TORNAR

Molta mala sort, aquest 2009! Avui és el tercer 'divendres-13'

societat
Divendres, 13 novembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que en un any no hi poden haver mai més de tres “divendres-13”. I aquest any hem tingut tots els que podíem tenir. Avui és el tercer, després que ja passés el mateix tant al febrer com al març (feia onze anys que no passava dos mesos seguits). Una data tradicionalment vinculada amb la mala sort en les cultures anglosaxones. L’any passat només en vam tenir un, al juny, i l’any vinent també en tindrem un de sol, a l’agost. Però enguany tres. A molts de vosaltres us deu preocupar ben poc, però a aquells qui són supersticiosos no els deu fer molta gràcia… Penseu que hi ha molta gent a qui li resulta una veritable fòbia. Fins i tot té un nom, d’aquells tan complexes que costa repetir-lo quan te l’acaben de dir: “paraskavedekatriafòbia”.
PUBLICITAT

Que enguany en tinguem tres té a veure amb l’ús del calendari gregorià. Es divideix en cicles de 400 anys, i el 2009 és el desè any d’un d’aquests cicles. L’ús d’aquest calendari també fa que cada any tingui com a mínim un “divendres-13”, de manera que els qui en pateixen les conseqüències tenen una festa anual assegurada. Sempre que el mes comenci en diumenge… hi haurà divendres 13.

Aquest tipus de superstició no es tradueix només en una simple fòbia. Que als Estats Units, per exemple, afecti a entre 17 i 21 milions de persones s’acaba traduint també en pèrdues importants als negocis, que els experts xifren en uns 800 o 900 milions de dòlars (i que enguany caldrà multiplicar per tres!). Amb tot, l’estadística demostra que la data no ha estat mai un iman per a les fatalitats. Vaja, que només es tracta d’un dia que és mal vist per a molts. I no per a tothom és igual. Altres consideren pitjor els “dimarts-13” (a l’estat espanyol, a Grècia i a Llatinoamèrica); els “divendres-17” (a Itàlia); i potser per a la majoria de nosaltres està encara més estesa la fòbia als dilluns, per ser el dia de retorn a la feina després del cap de setmana…

Oriol Solà i Prat


2 Comentaris

V

Vila

Caldes

15 de novembre 2009.13:25h

Respondre

què dimarts ni divendres ni ”de fora no sè què...” ni romansos. Els únics dies de mala sort són els festius que et toca treballar (i depèn de la feina són més de tres a l’any...)

e

eRIC

Igualada

13 de novembre 2009.12:25h

Respondre

Deixem-nos de tonteries de Haloweens i d’altres ”tradicions” foranes. Aqui la supersticio (per els qui hi creuen) es refereix al DIMARTS 13. De fora vingueren que de casa ens tregueren.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.