TORNAR

El model de porta a porta a l'Anoia conclou els primers sis mesos amb una taxa del 83%

Tots els nuclis on es fa el nou sistema estan per sobre del 77% en recollida selectiva

societat
Dimecres, 6 febrer 2019. 15:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les dades -si bé parcials- conviden a l'optimisme pel que fa al nou sistema de recollida que va implantar el Consell Comarcal a 16 poblacions de la comarca. Aquest hivern, la resta dels 22 municipis (del total de 33) que s'hi ha adherit encetaran el nou mètode.

El Consell Comarcal de l'Anoia presentava aquest dimecres les dades de la recollida selectiva amb el nou mètode implementat a mitjans de 2018. Unes xifres per a l'optimisme. Dades que corresponen a 16 dels 33 municipis anoiencs i, en concret, a 20.000 dels habitants de la comarca, però que canvien de mig a mig els percentatges habituals. Perquè des de maig del 2018 fins ara, el promig de recollida selectiva ha estat del 83%. Una dada que contrasta amb el 33% global de la comarca, la xifra que hi havia del 2017.

El 'kit' del porta a portaEl president del Consell Comarcal, Xavier Boquete, acompanyat del vice-president, Santi Broch, i del conseller de l'àrea de Medi Ambient, David Sànchez, feien públiques les xifres. Unes dades satisfactòries però que formen part d'un sistema "que encara cal perfeccionar". Broch exposava que "hi ha un percentatge de resta entre el 14 i el 20% en aquests municipis i és el nostre objectiu reduir-lo" a més de cercar fórmules per a que no hi hagi turisme d'escombraries, és a dir, quan els veïns dels municipis on hi ha el nou sistema porten els seus residus a llocs on encara hi ha el sistema de contenidors. 

De fet, el sistema que denominem "porta a porta" i que ha impulsat el Consell es composa de fet de tres sistemes distints que s'apliquen a zones amb realitats diferents: el majoritari, que tenen 11 dels 22 municipis, amb un model de nucli on els veïns reben tres cubells amb xip i amb freqüències de recollida altes; un segon, per a urbanitzacions, amb menys freqüència i contenidors més grans i el mateix 'kit' de cubells; i, finalment, el que hi ha d'àrees tancades per a zones disseminades. 

Els pobles on ja es treballa amb el sistema "han reduït la xifra de generació de residus, perquè  alguns hàbits de compra canvien quan s'instal·la el porta a porta". L'altre fet és el turisme d'escombraries, però segons Broch, "en cap municipi on encara funcionen amb el sistema de contenidors hi ha hagut un creixement dràstic. A Igualada, per exemple, es parla del 3-4%".

Els resultats globals indiquen que d'aquest 83%, el 44% és orgànica, seguit a molta distància dels envasos, un 16%, i el paper i cartró, 11%. Als nuclis on s'ha fet el porta a porta, els percentatges més alts són a Carme, amb un 87%, seguida de La Torre de Claramunt, Tous, La Pobla, Jorba, el Bruc i Capellades, aquesta amb un 83%.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.