TORNAR

Junts per Igualada demana "un gest de corresponsabilitat" als municipis que es nodreixen de l'aigua de l'aqüífer Carme-Capellades

societat
Dimecres, 10 agost 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La formació remarca que "des de l'1 de gener del 2020 Igualada està connectada a la Llosa del Cavall i al sistema d'aigües Ter-Llobregat, avançant-se a garantir l'abastament d'aigua amb una infraestructura estratègica"

PUBLICITAT

Junts per Igualada, davant "un estiu molt dur d'altes temperatures i sequera", agreujat pel canvi climàtic, que fa que "aquests episodis de manca de pluges seran cada vegada més freqüents", ha manifestat que "la preservació de l'aqüífer, per motius socials i mediambientals, fa temps que és una prioritat de l'equip de govern municipal d'Igualada".

Així, la formació de Marc Castells reivindica l'arribada d'aigua des de l'embassament de la Llosa del Cavall fins a la capital de l'Anoia. Recorden que "el repte històric de garantir el subministrament d'aigua per sempre més a la nostra ciutat es va completar després de molts esforços per part del govern de Junts per Igualada el dia 29 de desembre de 2019 quan el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet i l'alcalde d'Igualada Marc Castells, acompanyats dels representants de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i d'Aigües del Ter Llobregat (ATLL) i d'altres autoritats, inauguraven l'arribada de l'aigua des de l'embassament de la Llosa del Cavall fins a la nostra ciutat."

Marc Castells i Damià Calvet a la inauguració de la connexió a l'aigua de la Llosa del Cavall (Toni Cortès)

"La visió de tenir els deures fets, d'haver invertit molts esforços els darrers anys, ens permet tenir la ciutat preparada amb tres objectius importants: en primer lloc, la millora de la qualitat de l'aigua de la ciutat (l'aigua del pantà de la Llosa té menys calç i, per tant, no és tan dura); en segon lloc, una important millora mediambiental i en la futura sostenibilitat de l'aqüífer, ja que Igualada redueix la necessitat d'aigua del mateix i d'aquesta manera en mitiga la sobreexplotació; i, en tercer lloc, una triple protecció contra sequera a Igualada pel fet que ara podem abastir-nos d'aigua de l'aqüífer Carme-Capellades, de la Llosa del cavall i també del sistema Ter-Llobregat. Tres fonts independents d'aigua que n'asseguren el subministrament per sempre", reivindiquen des de Junts per Igualada, remarcant que "fins fa dos anys, Igualada s'abastia de l'aqüífer, una gran extensió d'aigua subterrània que es troba sota els termes municipals de la Llacuna, Carme i Capellades. Aquest aqüífer es nodreix exclusivament d'aigua també freàtica, que és aquella que va pel subsol i no prové de cap font ni riu sinó directament de la pluja. Aquesta és la fragilitat d'un aqüífer: si no plou, no s'omple. A més, actualment el consum que se'n fa d'aquest, per part de poblacions i indústries, és a curt termini insostenible." Davant aquesta situació, des de la formació que governa l'Ajuntament d'Igualada, demanen "un gest de corresponsabilitat de la resta de municipis que es nodreixen de l'aqüífer, en la mateixa direcció, i de l'ACA com administració competent."

Finalment, des de Junts per Igualada assenyalen que "des del passat mes de maig d'enguany, hem modificat els percentatges d'abastament, abastint-nos majoritàriament de l'aigua de la Llosa del Cavall, garantint que aquest bé escàs que és l'aigua no sigui un problema greu per als nostres ciutadans, alhora permetent que l'aqüífer pugui recuperar-se de la greu situació per la qual passa."


1 Comentaris

C

Carles Aguilera

Igualada

10 d'agost 2022.18:39h

Respondre

La paraula que et ve al cap al llegir l’article és.... Hipocresia.


El Marc Castells anualment es gasta 116.000€ en aigua per regar l’Anella Verda. Una Anella Verda que part d’ella volta... Llegir més al costat del riu/rierol. Un Anella que és de recent construcció i que tindria que estar plantada amb plantes i arbres resistents i autòctons. Un bosc es rega??  No

El Marc Castells demana peró no dona exemple. Gens de transparència ara per exemple  amb el Biollac. Quin cost anual amb aigua tindrà? Quants litres es faran falta per mantenir-lo en condicions?  Silenci total.

A la ciutat que li sobra aigua per fer un llac, es gasta el Sr Alcalde que demana ”responsabilitat” 116.000€ en aigua per regar un ”bosc”.


La resta d’ alcaldes haurien de parlar, ja que no és la primera vagada que surt el tema.


També se li podria dir, Marc Castells preocupa’t de casa teva que ja tens prous problemes i deixa els altres.


Per exemple, a pocs dies de començar el curs escolar la Càmera de Control semàforic del semàfor de l’escola Dolors Martí encara no esta instal·lada.

Ho van prometre al març, és un aparell que en una setmana ja està instal·lat. El motiu de l’instal·lacio, és millorar la seguretat després de tots els ensurts que hem tingut allà i que no passi com al  Mowgli que encara que va haver una víctima a mortal al 2019 i molts nens atropellats fins ara no ha modificat el Passeig. 


Crec que la realitat demostra que el Marc Castells no és ningú per donar exemples a ningú . 

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.