TORNAR

La Generalitat admet que l'abocador de Pujalt sobrepassa la capacitat, i pot sancionar l'empresa

Se supera en 25.000 tones el màxim de capacitat de la instal·lació

societat
Dimecres, 7 octubre 2020. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

La Plataforma Salvem Sant Martí i les Fonts de l'Anoia havia denunciat la situació d'aquesta instal·lació, situada en l'àrea limítrof de la Guàrdia Pilosa i Sant Martí Sesgueioles. La instal·lació té els tràmits pràcticament acabats per a la seva ampliació de capacitat en un milió de tones més.

Segons l'Agència de Residus, l'empresa que gestiona l'abocador de Pujalt (el Grupo Griñó) serà objecte d'un expedient sancionador ja que "en els controls que efectuem sobre aquesta instal·lació s'ha detectat que ha ultrapassat la capacitat i en conseqüència s'està tramitant un procediment sancionador per aquest fet." La Plataforma Salvem Sant Martí i les Fonts de l'Anoia, que s'oposa a l'ampliació d'aquest abocador, va demanar fa més d'un any a la Generalitat si s'havia superat ja el màxim de la instal·lació, d'1,67 milions de tones. A finals del 2018, segons la resposta que va rebre el president de la Plataforma, Jesús Torrens, hi havia 1.462.000 tones en aquest dipòsit. Ara bé, al llarg del 2019 s'hi van abocar un total de 234.994,69 tones. Per tant, "la capacitat de l'abocador queda superada en unes 25.000 tones."

Per bé que la Plataforma Salvem Sant Martí i les Fonts de l'Anoia ha indicat que ""les característiques amb les que s'amplia l'abocador no s'ajusten el Pla Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus de Catalunya", la Generalitat replica que "aquest dipòsut és una instal·lació de titularitat privada, que no gestiona residus municipals, i per tant no forma part del Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals (PINFRECAT20)."

Un milió de tones més

L'ampliació de l'abocador de Pujalt suposarà un milió de tones més. El projecte, segons la Plataforma Salvem Sant Martí i les Fonts de l'Anoia, ve després de canvis al llarg d'aquests anys, amb l'ampliació de la xifra de codis CER i del topall de matèria orgànica que permeten les instal·lacions. L'Ajuntament de Sant Martí de Sesgueioles dóna per feta l'ampliació també -queda pendent la firma del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet- però assegura que en fiscalitzarà el funcionament i els efectes que pugui tenir en la qualitat de vida dels sesgueiolencs.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.