TORNAR
PUBLICITAT

Jorba planteja un projecte de recuperació dels seus horts

S’han documentat uns 140 horts al terme de Jorba, en vuit zones diferents

societat
Divendres, 29 novembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Jorba planteja l'inventariat i la recuperació dels horts que hi ha al seu terme municipal. El Col·lectiu Eixarcolant ha identificat les zones hortícoles que encara es cultiven i les que estan en desús.

PUBLICITAT

Jorba activa un projecte de recuperació i dinamització dels horts del municipi. Membres del Col·lectiu Eixarcolant desplegaran la iniciativa gràcies al finançament obtingut a través d'una subvenció de la Diputació de Barcelona. Així, es vol dinamitzar els horts del municipi i valorar el patrimoni cultural i etnogràfic associat a aquests espais; i alhora, fomentar la utilització dels horts que actualment es troben en desús mitjançant la creació d'un banc de terres i la formació o assessorament a nous hortolans i hortolanes.

Una de les vuit zones de cultiu hortícola a JorbaAmb aquesta idea, hi ha també l'objectiu de fomentar l'alimentació saludable i el consum de proximitat entre la població del municipi. L'horitzó a assolir seria el de poder abastir tota la població del municipi amb producte hortícola local. Si els prop de 140 horts documentats es posessin en funcionament, permetrien abastir amb escreix, i durant tot l'any, totes les llars del municipi amb verdura de proximitat. També servirà per recuperar zones singulars del municipi, que tenen un elevat valor des d'un punt de vista paisatgístic i social, juntament amb les espècies i varietats que tradicionalment s'havien cultivat als horts i que superen el centenar.

El Col·lectiu Eixarcolant ha localitzat i avaluat el grau d'utilització de tots els horts del municipi, els quals es concentren majoritàriament en vuit zones. En conjunt s'han documentat i avaluat 139 horts, i s'han realitzat trobades amb els propietaris i hortolans a fi i efecte d'obtenir una diagnosi compartida sobre la realitat actual dels horts i identificar els elements clau que han de permetre la seva dinamització. Els resultats d'aquesta primera fase són "demolidors", atès que més de la meitat dels horts documentats es troben en situació d'abandó, i només un de cada quatre es cultiva per complet.

Tots els horts es destinen a l'autoconsum, i entre els principals motius d'abandó cal destacar l'envelliment de la població, la falta de temps i la manca de coneixements per part de la població més jove, i els problemes d'abastiment d'aigua a l'estiu. Tots aquests resultats han estat plasmats en un document informatiu que en les setmanes vinents serà traslladat al conjunt de la població del municipi, com a element base a partir del qual avançar en les següents fases del projecte.


PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.