TORNAR

L’Hospital d’Igualada va costar un 22,5% més del previst

Es detecten imprevisions que van fer encarir el projecte

societat
Dijous, 9 febrer 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La divergència entre els projectes inicials i les obres realment executades així com els endarreriments en l’execució dels projectes són algunes de les causes que la Sindicatura de Comptes posa sobre la taula com a causants de l’encariment d’un 22,5% en el pressupost previst de l’Hospital d’Igualada.
PUBLICITAT

L’Hospital d’Igualada es va inaugurar l’any 2007 i posava fi al funcionament en dos centres diferents, herència històrica de la ciutat. Ara, en un informe emès per la Sindicatura de Comptes on es fiscalitzen una mostra d’inversions en equipaments de salut incloses en el Pla 2004-2012, es fa palès que la seva construcció va costar un 22,5% més del que s’havia pressupostat. Aquesta situació també afecta a altres equipaments sanitaris de Catalunya com l’hospital de Mollet que va costar un 27,8% més respecte el pressupost adjudicat i el de Figueres que va sortir un 17,4% més car.

En l’informe fet públic aquest dimecres, la Sindicatura culpa d’aquest desajust a fets com l’augment de al superfície prevista, la pujada de preus de la construcció o per l’obligada introducció d’exigències tècniques desviades de la nova normativa però també atribueix una part d’aquestes desviacions a ‘canvis significatius’ en la redacció del projecte, és a dir, atribueix l’encariment de la construcció a successives modificacions. En aquest sentit, la Sindicatura recomana l’establiment d’uns procediments de planificació més acurats, de manera que la redacció dels plans funcionals, els informes i estudis previs de les inversions siguin més adequats a les necessitats presents i futures.

Els concursos

Pel que fa al CSA, la Sindicatura de Comptes fa algunes observacions i assenyala que el Consorci va valorar un sol criteri dels quatre previstos per escollir els guanyadors de la primera fase del concurs d’idees del projecte i recorda que es va formalitzar el contracte amb l’adjudicatari de la redacció del projecte un mes i mig més tard del termini màxim que estableix la normativa.

En el mateix sentit, l'informe també explicita que el CSA va adjudicar de forma directa, sense complir els principis de publicitat i concurrència, el control tècnic del projecte d'execució de les obres de l'hospital.

Imprevisions amb el gabinet d’arquitectes

De la mateixa manera, atribueix part de l’encariment al fet que no estaven contemplats en els pressupostos els honoraris al gabinet d’advocats per pagar la redacció de l’estudi de seguretat i salut del projecte per a l’obtenció de la llicència mediambiental que sumava un conjunt de 83.150 euros o l’endarreriment en el pagament del 80% dels honoraris al gabinet d’arquitectes que va suposar una despesa addicional de 18.389 euros en concepte d’interessos de demora.


11 Comentaris

P

Pau

Igualada

12 de febrer 2012.16:34h

Respondre

El sr.Cuerva ja no treballa a GPO ? Quines curiositats té la vida.

i

igualadí

10 de febrer 2012.20:16h

Respondre

Pep Vila ?

