TORNAR
PUBLICITAT

Igualada pel Clima guanya el premi Makeathon Anoia 2022 amb el projecte Riu Anoia Detox

El treball té l’objectiu de fer front als principals problemes que presenta el riu Anoia

societat
Divendres, 13 maig 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Millorar la qualitat de l'aigua del riu Anoia era el repte del Maheathon Anoia 2022, convocat per l'Espai Malla i de la Fundació i2Cat. El projecte escollit pel jurat va ser Riu Anoia Detox, d'Igualada pel clima, i va ser realitzat per tres dels seus membres, Sílvia del Fresno, Salvador Esquerra i Blanca Roma, que van anunciar que destinarien el premi, 400 euros, en activitats de millora del riu.

PUBLICITAT

El projecte "Riu Anoia Retox" plantejava fer front als principals problemes que presenta el riu: "una llera amb una significativa presència de fangs anòxis, una alta concentració residus sòlids i, molt especialment, de tovalloletes higièniques, i l'existència de construccions humanes que interrompen o dificulten el curs fluvial". En aquest sentit, l'equip d'Igualada pel Clima proposa en aquest projecte "dur a terme una prova pilot sota el tram del Tanatori, habilitant una bassa amb un sistema de sifó submergit de recollida de residus sòlids, d'una banda, i la reintroducció, a l'entorn, de vegetació autòctona, com ara jonc, lliri groc, boga i canyís, que actuaria com a depuradora natural."

"Els costos inicials haurien d'afrontar l'eliminació de llots contaminats, l'adequació de la bassa, i la substitució del pas actual per un pont, amb un cost energètic nul i un manteniment mínim. A canvi, els beneficis serien un augment de la biodiversitat, la millora de la qualitat de l'aigua, l'equilibri de l'ecosistema i la rehabilitació d'un espai natural per a la ciutadania. Segons els seus autors, el projecte compleix els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 3, 6 13 i 14 de l'Agenda 2030 de l'ONU", afegeixen els guanyadors del premi, consistent en 400 euros, patrocinat per les empreses Waterologies i Onalabs, i les entitats vinculades al riu Leather Cluster Barcelona i Amics del Rec, i que els guanyadors destinaran a activitats de millora del riu Anoia.

El jurat, format pel biòleg ambiental Robin Corrià i integrat per Toni Cuevas, de Waterologies; David Vives, de l'Espai Malla; Jordi Solà, de TICAnoia i i Miquel Vives, regidor de Sostenibilitat i Mobilitat de l'Ajuntament d'Igualada, han destacat que "el projecte "Riu Anoia Retox" assolia satisfactòriament els criteris d'avaluació, com ara el grau d'adaptabilitat al repte plantejat, disseny, innovació digital, presència de dones a l'equip, viabilitat tècnica operativa i qualitat en la comunicació i presentació."

El jurat també va destacar la qualitat dels altres projectes presentats: l'equip format per l'Alex Pineda i Albert Campillo proposà la instal·lació de diversos tipus d'estructures amb reixes per capturar els residus sòlids i sensors per determinar la seva presència. L'equip DoneSteam, representat en aquesta ocasió per Beth Mauri, plantejava fer visibles els punts de màxima contaminació de l'aigua i el focus causant, mitjançant la creació d'una app de geolocalització i un mapa digital de les aigües freàtiques, com a eines de sensibilització ciutadana. Un quart projecte, presentat per Jordi Rica, partia de la hipòtesi del científic japonès Masaru Emoto sobre la capacitat de la consciència humana d'alterar l'estructura de l'aigua i recomanava l'estudi molecular de mostres d'aigua obtingudes a diferents punts del curs del riu i reconèixer, d'aquesta manera, el grau d'harmonia dels seus cristalls.

La Makeathon Anoia 2022 ha estat una iniciativa de l'Espai Malla i de la Fundació i2Cat, amb el suport de la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament d'Igualada, el Consell Comarcal de l'Anoia i el Departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.