TORNAR

Les línies clandestines del trànsit aeri

societat
Divendres, 30 octubre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que més de 500.000 aus han estat creuant l'Estret de Gibraltar aquests darrers dies cap a l'Àfrica. La xifra és prou significativa. Més de mig milió en només uns dies. Aus de diferents espècies que creuen les aigües de l'Estret per iniciar la migració per passar l'hivern al continent africà. La gran sort (i al mateix temps, la gran màgia) és que ho fan de forma esglaonada, sense la necessitat de cap controlador aeri que posi ordre al que el seu instint animal ja sap moderar a la perfecció. Com es deuen posar d'acord, totes elles, per no sortir el mateix dia a la mateixa hora, ni col·lidir durant l'enlairament ni durant el trajecte?
PUBLICITAT

L'estret de Gibraltar

Els mesos d'octubre i novembre són els principals per al pas d'aus marines. Ara passen, sobretot, espècies més aviat petites, que romandran els mesos d'hivern al sud del Sàhara; l'estiu, en canvi, és el període per a la migració de les aus rapinyaires. Si agafem calculadora i anem sumant ocellets i ocellots, veiem que durant un any són fins a 30 milions d'exemplars el nombre d'aus que creuen l'Estret un parell de vegades anuals en les seves rutes migratòries.

Milions de vols que serien capaços de col•lapsar la millor de les infraestructures viàries del nostre entorn... i encara amb tot un gran ventall d'avantatges que no se'ns poden escapar. I és que les aus no han d'estar pendent de si hi ha companyies que cobreixin la seva ruta; ni si quadren els horaris de sortida i d'arribada amb els que els interessa; ni si queden places disponibles; ni si els preus són encara assequibles o ja estan per sobre el llindar del morro que hi pugui posar l'aerolínia; no han de fer cues als mostradors; no tenen un nombre màxim d'equipatge per portar (tampoc les fan pagar per portar més plomes del compte); no han d'estar al punt de sortida dues hores abans; poden dur al pap tota l'aigua que considerin oportuna; no els fan treure ni cinturó ni sabates en passar el control; no han d'escoltar tot el ritual que la tripulació ens explica abans d'emprendre qualsevol dels viatges; i així un llarg etcètera d'avantatges. Si ja des de tots els temps un dels grans somnis de la Humanitat ha estat volar, si l'home sempre ha volgut ser ocell, després de constatar tots aquests maldecaps que s'estalvien per fer, en definitiva, el mateix que acabem fent nosaltres (moure'ns via aèria d'un costat a un altre) potser que ens plantegem això d'inventar algun vestit o algun instrument individual que ens permeti seguir la trajectòria de les aus, com una més d'elles. Ens podran acusar d'estar “volats”, però si funciona... que no ens busquin a l'aeroport!

Oriol Solà i Prat


1 Comentaris

J

Joan

Anoia

30 d'octubre 2009.13:27h

Respondre

Je! molt millor que les aus: les mosques. Campiones absolutes de vol.

Girs de 45 graus en ple vol, atterratge sobre superficies verticals de vidre, atterratge en vol invertit (sostre).

Je! tot... Llegir més plegat impossible per les aus (i no diguem pels humans...)

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.