J

Josep M. Torras Payerol

Igualada

10 de febrer 2012.09:58h

Respondre

Montse,
Trobo absolutament incongruents i per no dir extravagants les teves argumentacions. Per una banda dius que vols una mica de llum a la foscor de la ciutat i per l’altre ataques directament a... Llegir més la gent que governa, amb altres temes a contraposar amb el que encapçala el post. Després dius que vas votar al partit que mana i que t’han de convèncer i que els hi costarà molt. Dius que no parlin del passat i tu fas mes del mateix però sense venir a comte. Si com demostres no estaves conforme amb actuacions anteriors, a que ve dir que vas votar als actuals regidors i ara ja no ho faries. Vols dir que no t’has d’aclarir les idees abans d’escriure?
De fet, el que fan és només comunicar les discrepàncies de la Sindicatura de Comptes, que fa de controlador de les gestions dels Ajuntaments i altres ens, no és res personal, perquè ho entenguis, no és res buscat ni demanat, es de llei que hi hagi un control.
A banda per si no ho saps ja hi ha un altre informe de la sindicatura sobre la manera que es va portar la gestió del mateix: www.anoiadiari.cat/noticia/6001/la-sindicatura-de-comptes-detecta-irregularitats-al-consorci-sanitari-de-l-anoia.
En quant a dades sobre la contrucció de l’Hospital en si, pots trobar la següent documentació:
http://www.ieca.es/Uploads/docs/Realizaciones%20%28septiembre%2909.pdf
www.csa.cat/index.php?md=documents&id=1369&lg=cat
Els ens del que parla el Síndic i que pots trobar en els pdf’s són:
l’equip d’arquitectes que encapçala Emili Donato, Arqte & Associats. L’obra es va adjudicar a FCC Construcciones SA, i la direcció d’execució del contracte a GPO Ingenieria.
FCC és el mateix que va construir el pàrquing de la Plaça de la Creu i l’únic que es presenta i obté els contractes de recollida de la brossa d’Igualada i GPO en una determinada època de la passada legislatura i a títol de anècdota, va llogar a en Carles Cuerva a raó de tres quarts de jornada, ara ja no hi treballa, també va fer altre projectes per l’Ajuntament.
En quant a la gestió econòmica i gerencial de l’Hospital la portava i no se si encara la porta el CHC Consorci Hospitalari de Catalunya, que es una empresa mixta (publica-privada) que va tenir en el seu consell d’administració n’Aymami com a vicepresident (en la seva condició d’alcalde), de la que va sortir el primer Gerent de l’Hospital Sr. Gausachs, que actualment es el Gerent d’Igualada en Acció (Grup d’empreses Municipals) i que va ser substituït per la Sra. Olga Pané, que amb el canvi de govern va abandonar ipso-facto la Gerència i que per casualitat també havia estat al CHC.
Be de moment ja en hi ha prou de relacions de vasos comunicants o de cadena de favors.
Si vols més informació amb molt de gust te la donaré.
Ah! Si tens probes del que dius del Pavelló Municipal, si et plau presenta-les a la fiscalia, per tant ja saps, si parles parla amb propietat i sinó no ho facis i això va per tots els que fan demagògia per fer demagògia.
Al Caesar el que es del Caesar.
I perdoneu si us pot semblar que soc una mica dur en les meves apreciacions però em cansa tanta lleugeresa des de l’anonimat i m’agradaria que els comentaris fossin una mica documentats, amb criteri i sentit comú i versemblants. Tothom pot opinar el que vulgui però amb una base argumentaria i respecte.
En quan a lo del vot, doncs ets ben lliure de votar a qui vulguis, però per favor no el facis servir com amenaça amb uns arguments tan peregrins.
Que tinguis un bon dia.

P

Pep Vila

Igualada

10 de febrer 2012.08:35h

Respondre

Maria Ll. és a dir, estant CiU al govern de la Generalitat es quan cometre aquestes irregularitats que comentes sobre el concurs d’idees i l’adjudicació del projecte. Per què les obres es van... Llegir més començar pocs dies abans de les eleccions al Parlament de 2003.

M

Maria Ll.

Igualada

9 de febrer 2012.17:22h

Respondre

Mingo R., sobretot no ens poséssim nerviosos home, prou es veu que no et cauen be els que menen ara a l’ajuntament, però que te a veure aquesta notícia amb aquesta gent?.

Si llegeixes be,... Llegir més resulta que la Sindicatura de Comptes, Sindicatura, no actual equip de govern, diu entre altres coses que els que manaven a l’Hospital d’Igualada van valorar solament un sol criteri dels quatre previstos legalment per escollir el guanyador de la primera fase del concurs d’idees del projecte del nou hospital i recorda que es va formalitzar (que deu voler ser adjudicar) el contracte amb el que havia redactat el projecte i ho van fer un mes i mig més tard del termini màxim que estableix la normativa, o sigui fora de temps. També diu que l’obra es va adjudicar de forma directa, sense complir els principis de publicitat i concurrència.

No se com ho veus tu, però a mi hem sembla com si volguessin dir que es va adjudicar mes o menys a dit, no soc cap experta en aquets temes, però que cadascú en tregui les seves conclusions.

Però tot això Mingo R., o diu la Sindicatura de Comptes, que ja sabrà que ha de fer en aquest tema, no l’ajuntament ni els que manen ara, posa-t’ho al cap, els que estan ara a l’ajuntament que se sàpiga, encara no han dit res sobre aquest tema ni crec que o facin estan la Sindicatura de Comptes pel mig

M

Mingo R.

