TORNAR

2 municipis de l’Anoia encara no ha presentat els comptes a l’Estat

Fa més de 5 mesos que no cobren les bestretes mensuals de la subvenció de l’Estat

societat
Dijous, 16 febrer 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Calonge de Segarra i Montmaneu són els dos municipis de l’Anoia que a data de 31 de gener encara no havien presentat la Liquidació del pressupost del 2010 al Ministeri d’Hisenda de l’Estat, segons la llei d’Economia sostenible del 2010, això significa que aquests ajuntaments no han cobrat la subvenció de l’Estat des de fa 5 o 6 mesos.
PUBLICITAT

L’any 2011, i per primera vegada, els Ajuntaments es veien amb l’obligació de presentar la liquidació dels pressupostos de l’any anterior el mes de març. Davant l’incompliment d’aquesta norma per part de diversos consistoris, el mes de setembre l’Estat va fer pública una llista amb els Ajuntaments que no havien presentat els comptes i va deixar de pagar les bestretes en aquests municipis.

Aleshores eren vuit els municipis de l’Anoia que es trobaven en aquesta situació: Capellades, Carme, Orpí, Rubió i Sant Pere de Sallavinera, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós i Montmaneu. Des d’aleshores, i davant la necessitat de rebre les subvencions estatals que representen entre un 25 i un 30% dels seus ingressos totals, alguns municipis han anat presentant els comptes i obtenint, de manera retroactiva, els pagaments.

Tot i així a Catalunya encara queden 9 municipis que no han complet amb el nou requeriment legal, 7 dels quals són del a província de Barcelona, 2 de l’Anoia (Montmaneu i Calonge de Segarra) i 5 del Berguedà (La Quar, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà, Santa Maria de Merlès i Viver i Serrateix)

En un mes, l’Anoia ha pogut reduir a la meitat el número de municipis que apareix en aquesta llista feta pública pel Ministeri d’Hisenda i és que a data de 31 de desembre eren 4 els Ajuntaments que no havien entregat els comptes però Orpí i Castellfollit de Riubregós han aconseguit sortir-ne.

El Consell Comarcal té part de responsabilitat

Malgrat que els principals responsables d'aquest desfassament són els mateixos els ajuntaments, els Consells Comarcals i les Diputacions provincials tenen una gran part de responsabilitat ja que la llei de comarques diu que l'administració supramunicipal s'ha de fer responsable de la secretaria i intervenció dels Ajuntaments que no puguin garantir els costos d'aquests professionals

El futur

Segons indica la llei, el proper mes de març els Ajuntaments hauran de presentar la liquidació del pressupost del 2011. Al marge d’això, la llei d’estabilitat pressupostària que s’ha d’aprovar en els propers mesos endurirà encara més les obligacions de retiments de comptes dels ajuntaments. Els ajuntaments s’han de posar les piles d’una vegada. Estem en democràcia, i en una democràcia els politics son els primers que han de complir les normes i que tenen la obligació moral i legal de retre comptes davant els ciutadans. I els ciutadans ho hauriem d’exigir.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.