TORNAR

Els Mossos afirmen que "el confinament produeix més vulnerabilitat a les víctimes de violència de gènere"

Es mantenen recursos com ”les cases d’acollida, que segueixen funcionant tot i extremant les mesures de protecció per evitar possibles contagis”

societat
Dimarts, 7 abril 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La situació de les dones que, degut a l'estat d'alarma pel COVID19 han de romandre a la seva llar amb els seus maltractadors és molt complexa. I més en casos com la Conca d'Òdena, on el confinament ha estat especialment estricte: un confinament dins el confinament. L'equip d'atenció a la víctima dels Mossos de la Regió Central, on s'hi inclou l'Anoia, detalla quins protocols se segueixen.

Els Grups d‘Atenció a la Víctima (GAV) dels Mossos estan en "una situació excepcional" les darreres setmanes. Expliquen que en l'estat d'alarma hem de prendre "mesures excepcionals en el funcionament ordinari per facilitar suport i informació a persones que poden estar vivint situacions de violència". Víctimes que "la seva situació de confinament els impossibilita demanar ajuda i/o denunciar". Els Mossos exposen que "el confinament produeix una situació de major vulnerabilitat entre les persones que conviuen i la resistència a posar una denúncia pot ser major, tant per la proximitat amb la persona agressora", que exerceix un control molt més accessible, com per la presència de fills/es o altres persones dependents o, fins i tot, pel desconeixement del sistema si la víctima mai no ha trencat el silenci o la situació de maltractament ha aparegut de nou.

Afegeixen que la violència familiar, "en qualsevol de les seves formes (entre parella o entre qualsevol membre de la família amb qui es conviu), s'agreuja per la limitació de moviments que provoca el confinament en el domicili". La por, l'aïllament extern, el desconeixement de les passes a seguir i les respostes que obtindrà, influeixen en la decisió de les víctimes a demanar ajuda, sense posar-se en risc elles o els seus fills /es.

L'eina primordial és el telèfon i "es potencia l'assessorament telefònic sempre que sigui possible, intensificant aquells contactes amb víctimes que conviuen amb l'agressor/a i tenen fills/es o d'altres persones al seu càrrec". S'intensifica també el contacte amb aquelles víctimes que per les seves circumstàncies es consideren de risc molt alt, alt o mitjà. Un contacte mitjançant trucades telefòniques.

Trucades on "a part de demanar-los per la seva situació actual, la dels seus fills/es i el comportament de la persona agressora durant el confinament, se'ls recorda horaris i telèfons del GAV, se'ls dóna consells sobre mesures d'autoprotecció, telèfon d'emergència, serveis assistencials que estiguin disponibles en el seu territori". En aquest cas, el telèfon de l'Institut Català de la Dona, ICD: 900900120 i els correus electrònics: 900900120@gencat.cat i el de mossos: mossos.atenciovictimes@gencat.cat.

En l'actual situació, s'ha detectat un augment de trucades al 112 per problemes de convivència familiars diversos, els quals "la mateixa patrulla que s'adreça al domicili intenta resoldre sempre que sigui possible i que no hi hagi una situació molt agreujada. En el cas que es detecti una situació de violència greu la patrulla actua d'ofici tal i com es feia abans del confinament".

El GAV interpel·la "la corresponsabilitat del veïnatge i l'entorn més proper", de manera que qualsevol persona que sigui coneixedora que hi ha algú patint violència truqui al 112. Pel que fa a les trucades d'assessorament que rebem al GAV sí que hem notat un augment de trucades relacionades amb mesures civils i custòdia dels fills comuns. Tot i l'estat d'alarma actual que restringeix els moviments de les persones, "qualsevol persona que estigui en perill al seu domicili ha de demanar ajuda, ja sigui telefònicament trucant al 112 perquè s'adreci una dotació policial al domicili, ja sigui sortint del domicili i adreçant-se a la comissaria de Mossos d'esquadra per tal de presentar la corresponent denúncia".

El correu és atès per efectius policials amb formació específica en prevenció i atenció a les víctimes. Únicament dóna servei amb la finalitat d'assessorar i informar a persones que poden estar patint situacions difícils en el sí de la convivència o com a conseqüència de l'estat d'alarma actual i relacionades amb possibles situacions de violència masclista, domèstica o qualsevol altre forma de violència sobre menors, persones grans o persones amb discapacitat. En cap cas el correu substitueix una denúncia de forma presencial en una comissaria de Mossos d'Esquadra. Cal recordar que en cas d'emergències sempre s'ha de trucar el 112 per garantir una intervenció policial i immediata. Indiquen que en aquells "casos extrems en que es necessiti un recurs d'urgència per a dones i els seus fills, seguim tenint les cases d'acollida, que segueixen funcionant tot i extremant les mesures de protecció per evitar possibles contagis".

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.