TORNAR
PUBLICITAT

Els Mossos intervenen marihuana per valor de dos milions d'euros en tot el 2018 a l'Anoia

Les detencions de la policia els darrers 12 mesos pugen un 21% més a la comarca

societat
Dimarts, 25 juny 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els fets delictius a la comarca cauen els dotze darrers mesos, en un 3%. També van caure els delictes contra el patrimoni. Per contra, en el darrer any i mig, els efectius de la policia catalana han hagut d'augmentar la seva vigilància pels casos de cultius de marihuana il·legals a la comarca. La proliferació d'aquests cultius esdevé ara una de les principals preocupacions dels Mossos.

Les dades sobre els fets delictius i les intervencions dels Mossos d'Esquadra del darrer any, fins a el mes de juny, a l'Anoia, indiquen que els fets delictius han baixat. En concret, un 3%. S'han computat en 12 mesos 4.811 fets delictius, pels 4.964 del mateix període fins el juny de 2018. Segons els responsables de la Comissaria de l'Anoia, la baixada dels fets delictius ha coincidit amb un increment de les detencions i la resolució dels casos. En aquest darrer any, hi ha un descens sensible dels delictes contra el patrimoni i del robatori a domicilis. En canvi, els efectius dels Mossos dediquen cada cop més esforços al fenomen de les plantacions il·legals de marihuana. En aquest cas, les dades completes dels 12 mesos de l'any 2018 assenyalen xifres rècord en les intervencions a pisos i cases on es cultivaven plantes. En total, es va actuar per requisar 10.079 plantes i gairebé 65 quilograms de cabdells. Al mercat il·legal, això suposa gairebé dos milions d'euros.

De les actuacions en aquesta tipologia d'infraccions, que inclouen un delicte contra la salut pública i frau elèctric, Anoiadiari en publicava les dades quasi completes del 2018 fa uns mesos (a finals de novembre, eren 9.500 plantes). Els resultats complets de l'any apunten, a més dels 65 quilograms de cabdells, a més de 300 quilograms de plantes intervingudes. Segons els càlculs de la policia, els 302.370 grams de plantes al mercat haguessin estat 1.623.726 euros; sumant el valor dels cabdells, el valor pujaria als esmentats dos milions. 

Una de les plantacions intervingudesLes dades parcials dels cinc primers mesos de 2019 apunten a un augment, fins i tot, respecte a les xifres de 2018. Es van decomissar 7.306 plantes, equivalents a 219.180 grams. El valor al mercat il·legal seria de gairebé 1,2 milions d'euros junt als cabdells. Des de la Comissaria de l'Anoia s'admet que hi ha una tendència a l'alça i que moltes persones han trobat en aquestes accions un mitjà il·lícit per enriquir-se de manera ràpida. Apunten que està esdevenint com una de les grans problemàtiques a nivell delictiu a la comarca.

Criminalitat més baixa respecte a Catalunya

Les dades generals de criminalitat assenyalen una taxa més baixa que a la resta del Principat. La taxa de fets delictius per 1.000 persones és del 40 a l'Anoia, mentre que a Catalunya és del 76 per 1.000. A més, hi ha l'esmentada tendència a la baixa. A Igualada els fets delictius van caure un 4% i a Piera un 5,93. 

Hi ha un descens de la majoria de delictes. L'única tipologia que hi ha un increment clar és la de delictes contra la seguretat del trànsit, que van passar de 206 a 290. Això "és en bona part fruit de l'augment dels controls" matisen els Mossos. En altres tipologies, han caigut els furts -un 14%-, de 1.224 a 1.042, com també els robatoris a domicilis. En aquest cas, el descens és del 23%, de 397 a 303. Es tracta d'una tendència que es nota a l'Anoia, mentre que a la resta del Principat, al contrari, ha crescut un 9%.

Per últim, hi ha les actuacions dels Mossos. En els 12 mesos indicats, es van resoldre 1.814 casos, un 5% més que en el període del maig del 2017 al maig del 2018. Les detencions també pujaven, de 429 a 519, un 21% més. Els responsables de la zona anoienca asseguren que aquestes dades i el descens en delictes contra el patrimoni "es deu al treball estret amb les policies local, amb l'impuls de patrulles conjuntes i la transmissió d'informació".

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.