TORNAR

Investigadors del Campus d'Igualada han fet el component que permet fer cuir biodegradable

Així, s’incorpora residus com l’escorça, les pinyes i la pinassa al procés d’adobat de la pell i s’evita la tala d’arbres a altres punts del planeta

societat
Dijous, 6 juny 2019. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Un cuir sense productes químics, preparat només amb adobs naturals. L'ha desenvolupat l'A3 Leather Innovation Center és un grup de recerca Tecnio de la Universitat de Lleida (UdL), especialitzat en la cadena de producció de la pell. Les seves instal·lacions estan ubicades al Campus Universitari Igualada - UdL, a Igualada (Barcelona).

Investigadors del Campus Universitari Igualada-UdL, integrats en l'equip de recerca A3 Leather Innovation Center han elaborat uns components per fer un adob ecològic de la pell. Es tracta d'aprofitar els residus de l'explotació forestal del pi (com la poda, les pinyes, la pinassa i l'escorça), per extreure'n els tanins. El resultat, articles de cuir biodegradables, és a dir, que un cop queden en desús es descomponen sense deixar residus químics.

Mireia Conde i Anna Bacardit, investigadores del CampusLa recerca s'ha fet junt a l'empresa adobera Combalia S.A, que ja produeix mitjançant aquests tanins articles de pell d'alta qualitat com cinturons i carteres. El centre de recerca i l'empresa igualadina estan treballant per poder llançar aquest producte al mercat que, segons apunta la directora de l'A3 Center, Anna Bacardit, es pot convertir en "una bona opció per la industria d'adobats, que cada cop busca solucions més sostenibles".

La sostenibilitat es converteix en el gran eix d'un projecte que busca afavorir el manteniment dels boscos mediterranis –actuant com a element de prevenció de riscos naturals, com per exemple, els incendis– i evitar la tala d'arbres i l'extracció d'escorça principalment de països d'Àfrica i sud Amèrica, que posteriorment s'importa. En aquest sentit, la investigació apunta que si es subtituissin el 50% dels extractes vegetals d'importació per l'extracte de pi autòcton, s'utilitzarien 35 tones de biomassa forestal anuals només a Igualada. D'aquesta manera, la recerca de l'A3 Center aposta per aprofitar aquests residus ja existents als boscos mediterranis per tal d'aconseguir cuir ecològic, biodegradable i de quilòmetre zero.

Al nostre país, un 64% de la superfície és forestal, fet que suposa un total de més de dos milions d'hectàrees de boscos. Des de la dècada dels 50, però, els boscos han experimentat un descens de la població, una disminució d'activitats com el pasturatge de bestiar i un abandonament progressiu de les terres pels agricultors. Aquest abandonament humà, sumat a la manca de gestió de les àrees forestals, ha provocat un augment de l'estoc de biomassa als boscos. Tot i tenir aquests recursos a l'abast, a dia d'avui les matèries primeres utilitzades per l'adob vegetal són principalment d'importació. No obstant, en els darrers anys ha incrementat la demanda de cuirs adobats i processats de manera més respectuosa pel medi ambient, especialment entre aquelles marques que produeixen articles de luxe, que volen allunyar-se de l'ús del crom però també d'aquells processos d'adobament vegetal que contribueixen a la desforestació i a la contaminació ambiental.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.