TORNAR

Joaquim Soler, director tècnic del CRARC: “La finalitat no és fer de magatzem, el que volem és alliberar animals”

societat
Dilluns, 9 juny 2025. 03:00. Quim Pagès.

Enguany fa 40 anys que es va crear la Comissió de Medi Ambient i del Patrimoni de Masquefa, que el 1992 es va acabar convertint en el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya. Al llarg d’aquestes dècades el CRARC s’ha convertit en un espai referent a Catalunya en l’àmbit de la fauna salvatge, la recuperació d’espècies i el tractament d’animals exòtics. De fet, és un “centre de rescat” de CITES, un conveni signat amb més de 180 països, que diu que a l’estat espanyol, el CRARC té capacitat d’acollir fauna i flora amenaçada decomissada per comerç il·legal.

Joaquim Soler, director tècnic del centre, explica que darrerament han entrat uns 5.000 exemplars de diferents espècies a l’any: “les tortugues mediterrànies són els animals que més arriben (uns 3.000 exemplars). Després hi ha serps, llangardaixos, cocodrils, amfibis... Aquí arriben tant animals autòctons propis del país com animals exòtics que són fruit d'un comerç legal o il·legal.”

Una vegada arriba un animal s’identifica l’espècie. Aleshores, si és autòcton podrà anar a l’exterior, però si és exòtic haurà d’anar a espais controlats de temperatura com el terrari en períodes d’hivern i tardor. Soler comenta que “després veiem si té alguna patologia i si s’ha de derivar a fer tractaments veterinaris. Es fa una desparasitació preventiva, i quan acaba la revisió inicial se l’instal·la. Els que poden sortir passen un temps aquí una mitjana de 3 o 4 mesos aproximadament.”

Hi ha tres tipus de fauna: la fauna autòctona (com podrien ser les tortugues mediterrànies), que una vegada ja estan bé, tornen al seu hàbitat natural, la fauna exòtica (algunes espècies de serps, cocodrils…) que es queden al centre i no se les pot dur enlloc perquè logísticament és molt complicat i costós, i la fauna invasiva (per exemple tortugues de Florida), que també es queden a Masquefa. Fauna invasiva vol dir que tot i que no és pròpia d’aquí ha colonitzat el medi. 

Les tortugues de Florida són tortugues que sovint es compren com a mascota i acaben fent-se grans: És de les espècies que trobes a qualsevol lloc de Catalunya, al riu Llobregat, a l'Anoia… a l'altura de Vilanova del Camí, allà les Preses, n’hi ha. Per què? Perquè hi ha gent que quan se'n cansa les abandona en lloc de portar-les a un centre de recuperació. I aquest animal ha anat colonitzant i són espècies invasives.

Però al CRARC no hi ha només tortugues. Hi ha cocodrils, tota mena de serps, iguanes, llangardaixos… espècies exòtiques que són un reclam de veure i que es troben a l’Anoia. Cada dia reben excursions d’escoles i els caps de setmana el centre es pot visitar. 

Els amfibis i rèptils no autòctons que es troben per Catalunya acaben al CRARC. Una de les rebudes més sonades va ser el d’una boa que es va trobar al bell mig de Barcelona. La serp pesava 15 quilos. Una altra va ser la de tres cocodrils descoberts a un control policial a l’AP-7. Soler explica com va anar: “tres cocodrils negres africans van ser comissats pels Mossos d'Esquadra a l'autopista a l'altura de Tortosa. En un control rutinari van parar una furgoneta i van veure que portava tres cocodrils i diverses tortugues gegants. Els animals no estaven documentats, i van ser decomissats per falsedat documental.”

Al centre també fan campanyes i col·laboren amb diversos parcs naturals del país, com el Parc Natural del Montsant, el dels Ports, el del Garraf, i amb els Plans d’Espai d’Interès Natural de Llaberia i el Gaià, entre d’altres.

La campanya més longeva que estan fent va començar el 1992 al Parc Natural del Garraf. Reintrodueixen tortugues mediterrànies allà i pràcticament ja n’han portat unes 10.000: “una tortuga no és com un conill, que al cap de mig any ja pot començar a criar. Una tortuga fins que no és adulta no pot. Quan han passat 12-13 anys comença a pondre ous i a reproduir-se, per tant és un animal difícil d’implantar en el territori i són projectes a llarg termini. 

La nova llei de benestar animal prohibeix la tinença d’animals exòtics en el cas de rèptils de més de dos quilos, per tant cocodrils o pitons de grans mides no es poden tenir, ni que siguin documentades. Soler creu que “s’estan notant les lleis perquè a la gent li comença a sonar que hi ha espècies de rèptils que no es poden tenir”. 

El CRARC des de fa diverses dècades ha estat el centre de referència de recollida de rèptils i amfibis, on es poden trobar espècies inusuals a l’Anoia, però que té clar el seu objectiu: “La finalitat no és fer de magatzem, el que volem és alliberar animals.”


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.