat de 32,1 °C, el maig de 2015, i aquest maig de 2022 es van assolir els 34,0 °C.”

Borràs remarca que “a part de ser un maig amb rècords de temperatura absoluta també es van aconseguir rècords pel que fa a la temperatura mitjana mensual. En el cas de l’Observatori de Pujalt (2004-2022) el maig més càlid fins aquest 2022 era el del 2006 amb 17,5 °C de temperatura mitjana. Aquest 2022 la temperatura mitjana ha estat de 18,5 °C. La mitjana de la sèrie és de 15,5 °C.

Al juny, primera onada de calor

“Després d’un maig extraordinàriament càlid va arribar el juny, que ens va portar la primera onada de calor, a mitjan mes”, explica Albert Borràs. Ho justifica amb xifres: a l’Ajuntament d’Igualada es van assolir els 39,1 °C i a l’aeròdrom Òdena-Igualada 39,5 °C. En el cas de Pujalt, es van assolir les tres temperatures més elevades de l’estiu: 37,2 °C, 37,4 °C i 37,2 °C, entre el 15 i el 17 de juny.”

Borràs assenyala que “tant la dada d’Igualada com la de Pujalt no van ser rècords absoluts de temperatura diària en un mes de juny, però es van quedar dins el Top 3 de les respectives sèries. Al final de juny de 2019 es van assolir valors més elevats en una onada de calor històrica. Dels darrers anys, el juny de 2003 semblava un juny que seria difícil de tornar a repetir. Si mirem les temperatures mitjanes a l’Ajuntament d’Igualada del juny de 2003 veiem que es va arribar als 24,6 °C i aquest 2022 es van assolir els 24,4 °C. Valors calcats als de l’estació automàtica que té el Servei Meteorològic a Els Hostalets de Pierola. En canvi, amb les dades de l’aeròdrom d’Òdena-Igualada hi ha una diferència. El juny de 2003 es va assolir una temperatura mitjana de 23,0 °C i aquest 2022 s’ha assolit una mitjana de 23,6 °C, superant en més de mig grau el juny de 2003. Per tant, juny dels més càlids a la comarca, en alguns casos superant el 2003 i en altres molt a prop.”

Al juliol, continua la desviació

Al juliol “va continuar la desviació positiva de la temperatura amb temperatures que es van enfilar fins als 38,9 °C a l’aeròdrom d’Òdena-Igualada. Pel que fa a la temperatura mitjana, els valors van ser molt superiors als de l’estiu de 2003. A Òdena la mitjana del juny del 2003 va ser de 24,2 °C;  i la mitjana del passat juliol va ser de 25,5 °C. A Els Hostalets de Pierola, la mitjana del juliol del 2003 va ser de 24,4 °C i la del 2022 de 26,4 °C. En el cas de Pujalt, la temperatura mitjana es va tornar a situar en primera posició dins de la sèrie amb dinou anys de dades al juliol tot i que va quedar gairebé igualant.”

“Maig juny i juliol amb temperatures mitjanes que feia dècades que no s’assolia” rebla Borràs.

A l’agost s’arriba als 40,2 °C

A l’agost “va continuar la tendència, sobretot la primera quinzena de mes, amb valors de 40,2 °C a l’aeròdrom d’Òdena-Igualada i de 39,0 °C a Els Hostalets de Pierola. Valors que es van quedar en valors màxims absoluts de les sèries. La temperatura mitjana mensual no va superar la del 2003. La mitjana de l’agost d’enguany a l’aeròdrom va ser de 25,0 °C, i a l’agost de 2003 a l’aeròdrom va ser de 25,4 °C. En el cas d’Els Hostalets de Pierola, el 2003 es van assolir els 26,9 °C de temperatura mitjana i aquest 2022 es va quedar en 25,8 °C. La temperatura mitjana de l’agost de 2022 no ha estat de rècord, però, s’ha quedat a la banda alta”, assenyala Albert Borràs.

Se superen les dades del 2003, fins ara el mes més càlid

En resum, si mirem els tres mesos estiuencs, juny, juliol i agost, la temperatura mitjana d’aquest 2022 ha estat de 24,7 °C a l’aeròdrom Òdena-Igualada i  de 25,53 °C a Els Hostalets de Pierola; mentre que el 2003, l’estiu més càlid de les darreres dècades a Catalunya va tenir una temperatura mitjana de 24,2 °C a Òdena i 25,47 °C a Els Hostalets de Pierola.

Un estiu de temperatura mitjana de rècord. Si afegim el mes de maig i es comptabilitzen maig, juny, juliol i agost, aquest 2022 ha estat de llarg el més càlid de les darreres dècades. A Òdena, 23,1 °C el 2022 i, en canvi, 22,2 °C el 2003; i a Els Hostalets de Pierola, 24,1 °C el 2022 i 23,5 °C el 2003.

Un estiu sec

Pel que fa a les precipitacions aquest estiu “ha estat sec en la primera part, amb arribada de tempestes que entre finals de juliol i agost van acabar caient a gairebé tota la comarca.”

“No és una situació que s’hagi de repetir cada any”

Sobre si la calor d’estiu serà excepcional, Borràs assenyala que “aquesta situació meteorològica, que ens ha comportat quatre mesos de temperatures molt per sobre de les mitjanes que acostumem a tenir, no és una situació que s’hagi de repetir cada any. Igual que ara feia dinou anys que no passava, ara podrien passar deu o quinze anys més fins que es torni a repetir.”

“Molt probablement, quan tornem a tenir una situació meteorològica semblant a l’estiu, la temperatura mitjana es tornarà a enfilar una mica més que aquest 2022. Veurem...”, afegeix el director de l’Observatori de Pujalt.

Aquesta anomalia extraordinàriament positiva d’aquests darrers mesos farà, segons Borràs, “que aquest 2022 sigui any de rècord pel que fa a la temperatura mitjana anual. Tot i que falten tres mesos llargs per acabar el 2022 ja podem avançar que aquest 2022 serà el més càlid en temperatura mitjana de les darreres dècades tot continuant la tendència ascendent. Esperem que el darrer trimestre pugui arreglar una mica aquesta gran desviació tèrmica d’aquest 2022.”

L’estiu més càlid registrat a Catalunya

En el conjunt del país ha estat un estiu molt càlid, i en àmplies àrees del Pirineu, Prepirineu, Depressió Central, així com als dos extrems del litoral i prelitoral, fins i tot s’ha superat o s’ha igualat la temperatura mitjana de l’excepcional estiu de 2003, el més càlid fins ara des que es disposa de registres a Catalunya. En canvi, al litoral i sectors del prelitoral Central, tot i la contundència dels registres, l’estiu de 2022 no ha resultat tan càlid com el del 2003, si bé ha estat dels més càlids de les darreres dècades.

Així, a més de la meitat de les 107 estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) que disposen de més de 20 anys de dades, l’estació ha estat la més càlida, mentre que a la resta, l’estiu de 2022 ha resultat el segon més càlid.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.