TORNAR
PUBLICITAT

Les plataformes alerten de l'impacte a l'Anoia de l'allau fotovoltaic: 800 hectàrees de plaques

La CUP manifesta a Tous que ”no volem ser el pati de darrere de l’àrea de Barcelona”

societat
Dimecres, 28 abril 2021. 14:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En una roda de premsa conjunta, representants de les plataformes i de la CUP han manifestat la necessitat de derogar el decret 16/2019 d'energies renovables. Afegeixen que l'impacte de les centrals eòliques serà considerable sumant l'Anoia i les poblacions limítrofs: 170 molins nous, alguns de 200 metres.

Les diverses plataformes contràries a la implantació "indiscriminada" de centrals de renovables i la CUP feien una trobada amb els mitjans aquest migdia a Tous. Aquesta població anoienca és on es pot instal·lar la infraestructura d'energia fotovoltaica amb més impacte a la comarca, el parc Matacan solar. Els activistes i les representants cupaires xifraven l'abast total d'aquest aterratge de renovables de nova generació a la comarca. Seran -si reeixen tots els projectes- més de 800 hectàrees de plaques solars, una superfície equivalent a 800 vegades el terreny de joc del Camp Nou. Es tractaria, segons la portaveu de Salvem Tous, Martina Tresserra, d'onze centrals solars (i n'hi ha set més en fase inicial de tràmits). 

En aquest sentit, la representant tousenca de la CUP, Teresa Vidal, denunciava que "el decret del 26 de novembre del 2019 sobre energies renovables" ha anul·lat la sobirania dels municipis per frenar aquestes iniciatives. Matisen que "ningú està en contra de les renovables" però que la central solar Matacan és una amenaça: "hi haurà una dotzena de famílies a les masies afectades que es trobaran envoltades a quatre vents per plaques solars". També que l'energia que es produirà "no correspon a les demandes de Tous i l'Anoia". Vidal també etzibava que el govern local "s'ha despertat ara. Calen ajuntaments valents". Segons la regidora "no podem ser el pati de darrere de l'àrea de Barcelona". Els convocants assenyalen que aquesta energia que es generi a l'Anoia es derivarà cap a les grans ciutats, mentre que "s'hauria d'apostar per l'autoconsum".

Per la seva part, la diputada per la CUP-G al Parlament Montserrat Vinyets, explicava que "continuem treballant per millorar l'acord amb ERC, i en concret el punt de transició ecològica que inclou el desenvolupament de la Llei de transició energètica abans del 2022 i la moratòria dels de grans projectes eòlics i fotovoltaics d'impacte territorial negatiu del Decret". Els cupaires consideren que "l'aplicació del Decret sense tenir un Pla Territorial d'implantació aprovat té conseqüències negatives. Ens trobem amb la liberalització del sector deixant en mans de l'especulació i l'oligopoli energètic un dels reptes més grans i urgents que tenim com a societat". Sobre el decret, recorda que el Decret "es va fer a esquenes del territori" i amb l'oposició de entitats i col·lectius ecologistes i "fins i tot alcaldes dels mateixos partits del Govern que el van promoure ara mateix s'hi oposen".

Vinyets demana que la implantació de les renovables "no estigui en mans dels que més han contribuït a l'emergència climàtica i que no respongui als criteris d'aproximar la producció als centres de consum i aprofitar els espais ja alterats per l'activitat humana, aspectes inclosos en la Llei de Canvi Climàtic aprovada per Parlament". Les plataformes anuncien una mobilització el dia 9 de maig a l'Anoia.

 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.