TORNAR

Masquefa ja té el seu Protocol local d’actuació davant les violències sexuals en espais públics d’oci

El document, impulsat per l’Ajuntament de Masquefa, té com a objectiu principal ser una eina més per erradicar les violències masclistes contra les dones i el col·lectiu LGTBI al municipi

societat
Dimarts, 23 novembre 2021. 14:28. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Després de la seva aprovació per unanimitat al darrer Ple municipal, l'Ajuntament de Masquefa ha presentat públicament aquest dilluns el Protocol local d'actuació davant les violències sexuals en espais públics d'oci en el marc del programa d'actes de commemoració del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones a Masquefa.

La presentació es va fer a la Sala Polivalent de La Fàbrica Rogelio Rojo, en un acte inclòs dins el programa d'activitats commemoratives del 25N a Masquefa, obert a tota la ciutadania. Hi van assistir representants del teixit associatiu masquefí, que van seguir les explicacions del batlle de Masquefa, Xavier Boquete; de la regidoria d'Igualtat, Isis Abad; i, telemàticament, de la diputada al Congrés de Diputats, Sonia Guerra .

El batlle de Masquefa, Xavier Boquete, va explicar que "encara ens queda moltíssim camí per a recórrer. Molta feina diària, mesures efectives, polítiques d'igualtat i pedagogia a fer i aplicar. Però avui ens dotem d'una eina molt poderosa per a fer possible un municipi, Masquefa, lliure de desigualtats de gènere, violències masclistes i discriminacions per raó de sexe, orientació afectiva-sexual, o d'identitat i expressió de gènere."

La regidora Isis Abad va destacar que "aquest és un protocol ambiciós, curós, transversal i realista. Implica a la societat civil, a entitats, a tècnics i tècniques municipals, a centres educatius, a la Policia Local i als polítics. Aquest és un tema que ens el creiem, que l'hem treballat i aquí està el resultat. És un protocol elaborat des de la professionalitat i des de l'interès que funcioni i l'implementem".

Finalment, la diputada Sonia Guerra va assegurar que "les dones vivim en una situació de terror permanent. En l'espai públic i privat. Exigim poder viure en igualtat. Per això, és important que totes les administracions treballin per aconseguir-la. Avui Masquefa fa un pas molt important per garantir la seguretat de les dones en l'espai públic".

En la presentació del protocol, que ha estat impulsat per l'Ajuntament de Masquefa, amb el suport de la Diputació de Barcelona i amb l'assessorament de la consultoria de gènere Noctámbul@s, es van detallar els objectius, el procés d'elaboració i les actuacions previstes en el protocol -que es pot consultar íntegrament en aquest enllaç-; es va oferir informació sobre la campanya vinculada al protocol que desplegarà la Regidoria d'Igualtat a través dels diferents canals de comunicació de l'Ajuntament; i es va fer la lectura d'un manifest institucional amb motiu de la commemoració el 25 de novembre del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, a càrrec de Pilar Irigaray, delegada de la Regidoria d'Igualtat.

Des de l'Ajuntament de Masquefa han remarcat la importància de disposar d'un document com aquest al municipi, ja que "a la nostra societat les violències sexuals i l'alta tolerància de les mateixes en els contextos d'oci representen un dels principals riscos per a les dones i les persones que no s'ajusten als models normatius de gènere. Els últims anys s'han incrementat els recursos destinats a les polítiques públiques d'equitat que posen l'èmfasi en els espais d'oci, al fer-se cada cop més manifest que és un dels contextos on les violències sexuals operen amb més impunitat". Tenint en compte que la majoria de les violències patides per dones per part de persones que no són la seva parella es produeixen en espais públics (llocs d'oci, transport públic, etc.), "és necessari posar la mirada i definir estratègies sobre els espais públics i d'oci per combatre l'alta concentració de fets constitutius de violència masclista que han patit les dones en l'àmbit social i comunitari", han manifestat des de l'ajuntament masquefí.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.