TORNAR

Un grup de veïns de Calaf critiquen "el cobrament sencer" del rebut "si no hi ha aigua potable"

Posen en dubte que la situació es pugui resoldre a mitjà termini

societat
Dimecres, 14 octubre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Han passat ja dos mesos des que els veïns i veïnes de Calaf no tenen aigua potable a la seva aixeta. Una situació que no és nova aquest any -ja va succeir el febrer- i que fa que s'hagin organitzat per reclamar una solució immediata.

Una de les imatges de la protesta: ampolles buides als balcons FOTO: Gemma AlemánUn grup de veïns de Calaf ha començat a fer pinya i exigir una solució "immediata" per recuperar l'aigua potable. Des de l'agost, no poden fer-ne ús pel consum de boca, a causa de l'excés de nitrats. Malgrat que el projecte per connectar Calaf amb el pantà de la Llosa del Cavall està en tràmit, critiquen que la problemàtica "fa massa temps que dura" i posen en dubte que els treballs estiguin enllestits al llarg de l'any vinent. Segons recull l'ACN, denuncien que se'ls hi estigui cobrant el rebut sencer i que, des de l'Ajuntament, no s'ofereixin ajudes per sufragar el sobrecost que els està suposant haver d'adquirir l'aigua.

Ara mateix, no hi ha data per recuperar-la. La raó es deu a la davallada del cabal a la riera del Mantellí, amb la qual es barreja, a la potabilitzadora, l'aigua dels pous de Calaf per assolir els registres de nitrats permesos. Tot i que l'Ajuntament espera poder posar fi definitivament als problemes al llarg de l'any vinent, els veïns asseguren estar "farts" i dubten que així sigui. De moment, s'han començat a agrupar i, com a protesta, han penjat algunes ampolles d'aigua als seus balcons i en espais públics.

Joan López, que és qui ha engegat el col·lectiu, explica que van demanar al consistori que oferís algun ajut als veïns per sufragar el fet que hagin de comprar ampolles d'aigua, com ara vals de descompte; o que es portessin dipòsits d'aigua temporalment. "Però ens van dir que no pot ser", es queixa, tot remarcant que, a més, estan pagant el rebut de l'aigua "a preu de potable i tampoc ens la pensen rebaixar".

"Cada vegada els episodis són més freqüents", recalca López, tot insistint en el fet que la problemàtica "fa massa anys que dura". I és que es queixa de que, cap dels darrers equips de govern municipal, "ha volgut posar fil a l'agulla". Segons l'Ajuntament, la solució passa per dues vies: la connexió amb la Llosa del Cavall i, a banda, la creació d'una planta per tractar els nitrats de l'aigua dels pous del municipi. Els veïns, però, desconfien que, com anuncia el consistori, les actuacions es duguin a terme al llarg de l'any que ve. De moment, però, aquest octubre, l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat (ATL) ha tret a informació pública el projecte per connectar Calaf amb el pantà de la Llosa del Cavall.

Un altre membre del col·lectiu, Francesc Martínez, es mostra "cansat "de la situació. "És un dret bàsic i fonamental, que se'ns està privant", diu. A més, apel·la a com els pot afectar a la salut. I és que, quan tenen aigua potable, "els nitrats sempre estan per sobre dels 45 mg/l i el topall de l'OMS és 50". També es queixa que sempre s'avisa de la prohibició "tard". "Poden passar dos dies entre que es fa l'anàlisi i es té els resultats", lamenta. El propietari del bar restaurant Ke divi!, Jordi Sangrà, reconeix que el malestar és latent entre una part de la població perquè és un problema "que ve de molt endarrere". En el seu cas, recorda que fan servir l'aigua per pràcticament tot, "des d'un cafè a cuinar", diu, tot afegint que a ells també els està suposant "un sobrecost i un trasbals".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.