Igualada

9 de febrer 2012.13:19h

Respondre

Retallades, crítiques, catastrofisme, alarmisme però poca feina feta...Aquest és el govern que tenim a Igualada. Llastimosament un govern que només sap passar la tisora de forma arbitrària,... Llegir més però que no aporta solucions. Senyor Marc Castells, ja han passat quasi nou mesos des que va guanyar les eleccions i llastimosament no han fet res positiu per la ciutat -el més destacat és l’obertura l’any que ve d’un Mercadona !!!-. Senyors del govern, poseu-vos les piles, si us plau. Aquesta ciutat i aquesta comarca necessita un pla. Si seguiu amb aquesta actitud contemplativa d’aqui tres anys anireu de cap a l’oposició...

M

Marc

Òdena

9 de febrer 2012.10:09h

Respondre

Monste, tal i com et diuen per aquí, llegeix bé la noticia i les fonts...que vol dir que les coses que s’han fet malament (amb els diners de tots) no se’n ha de fer responsable ningú o que?
Ja... Llegir més fa massa temps que moltes de les obres públiques que s’han fet en aquest país, a part de fer-se per un ús public (en prinicipi el principal objectiu) de tots es sabut que s’han fet per afavorir economicament als ”amics”: des dels concursos ”arreglats”, als projectes mal fets (incompetencia professional) i que aporten un sobrecost a l’obra pero no per als facultatius que l’han redactat malament..., imprevistos que no s’han previst, al constructor ”amic” que ens fa les obres naturalment amb un sobrecost, honoraris que es cobren de manera fraudolenta ...Direccions d’Obra pèssimes i que desprès son font de problemes que tornen a costar diners als ciutadans...
Tinc l’esperança que potser algún dia rectificarem, pel be de TOTS, no nomès per alguns, però cada dia es mes petita (l’esperança).

R

R.D.

igd.

9 de febrer 2012.09:27h

Respondre

Montse, els nervis no t’han deixat llegir bé la notícia. Fixat-hi bé, i llegeix més a poc a poc. Aquest informe el fa la Sindicatura de Comptes. I no l’ha fet només per l’Hospital... Llegir més d’Igualada. Jo trobo que encara s’han deixagt una cosa important, el cost real -el real de veritat- de la plataforma pels helicopters de l’Hospital. Llavors dividirem per les vegades que ha estat utilitzat i ens posarem les mans al cap, havent-hi com hi ha, tan espai al costat i arran de terra.

d

dani s.p.

Igualada

9 de febrer 2012.09:10h

Respondre

Aquesta ha estat la gestió del socialisme a tot l’estat. Aeroports caríssims sense avions, línies d’AVE de gran utilitat a Castella i obres sense cap control als hospitals catalans. Em... Llegir més pregunto si els polítics i gestors que han actuat així a la seva feina també actuaven així a casa seva. Perquè deuen estar en la més absoluta ruina. I si no actuaven igual és que no tenen cap vergonya. No s’hi val ser responsable amb els diners propis i no ser responsable amb els diners que la gent et deixa presuposant que en faràs un bon us. I mentres, el senyor Hereu anar rient de les retallades a la gala dels Gaudí, com si no anes amb ell. Decepció, desengany, desconfiança i vergonya.

R

Roger S.

9 de febrer 2012.09:07h

Respondre

Bé si va costar més o no a qui l’importa ?? era necessari ! per que sermpre esteu erre que erre amb aquest diari ! comença a ser una mica cansat !

M

Montse

Igualada

9 de febrer 2012.08:02h

Respondre

És al·luncinant que cada dimecres aquells que haurien de fer propostes en positiu, que haurien d’aportar una mica de llum a la foscor d’aquesta ciutat, es dediquin només a mirar enrere, gratar... Llegir més i burxar a veure què troben per fotre l’anterior govern. No anem bé. Fa dies que penso que vaig errar el meu vot. Ja que tenen una visió tan retrospectiva de les coses, per què no miren una mica més enrere encara? Ara que hi estan posats, per què no analitzen altres gestions? Encara que faci un grapat d’anys, per què no ens diuen, per exemple, exactament què va costar el poliesportiu de Les Comes? Ah, clar! No es pot. Sogres, oncles... massa secrets de família. Mirin, saben què? no cal que ho facin. Dediquin-se a governar i a fer coses mirant endavant. Els igualadins ho agrairem. I facin-me un favor quasi personal.Facin que em torni a convèncer que el 22 de maig no em vaig equivocar. Tenen feina.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.