TORNAR

Les plataformes contràries al Pla Director presenten 6.600 firmes i assenyalen la "descoordinació" de la planificació

Mostren la seva decepció amb els responsables del Departament, que no haurien atès una reunió que estava fixada

societat
Dimarts, 12 gener 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Les plataformes han enviat una carta al Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, de la que esperen resposta. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha de confeccionar ara una proposta del Pla Director Urbanístic d'Activitats Econòmiques de la Conca d'Òdena amb les aportacions fetes durant el procés participatiu.

En una carta enviada al Conseller Damià Calvet, les plataformes Per la Conca i Salvem Can Titó, i el sindicat Unió de Pagesos, manifesten les seves reticències per com s'ha desenvolupat el procés participatiu del PDUAECO. Afirmen que "és urgent" una planificació i que es refaci la vigent, però que aquesta es coordini amb l'escenari actual de "crisi ambiental que han forçat les declaracions d'emergència climàtica i la transició energètica". Les plataformes presentaven el desembre les 6.600 adhesions al manifest per retirar el Pla Director. Subratllen que la demana del pla -focalitzat a implantar superfícies industrials- es va fer sense ser consultada ni inclosa en cap programa electoral. I "no ha tingut ratificació democràtica". També destaquen que la planificació que s'elabora en el PDUAECO no concorda amb la que s'està fent de noves superfícies de parcs fotovoltaics i eòlics a la zona o amb el Pla Parcial del Penedès.

Entenen que "la planificació territorial vigent a la Conca d'Òdena està desfasada i no serveix de marc de referència pel desenvolupament del territori. El pla director urbanístic vigent penja del Pla Territorial de les Comarques centrals i actualment la Conca ja no hi pertany. A més, el planejament aprovat s'estructura sobre un gran augment de la població i la construcció d'un tren quan, ni creixement ni tren, arribaran en el temps de vigència de la planificació".

La coordinació amb les energies renovables

La manifestació dels col·lectius contraris al PDUAECO, el passat setembreLa carta indica també que les plataformes contràries al PDUAECO veuen deficiències en la planificació per "concretar l'arribada de les energies renovables". Creuen que no s'ha coordinat aquest projecte de polígons amb la ponència de les energies renovables, que gestiona l'arribada de grans parcs eòlics i fotovoltaics a la zona i que ocuparien 250 hectàrees entre Tous, Òdena i Jorba.

Demanen a Calvet que cal un nou document que "incorpori una anàlisi de les necessitats socials, mediambientals i econòmica actualitzada. Ens urgeix una planificació que persegueixi fer compatibles la indústria, l'agricultura, les noves infraestructures per la transició energètica, el respecte al medi ambient i el manteniment dels serveis ecosistèmics que ens proporciona el nostre petit hàbitat, la Conca d'Òdena, que alberga unes 70.000 persones".

Les plataformes expressen la seva decepció per no haver-se pogut reunir telemàticament ni amb el Conseller ni amb Agustí Serra, Director General d'Ordenació del Territori i Urbanisme, amb el que estaven citats i "que inesperadament no va connectar‐se".

Conclouen que "malgrat la sensació de manca de professionalitat política que vam sentir tenim la necessitat d'argumentar amb el Departament i rebre respostes que no rebem a nivell local ni tampoc al procés de participació. Com a ciutadans volem confiar en la capacitat del Departament per encarar el model territorial des d'una òptica més ampla que estrictament la d'un sector econòmic que proposa la MICOD".


2 Comentaris

E

Eduard Ruiz

Igualada

13 de gener 2021.08:31h

Respondre

Es simptomàtic, i preocupant, que en el segon dia de publicació de l’article sobre el PDUAECO, a penes comptabilitzi 315 lectures, molt lluny de les lectures dels articles més llegides, ... Llegir més al voltant de 4.000, i de les 6.600 firmes contraries al PLA DIRECTOR, el que demostra el poc interès de la població de la Conca, en general, pel tema.

