TORNAR
PUBLICITAT

La Generalitat intervindrà en tres punts a l'Anoia on hi ha el perill dels senglars

La comarca, però, no té cap tram considerat de màxima urgència amb els ungulats

societat
Dimarts, 14 juny 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El director general d'Infraestructures de Mobilitat Terrestres, Xavier Flores, presentava ahir el darrer informe d'accidentabilitat a les carreteres catalanes provocada per animals en llibertat. Hi ha 158 punts a la xarxa viària "amb una concentració més alta d'accidents" amb senglars, cabirols i cérvols, tres de les quals a l'Anoia, i hi ha previstes diverses actuacions. A l'Anoia, però, s'actuarà gairebé només amb un reforç de la senyalització.

PUBLICITAT

L'Anoia no forma part de les comarques on hi ha més incidència d'accidents per topades amb animals ungulats (senglars, cabirols i cérvols), però sí que presenta tres trams on s'han registrat accidents el darrer quatrienni. Fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat assenyalen que els punts són a la B-224 a Masquefa i Piera, i també a la C-37 en el seu pas per Vilanova del Camí. En els 158 punts s'actuarà amb la instal·lació o el reforç dels tancaments perimetrals i senyals fixos i variables. També es farà una prova pilot amb distintius que emeten sons i sorolls. S'hi invertirà 2,2 milions d'euros els pròxims dos anys. Els 158 punts corresponen a un 1,8% de la longitud total de les carreteres de la Generalitat i és on es concentren el 31% dels accidents amb animals. Del total, uns 36 trams es consideren prioritaris i en aquests no hi figura cap dels anoiencs. 

Els senglars, una amenaça per als conductors en molts punts de CatalunyaÉs en aquests trams on a nivell proporcional es farà la inversió més forta, d'un milió, mentre que els altres 122 rebran 1,2 milions d'euros. Les millores que s'executaran en els casos prioritaris s'optarà sobretot pel "tancament perimetral que condueix els animals cap a les estructures transversals adaptades per al pas de fauna" i el reforçament de marges. Als llocs on s'ha optat per aquesta mesura, la sinistralitat s'ha reduït pràcticament a zero.

En el cas anoienc, però, les mesures seran les dels punts no prioritaris, que es basaran bàsicament en la "millora de la senyalització". Es tracta de la col·locació i el reforç del senyal d'advertiment per risc de presència de fauna silvestre sobre plafó reflectant. Una mesura d'activació temporal en "l'època de major risc: de setembre a gener". El criteri de la Generalitat és la concentració d'accidents i en aquest cas s'entén que en aquests punts de l'Anoia, la B-224 i la C-37, el perill és menor. El Departament no descarta que als punts no prioritaris s'hi actuï amb la gestió de marges o els tancaments perimetrals, però les inversions seran menors.

Un 35% més d'accidents amb animals

L'informe que presentava Flores analitza el període 2010-2014, durant el qual s'han registrat 8.667 accidents amb animals, on hi ha hagut un increment del 35% respecte l'anterior període estudiat (2007-2011). Els ungulats causen un total de 4.960 accidents, un augment del 45% respecte l'anterior informe. L'increment dels accidents va
lligat amb una major població de senglars. A Catalunya es cacen uns 40.000 senglars l'any i s’estima que la població se situa entorn als 120.000 individus.

 

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.