TORNAR

Un programa de detecció de la diabetis del CSA rep un premi a la innovació

El cribratge consisteix en realitzar-li al pacient la foto del fons d’ull i la mesura de la pressió de l’ull cada dos anys

societat
Dissabte, 22 desembre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Un programa de cribratge que aplica el CSA ha obtingut un reconeixement en l'apartat d'innovació. La iniciativa ha comptat amb la col·laboració amb les òptiques d'Igualada. 

El centre igualadí, gestionat pel Consorci Sanitari, ha rebut el Premi d'Innovació en Gestió d'eficiència de recursos per la col·laboració amb les òptiques de la ciutat en la realització del cribatge del fons de l'ull. La 'diabetis mellitus' és una patologia crònica que pot tenir complicacions a diferents òrgans i sistemes al llarg de la seva evolució. Per tal de prevenir-los i detectar-los, es realitzen activitats de prevenció com el cribratge de les malalties de la retina, que pot comportar ceguera a la llarga.

Aurora Garriga, responsable del CAP, a l'esquerra, en rebre el premiEl cribratge consisteix en realitzar-li al pacient la foto del fons d'ull i la mesura de la pressió de l'ull cada dos anys. El CAP Igualada Nord presta serveis a 20.424 persones assignades, de les quals el 6,2% de la població adulta (1.268 persones) tenen diabetis. Davant de la importància de que el cribratge arribi a totes les persones amb diabetis es va plantejar innovar en el disseny del circuit; mirant més enllà del seu propi context, ampliant els horaris i els espais per donar aquesta atenció. Van establir vincles amb les òptiques de la ciutat que disposaven de l'aparell per fer aquesta valoració.

Segons l'acord, les òptiques interessades en aquesta acció comunitària, com a agents de salut, realitzaran la prova de fons d'ull i de la pressió de l'ull, de manera gratuïta a la població. Les òptiques dediquen un espai i temps a la setmana pels pacients de cribatge del CAP, fan l'acció comunitària separada de l'atenció privada que pot sol·licitar el pacient per un altre problema de visió.

El  circuit ha estat molt ben acollit. Facilita l'accessibilitat a la prova (disponibilitat de més horari d'atenció per part de l'òptica) per a la detecció de patologies. Això ho reforcen els resultats del total de les proves realitzades a les òptiques des de que s'ha iniciat el projecte. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.