També és simptomàtic i preocupant l’escàs interès del DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT, responsable de confeccionar una proposta del PDUAECO no rebi a un col·lectiu, i també organitzat, com el que representen les plataformes Per la Conca i Salvem Can Titó, i el sindicat Unió de Pagesos, per atendre, i si més no escoltar, les seves reivindicacions, en la cerca de un
CONSENS, ENTRE TOTS ELS AGENTS DE LA CONCA, liderats per l’Administració a tots els nivells (Ajuntaments, Mancomunitat Conca d’Òdena, Consell Comarcal, Generalitat).

En efecte, com ja he exposat en anteriors ocasions, recordem que l’impuls a la redacció d’aquests plans directors urbanístics (PDU) s’emmarca en la voluntat del DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT d’aprofitar les eines del planejament urbanístic per ESTIMULAR POLS ESTRATÈGICS, SECTORS D’ACTIVITAT LOCAL I POTENCIAR RECURSOS NATURALS PEL DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC I SOCIAL. Aquest estímul es duu a terme mitjançant plans directors urbanístics, que PERMETEN UNA VISIÓ SUPRAMUNICIPAL I UNA RÀPIDA TRAMITACIÓ.

Cal dotar al territori de les condicions que permetin el desenvolupament d’actuacions que es puguin considerar estratègiques ateses les seves potencialitats de dinamització econòmica i la capacitat de projecció internacional del país.

En les comarques centrals només estan en curs 3: el de la CONCA D’ODENA, el de LA PLANA DE VIC, i, en part, el D’ENOTURISMES d’aplicació en els territoris compresos en les deu Denominacions d’Origen (DO) catalanes. Val la pena aprofitar l’ocasió, naturalment des de el CONSENS.


“TREBALLAR-HI DES DEL CONSENS”. Sembla que i ha un consens generalitzat de que la INDÚSTRIA, I ELS SERVEIS VINCULATS A LA INDÚSTRIA, és la única activitat que pot generar riquesa, ocupació de llocs de qualitat i benestar, fomentant les condicions para recuperar indústries deslocalitzades i crear de noves més innovadores i eficients, tal com s’ha posat de manifest en diferents instàncies internacionals i nacionals, de forma reiterada i especialment arran de la greu crisi sanitària, i de retruc econòmica i social, que estem patim.

Un del darrers, el Comunicat el de la Comissió Europea, del 25/5/2020: EL MOMENTO DE EUROPA: REPARAR LOS DAÑOS Y PREPARAR EL FUTURO PARA LA PRÓXIMA GENERACIÓN

I mentre tant els nostres polítics i organitzacions de la Conca d’Òdena incapaços de posar-se d’acord , de CONSENSUAR, per crear les condicions (urbanístiques, infraestructures, formatives i estímuls varis) per consolidar la INDUSTRIA existent i atraure noves inversions, pensant també per la propera generació, tot aprofitant l’excel.lent situació al “rebufo” (que no al rebuf) de l’àrea metropolitana de Barcelona, i treballar amb la promoció de uns usos industrials, que respectin la seguretat i salut de les persones i el medi ambient. compatibles també amb un “desenvolupament econòmic basat en usos agrícoles, d’oci i lleure” que alguns col.lectius proposen i defensen legítimament,


Val a dir que en la comarca crec que tenim altres mancances importants per recuperar la vitalitat industrial de l’Anoia perduda (recordem que a Igualada se l’hi va denominar la “Detroit Catalana”), que ens tindrem de “posar les piles” i corregir. Però això serà objecte de altres debats. De moment el PDUAECO és un dels pilars essencials, que no podem construir feble amb el perill de que tota la “construcció” (del model d’activitat industrial, respectuós amb la seguretat i salut de les persones i el medi ambient, l de qualitat i sostingut) o no s’aixequi o s’ensorri en quatre dies, en un mon global i molt competitiu.

UN ALTRE “TREN”, UN ALTRE OPORTUNITAT PERDUDA, que afectarà a les properes generacions, que lamentarem quan sigui massa tard ?

M

Marià

Igualada

12 de gener 2021.08:16h

Respondre

Senyors de la Plataforma, com un signant més dels 6.600 crec que ara ho teniu més fàcil ja que venen eleccions, teniu de fer campanya amb aquell partit que doni resposta a les vostres demandes i... Llegir més sense mirar les sigles.
Aquets 6.600 vots tenen més força que totes les reunions i bla, bla, bla.
Ara és el moment, feu campanya

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.