TORNAR

Furts i baralles qüestionen la seguretat a les barraques de la Festa Major

Les JERC demanen explicacions a la policia en un comunicat

societat
Dilluns, 31 agost 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

A les barraques de la Festa Major d'Igualada s'hi van viure "delictes, furts i agressions", segons asseguren les Joventuts d'Esquerra Republicana d'Igualada en un comunicat. Segons ha pogut saber AnoiaDiari, la policia no té més denúncies de l'habitual, tot i conèixer diversos testimonis que van patir furts.

Les JERC Igualada volen saber quina feina va fer la policia local durant les barraques, i per això han presentat una instància a l'Ajuntament de la ciutat per saber "com es va desenvolupar el dispositiu de seguretat, quins resultats va tenir, i quins il·lícits penals se’n van derivar dels actes de la Festa Major, i concretament de les barraques". De fet, les JERC denuncien la ineficàcia de la policia local "davant de la multitud de delictes, furts i agressions que es van cometre a l'espai del barri del rec.

Per la seva banda, els Mossos d'Esquadra i la policia confirmen "no tenir més denúncies de les que són habituals en un cap de setmana corrent", segons asseguren des del departament de premsa de la institució, mentre que les JERC afirmen que "es van denunciar més de 30 delictes relacionats amb furts i robatoris amb amenaça, una xifra molt superior al que és normal".

Fonts consultades per AnoiaDiari han constatat patir diversos furts, de mòbils, carteres i moneders, i presenciar algunes baralles. Dos dels testimonis consultats -dels que van patir furts- no van denunciar-ho, mentre que els altres dos sí que van fer-ho.

Les JERC Igualada, que tenien una barraca durant la festa major, consideren que "les tres nits de barraques van ser molt positives tot i la inactivitat policial i de la passivitat dels agents locals davant dels molts delictes que es van cometre a l’espai de barraques". Denuncien que "la policia local estava situada darrere de l’escenari, lluny d’on hi havia les més de 3.000 persones i que només hi havia 2 agents de paisà per vetllar per la seguretat de tots els assistents mentre que n’hi havia més de 10 sense fer res darrere de l’escenari dels concerts". Al comunicat, assegurent, que "membres de seguretat privada de l'espai van demanar que la policia fos més activa", però els agents no van reaccionar, com tampoc ho van fer davant la demanda de col·laboració que els van fer els organitzadors de les barraques.

Per això, les JERC defineixen la inactuació policial com a "inconcebible i irresponsable" i reclamen "més mitjans i més voluntat política i policial per vetllar per la seguretat de la festa", per fer un espai segur per tothom.

Un informe públic de les actuacions

Les JERC demanen, a través de la instància, que l'Ajuntament faciliti un informe públic on es detallin les actuacions i intervencions policials dels tres dies de barraques, així com conèixer quants agents es van destinar per fer-ho. També sol·liciten saber qui va dissenyar el dispositiu de barraques en concret i si l’actitud dels agents formava part del disseny d’aquest dispositiu, seguint ordres de no actuar en determinats casos, així com tenir "explicacions del regidor Jordi Batalla, responsable de la policia local.


20 Comentaris

P

Predret Santilari

3 de setembre 2015.22:28h

Respondre

Curiós : quand ERC era al govern no passava res , ara que no hi són tot va malament.

A

Amadeu Titafluixa

Montbui

2 de setembre 2015.17:44h

Respondre

L’any que ve que es portin el parxís o el Monopoli i faixin unes partis, així no s’avorriran tant tots arrepenjats als cotxes.

D

David

Igualada

2 de setembre 2015.11:48h

Respondre

10 policies amb 3000 persones???? Aquests del JERC sembla que no tenen coherencia i nomes volen protagonisme, pq encara que hi hagues 30 polis tp ho podrien entrar ja que amb el tipus de gent q hi ha... Llegir més a barraques...,els i plouria de tot, sobretot gots, llaunes, ampolles de vidre, etc...
El millor q pot passar es que aixo de les barraques quedi suspes per sempre,.hi hauria menys delictes, menys bruticia, menys gentussa y menys problemes....
Barraques = molta merda, no crec que hi torni.....

