TORNAR

El 'FAQS' aborda el drama de la família de Joan Colom, enterrat al Valle de los Caídos

El seu nét explica al programa què caldria per rescatar les seves restes

societat
Dimarts, 10 juliol 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Fa uns deu anys, de manera gairebé casual, la família de Joan Colom -un capelladí mobilitzat en els darrers compassos de la Guerra Civil espanyola i que va morir en un hospital de campanya- va saber que les seves restes estan al Valle de los Caídos. El testimoni del seu nét es va tornar a escoltar al 'prime time' de TV3, al 'FAQS'.

Aquest diumenge al vespre, l'edició del programa d'actualitat de TVC 'FAQS-Preguntes freqüents' va tractar la situació del polèmic Valle de los Caídos, on hi ha enterrat el dictador militar Francisco Franco, que ara podria ser exhumat en una iniciativa que es ve reclamant des de fa anys per part de les associacions per la memòria històrica. De retruc, això torna a primera línia d'actualitat la situació de les víctimes republicanes que van ser enterrades allà sense el consentiment de les seves famílies. Una de les famílies afectades és la de Joan Colom, un home de 40 anys, que va ser allistat a la força per una República mancada de recursos humans en els darrers compassos del conflicte. Sense haver disparat ni un cartutx va ser fet presoner pels feixistes, va morir de tifus -mentre era custodiat pels rebels- i va ser enterrat en una fossa comuna. I desenterrat pel règim el 1965 per traslladar les seves restes al mausoleu. La conductora del 'FAQS' Laura Rosel va entrevistar a Joan Pinyol, nét del difunt Joan Colom.

El testimoni explica en el programa com es va produir la mort de Joan Colom i com la família no va ser informada de cap manera el 1965 del trasllat de les seves despulles. "Al poble, tota la vida havíem cregut que les restes estaven a Lleida. Van ser unes 500 persones les traslladades. En un estudi a 'Sàpiens' vaig adonar-me que hi havia 'Joan Colom Solé' de Capellades. L'objectiu ara és treure'l d'allà. I pensem quantes famílies dels 60.000 que estan allà i desconeixen que van portar els seus cossos sense permís per estar al costat de Franco".

Joan Pinyol també relata què ha anat passant aquests deu anys, amb uns governs espanyols que han intentat fer desistir a les famílies de l'objectiu del rescat. L'impacte de la primera visita dels familiars de les víctimes "va ser molt desagradable". En aquests anys, hi ha hagut un deteriorament de les restes dels enterrats, amb trasllats entre diferents parts del Valle d'alguns dels cossos "per part d'un govern socialista!", cas de l'any 90. Ara, espera que "es facin proves d'ADN. No és tan difícil. Per la meva part sé on està, rere un retaule de la Verge Maria. No és tan doble. I allà hi ha les caixes" dels republicans morts a Lleida.


1 Comentaris

m

maria

10 de juliol 2018.12:26h

Respondre

”i desconeixen que van portar els seus cossos sense permís per estar al costat de Franco”.

Amb tot el meu respecte, per la familia, pero queda clar, que la realitat va ser al reves , ”Van... Llegir més portar les restes del Dictador, al costat de les restes, del Sr Joan Colom.”

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.