TORNAR

Jorba Reflexiona apunta que "ja hi ha espais industrials reconvertibles" abans que fer un nou polígon

Temen que les negatives d’Òdena i Vilanova al macropolígon acabin situant aquesta superfície a Jorba

societat
Dimecres, 13 gener 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Des de fa setmanes, la plataforma "Jorba Reflexiona, STOP al Polígon!" ha entrat en el debat sobre el Pla Director de la Conca i ha mostrat la seva preocupació per la possible afectació d'una gran part del creixement industrial previst al pla al municipi jorbenc. En declaracions a AnoiaDiari, el portaveu de Jorba Reflexiona, Jaume Farrés, aclareix algunes de les línies que marca l'entitat.

El Pla Director d'Activitats Econòmiques de la Conca d'Òdena topava aquest 2020 amb dues negatives sonades pel que fa a la instal·lació de noves superfícies industrials: la d'Òdena, ja esperada des de l'any anterior, i la de Vilanova del Camí. El ple d'aquest municipi es va tancar en banda -finalment- a permetre que es planifiqués un polígon a Can Titó. Hi havia l'opció de l'aeròdrom d'Òdena, però tant l'Ajuntament com els veïns són reticents a fer un polígon de grans dimensions. La previsió del PDUAECO és habilitar de 400 a 600 hectàrees industrials i el quart àmbit proposat és el de Jorba-Igualada, tocar de l'A-2. El polígon es faria, per tant, a la zona al voltant de Can Blasi. La plataforma Jorba Reflexiona ha sorgit aquesta tardor i demana que es concreti si aquest municipi acabarà assumint els creixements industrials que s'han rebutjat a les altres zones. Afirmen que "ja hi ha  terrenys industrials disponibles dins del nostre terme municipal que estan infrautilitzats o que permetrien una reconversió". I que tot i que el planejament municipal ja compta "amb sòl industrial a la zona de Can Blasi" no és "de cap manera amb les magnituds i la grandària d'aquesta proposta del PDUAECO".

Com van subratllar en un comunicat el desembre, la plataforma no compta "amb cap informació concreta i detallada per part de l'Ajuntament, ni tampoc de part d'altres institucions, sobre l'afectació que tindrà sobre el t erme municipal de Jorba aquest PDUAECO". Assenyalen que "en un principi, hi havia prevista una afectació de 77 hectàrees a la zona dels plans de Cal Blasi i Cal Piqué. Però amb els moviments que han fet els diferents ajuntaments veïns, Vilanova, Òdena, rebutjant la instal·lació de zones industrials a Can
Morera o Can Titó, ens temem que el sòl que s'ha de veure afectat pugui recaure, de manera important, en el terme de Jorba".

Així, "un dels nostres objectius centrals és reclamar a l'Ajuntament una informació clara sobre quines són les afectacions que es preveuen, quin model econòmic es planteja i
quina viabilitat té i que, amb tota aquesta informació, es doni la veu a la ciutadania per tal que pugui debatre-ho i decidir de manera democràtica com ha de ser el futur d'aquesta població". També que "no és un tema que afecti només un municipi o un altre, sinó que s'ha de veure com una aposta global de la Conca d'Òdena i, segurament, de país".

Lamenten que no s'ha pogut participar plenament en el procés de participació "en l'àmbit col·lectiu, justament, per la manca d'informació i de transparència que tenim al davant. A més, els plans han anat canviant d'un dia per l'altre i s'ha anat redibuixant la taca afectada per aquest PDUAECO, segons el que anaven opinant els altres municipis. La pandèmia tampoc no ha ajudat a facilitar les trobades, el debat i la conscienciació veïnal".
 
Afegeixen que "les presses no són bones i si cal més temps de reflexió s'ha de poder tenir. El que reclamem, com a col·lectiu és que se'ns informi, se'ns escolti i es prenguin les
determinacions amb transparència i amb l'opinió favorable de la ciutadania". Jorba Reflexiona incideix en el gir que hi ha hagut en el guió de la planificació: "la situació del municipi es veu condicionada per la necessitat –segons el Pla- de disposar d'entre 400 i 600 hectàrees industrials i que, en bona part, cap altre municipi les ha acceptades i ara sembla que 'toquin' a Jorba".

"Hi ha sòl disponible"

Apunten, sobre aquesta necessitat, que "discutim aquest creixement de sòl industrial quan a la Conca n'hi ha de disponible i no hi ha manera d'omplir els polígons existents. De fet, només hi ha pressa a pintar mapes amb taques que marquen afectacions i no es justifica la demanda d'aquest espai industrial tan enorme ni se'n pot garantir la creació de molts llocs de treball de qualitat i estables. D'altra banda, la situació sanitària mundial i les conseqüències que tindrà potser farà replantejar el model econòmic i cal ser prudents a l'hora de convertir els espais naturals en polígons de futur incert".

Per tant, manifesten una postura similar a les altres formacions que ja s'han posicionat contra el PDUAECO: "som contraris a obrir nous polígons sense que n'hi hagi necessitat i que, en tot cas se'n parli i se'n debatin els beneficis i els inconvenients abans de planificar-los. De fet, Jorba té terrenys industrials disponibles dins del seu terme municipal que
estan infrautilitzats o que permetrien una reconversió, i un espai situat a l'oest de la masia de Cal Blasi ja estava contemplada en el Pla urbanístic municipal com a possible sòl industrial, però de cap manera amb les magnituds i la grandària d'aquesta proposta del PDUAECO".

Conclouen que la seva posoció és que "en decisions tan transcendents i que tenen una difícil marxa enrere s'han de prendre després d'informar, debatre i escoltar la veu del municipi. Cap dels dos grups polítics representats al Consistori no portava res al seu programa electoral en referència a aquest macropolígon. Són decisions que s'han de prendre de manera meditada i serena perquè cal pensar que quan un territori queda afectat per un Pla director, queda hipotecat el seu desenvolupament durant dècades i és extremadament difícil fer marxa enrere".


2 Comentaris

J

Josep

Igualada

9 de març 2021.21:37h

Respondre

Aprofiteu els terrenys que deixarà Nissan i Bosch i no feu malbé mès sòl agrícola.
Aneu a destrossar a un altre lloc.
Quan tinguem mes polígons buits què menjarem?
No volem més polígons... Llegir més com el de La Tossa O el de Castellolí.
Ara veniu amb l’excusa que les parcel.les són petites. Haver-ho pensat bé abans.
Quan en tingueu un de parcel.les grans ben buit us intentareu una altre excusa oi?

j

joan

Igualada

13 de gener 2021.17:14h

Respondre

La MICOD no pot fer i desfer com si fos una institució democràtica. Tots el municipis haurien de portar al seu programa electoral i aprovar pel ple qualsevol afectació a la planificació del... Llegir més territori. La MICOD és una entitat vàlida per la gestió coordinada entre municipis però NO per prendre decisions que han de passar per les urnes. O és que hi ha algun alcalde que considera que no ha de passar per les urnes la planificació del territori??

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.