M

Maria

Igualada

2 de setembre 2015.11:12h

Respondre

Penso que la zona de barraques i el concepte amb què es van crear és del tot encertat, i és una oferta de festa per a joves, i no tant joves, molt encertada!
Tot i això, està clar que cal fer... Llegir més una anàlisi de com han evolucionat, tant des de les entitats que hi participen, com des de l’ajuntament, el qual hauria de dedicar-hi més recursos per tal de crear una oferta musical millorada i dignificar la zona durant les tres nits, amb moooolts, mooolts més lavabos portàtils.
Cal vetllar pel bon funcionament de les barraques i donar suport a les entitats que, desinteressadament, participen en la festa major, fent-la popular i ampliant-ne la oferta lúdica!!!

D

David

Igualada

2 de setembre 2015.11:56h

Desinterassadament??? No m’ho crec. Vols.dir q aixo.de barraques amplia oferta ludica??? Estas segura?? Crec q.nomes amplia problemas, borratxeres, comes etilics, es bastant.interesant...
Si... Llegir més es bastant popular tb, aviat estara al nivell de salou i magaluf, podrem sortir a les tv de tot el.pais pq parlaran del.gran.espai ludic de.barraques jajajaja

D

Dènia

Barcelona

1 de setembre 2015.17:45h

Respondre

a mi el que em van robar són les orelles!! No hi penso tornar més a les barraques d’Igualada!!! El soroll i la música dels concerts i les barraques era eixordadora, horrorós!!! Insuportable!!... Llegir més Com podeu aguantarho?!?!?!?

I

ISIDRE

IGUALADA

27 de maig 2016.19:03h

A ningú li interessa aquest tema del soroll, no saben com posar-s’hi. Fer complir la normativa no és ’popular’ i deu restar vots...
Ja ens acostem a les dates i sant tornem-hi,... Llegir més perforació de timpà o exiili forçós de la zona. Nosaltres ja fa 3 anys que no hi baixem.

i

igualadina

Igualada

1 de setembre 2015.17:35h

Respondre

Agafant el fil del que demanen els de la JERC penso que si, que l’any que ve hi ha d’haver molta més policia a la zona de les barraques. Però que tothom tingui molt clar que posar-hi policia... Llegir més vol dir controlar que no es faci res del que no es pot fer, res, queda clar, res...,

Per tant ni borraxeres descontrolades, ni fumar allò que no es pot fumar, ni res prohibit, perquè clar a un policia si se li demana que controli una zona no se li pot dir que faci la vista grossa, un policia (local o mosso d’esquadra) si hi és es que es fa responsable i per tant si hi es, hi es, per tot.

O sigui que molt be per la JERC, hi estic d’acord, l’any que ve una dotació especial i sense contemplacions a la zona de les barraques

F

Filemo

Cal Font

1 de setembre 2015.13:33h

Respondre

Jo trobo que tot esta molt be i com mes anem , mes i ”millor”
Tambe he de dir que ja fa 19 anys que pels dies de la festa major, foto el camp i ben lluny, aixi no em queixo, i ja us ho anireu... Llegir més fent

U

Un més

igualada

1 de setembre 2015.13:23h

Respondre

El regidor Jordi Batalla hauria de sortir i donar explicacions sobre la policia local, que al cap i a la fi n’és el màxim responsable. Per això hi són els polítics, per sortir i donar la cara.... Llegir més O no?

a

antoni

igualada

1 de setembre 2015.11:49h

Respondre

i s’han de seguir fent les barraques? tan importants són? jo que voleu que us digui, m’agradava més l’ambient de les 5 places de quan el passeig de les cabres era abans de la reforma i que... Llegir més l’empalmada acabés en un lloc desconegut.

a cal Font el soroll infernal d’ingravita feia que t’allunyéssis tan ràpid de la plaça com fos posible, almenys en el meu cas.

A

Anna

Igualada

31 d'agost 2015.23:04h

Respondre

Les barraques s’han de reinventar de dalt a baix. El problema de la seguretat és el més important però no l’únic.
Els que hi som de fa anys ja fa temps que denunciem manca de seguretat, i... Llegir més és cert que si ho comparem amb 10 anys enrere ara hi ha més efectius policials i seguretat privada. Ara bé, no tot s’acaba amb posar més policia. Al ser un recinte obert allà hi pots entrar amb qualsevol objecte, des de ampolles de vidre a navalles, si el recinte fos tancat, es podria controlar.

