TORNAR

Jorba recorda el seu històric safareig en un exercici de memòria oral

Una activitat per refer com era la vida de poble, dinamitzada per Rosa Vendrell

societat
Dissabte, 2 juny 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Un dels llocs més icònics de Jorba va tornar a bategar el passat cap de setmana. Els jorbencs i jorbenques van viure una matinal sencera recordant l'antic safareig. 

PUBLICITAT

Les veus, les rialles i la xerrameca van ser de nou a l'antic safareig de Jorba, amb motiu de la visita i guiada que s'hi va fer diumenge passat,27 de maig, amb l'objectiu de donar a conèixer la importància d'aquest element patrimonial i històric. Amb el títol de 'Veus dels safareigs' la periodista i dinamitzadora cultural Rosa Vendrell va convidar a fer un viatge al passat a les nombroses persones assistents, d'edats molt diverses.

Vendrell, amb molt entusiasme i passió va donar pas a les persones més grans del poble per tal que expliquessin les seves vivències en aquest safareig. Aquestes, de bon grat van compartir les seves experiències, horaris, rutines, maneres de fer el sabó, com es distribuïen els diferents llocs per rentar, anècdotes.

Els jorbencs, aplegats entorn el vell safareigAquesta entranyable xerrada va prosseguir a la sala de plens de l'Ajuntament de Jorba, tot comentant una exposició de diferents utensilis utilitzats antigament per fer bugada, imatges, dibuixos, folklore relacionat amb el tema i testimonis de diferents persones que havien rentat en altres safareigs. També es van llegir fragments de llibres i poemes relacionats amb el tema i es va cantar alguna cançó. Tot plegat es va convertir en un petit homenatge a la figura femenina que durant molts anys ha assumit de forma gairebé exclusiva el rol de la cura a la família en tots als aspectes, renunciant moltes vegades als seus propis somnis.
L'Ajuntament jorbenc agraeix la participació de totes les persones que es van aplegar al voltant del safareig de Jorba i, de forma molt especial, a les que van compartir el seu testimoni permetent incrementar la memòria històrica, en aquest cas oral, del municipi.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.