TORNAR
PUBLICITAT

Òdena aprova unes ordenances a l'alça per recuperar la salut financera de l'Ajuntament

En el cas de l’IBI, l’augment aprovat és del 5%

societat
Dissabte, 19 octubre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Òdena ja té aprovades unes taxes per al 2020 que pugen. L'abstenció d'Òdena Progrés ha permès a l'alcaldessa Maria Sayavera (Fem Òdena-ERC) tirar endavant la seva proposta fiscal. 

PUBLICITAT

En el darrer ple, l'Ajuntament odenenc va donar llum verd a l'actualització de les ordenances fiscals per a l'any 2020. Es van aprovar amb el vot favorable de Fem Òdena, l'abstenció d'Òdena Progrés i el vot contrari de Òdena a Fons. Són unes "ordenances fiscals responsables, que inclouen les actualitzacions necessàries per a garantir la sostenibilitat dels serveis públics i començar a recuperar la salut financera de la institució" segons el govern.

Fem Òdena argumenta que "la gestió econòmica dels darrers mandats ha dut a un debilitament de les arques municipals: n'és un bon exemple el romanent de crèdit, que s'ha anat reduint any rere any i que, si el 2011 era de més de 200.000 euros, l'estimació per aquest 2019, si no es prenen mesures de contingència, és que acabi sent negatiu". Les raons són "que l'increment de l'IPC en les ordenances i preus públics no s'ha aplicat regularment en cada exercici, s'han incrementat les despeses en subministraments, conservació i personal tècnic, s'ha obert un nou servei de biblioteca, s'arrossega un endeutament del Pla de Barris i s'ha de fer front a un excessiu cànon de rebuig, l'impost que es paga per a dipositar les escombraries a l'abocador. I, a més, la Generalitat de Catalunya deu al consistori odenenc més de 900.000 euros".

Això ha portat l'Ajuntament a una situació que, des del govern de Fem Òdena, es defineix com a "delicada i s'afirma que, en conseqüència, resulta imprescindible adoptar mesures per a fer-hi front que impactin el mínim possible sobre el contribuen"t. Aquestes mesures reforçaran l'estricte exercici de contenció de la despesa que adoptarà el propi consistori a partir del proper any.

L'IBI mpost de Béns Immobles (IBI) i la Taxa d'Escombraries pugen 5%, mentre que l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) s'apujarà un 3%. La resta d'impostos municipals no tindran canvis. Des de l'àrea d'Hisenda municipal, els increments aprovats es consideren moderats i assumibles per la major part de la ciutadania i permetran començar a endreçar les finances. Es preveu un increment d'uns 89.000 euros en els ingressos de cara al 2020, que ajudaran a reduir l'impacte del dèficit que, fruit de la situació heretada, podria arribar als 175.000 euros.

Per un immoble urbà que aquest any ha pagat 400 euros en concepte d'IBI, l'any vinent se'n pagaran 420. I, pel que fa a una casa, l'increment seria de 900 a 945 euros. Malgrat aquesta mesura, es recorda des de l'Ajuntament, Òdena continua molt per sota de la mitjana d'IBI de Catalunya: al conjunt del país és de 483 euros i Òdena passarà dels 435 euros actuals als 456 l'any 2020, encara molt per sota d'aquesta mitjana. Ciutats com Igualada se situen, per exemple, en els 683 euros de mitjana. A més, encara pel que fa a l'IBI, l'Ajuntament posa diferents possibilitats de bonificació: n'hi ha per als habitatges habituals de les famílies nombroses que compleixin diferents requisits i que poden arribar fins al 50%, i n'hi ha també per als habitatges amb instal·lacions d'energia solar que, en aquest cas, són del 20% de la quota íntegra.

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.