Un altre problema és l’objectiu de barraques. Quin és? En un principi era crear un espai de festa jove per Festa Major, que no hi era. Però ara s’ha convertit en un espai on emborratxar-se és el principal i únic atractiu. I evidentment, com més borratxera, més descontrol i més possibilitat de merders.

Si hi haguessin concerts de més nivell, hi hauria un segona atractiu que és anar a veure un bon concert (tipu Kòdul i Zoo el dissabte però també els altres dies).

Si les barraques estiguessin arreglades i no tinguessin cadascuna la seva música a tot drap destrossa timpans seria més agradable estar-s’hi sense haver-se d’emborratxar per no adonar-te’n o haver d’anar als carrers del voltant per estar tranquil, on sovint hi ha els problemes de major gravetat.
També falten molts (molts!) lavabos, això fa que haguem d’anar a evacuar en altres zones, per tant hem d’anar a carrers del voltant, on sovint hi ha els problemes més greus.

En tot cas, cal que l’Ajuntament aposti per les barraques i hi destini més diners, sinó moriran d’èxit. I que els que tenen noves barraques s’interessin pel què s’ha fet durant anys i no vagin en contra del sentit inicial de barraques. Festa, molta festa, però responsable.


(pd: aquest any hi havia menys ”xusma” xunga, potser gràcies a la discoteca de cal font, però podrien tornar-la a fer a dalt les comes...)

v

veins de les comes

igd

2 de setembre 2015.11:11h

Potser que acceptis que la ”xusma xunga” també és d’igualada i ha de tenir el seu espai al centre com tothom. No per ser ”xungos” o pertànyer a una grup social amb interessos diferents... Llegir més als teus els has d’enviar a l’altre punta... Una mica xenòfog el teu comentari, no m’agrada no ho veig i ja està...que s’ho mengin els de les comes...

P

Pere

31 d'agost 2015.20:10h

Respondre

Els altres anys no passava tot això ? Curiós.

G

Guillem

igualada

31 d'agost 2015.14:48h

Respondre

Va ser una vergonya! A mi em van fotre la cartera, vaig anar a buscar la policia i em van dir que ho anés a denunciar... Per fer això no cal que hi siguin. Espero que l’any vinent la policia faci... Llegir més alguna cosa més que mirar-s’ho i no fer res!

j

joan

igualada

31 d'agost 2015.17:26h

Pot ser el problema no es la policia ,si no la gentussa que hi ha alla,i la manca d’educació i respecte de aquesta gentussa cap a tot plegat.
Menors borratxos com cubes,fumats fins el cul... Llegir més de maria,etc etc.
El problema es mes gran que la policia.

A

Anuel

Igualada

31 d'agost 2015.11:39h

Respondre

Si penseu que tindreu resposta esteu ben arreglats. Ni el Jordi Batalla ni el Jordi Dalmases acostumen a contestar res. No ho feien ni abans de tenir majoria absoluta.

I

Igualadí

Igualada

31 d'agost 2015.18:56h

Doncs quin fastig. Parlant la gent s’entén. Haurien de respondre. Tenir o no majoria absoluta no els ha de donar dret a res. Han de fer la seva feina, i fer-la ben feta que per això els paguem.... Llegir més Però ja sabem com són aquesta gent que tenim amb majoria absoluta a l’ajuntament. Estem ben arreglats.

U

Un

31 d'agost 2015.08:27h

Respondre

El que haurien de fer els de les JERC és deixar-se de comunicats i de voler aparèixer a la premsa com fan sempre i si realment hi ha res que els preocupa parlar-ho on toca, a la collonada i amb la... Llegir més resta d’entitats que fem barraques, i solucionar-ho al costat de la gent. Però potser és més fàcil tirar de titulars. Això de dir què és el que s’ha de fer perquè son polítics sense consultar ningú no m’agrada. Però ja sabem que n’hi ha algun que els agrada molt el protagonisme.

L

Lluís

igualada

31 d'agost 2015.14:54h

Quan fan, per què fan. Quan no fan, per què no fan. Un partit polític ha de reclamar i reivindicar allò que considera oportú. Però ja sabem que a alguns mai els hi estarà bé res del que faci... Llegir més segons qui!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.