TORNAR
PUBLICITAT

La Fundació Sant Josep: "hem passat dies molt difícils, però estem estabilitzats"

Tot el personal de baixa s’ha pogut fer la prova i s’ha recuperat la majoria de treballadors

societat
Dimecres, 8 abril 2020. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Mentre l'Hospital d'Igualada es convertia en el focus de la batalla més cruenta contra el brot de COVID19, a les residències d'Igualada i el seu entorn, la infecció també va anar calant. En algunes residències, s'han comptat desenes de víctimes. A la clínica Sant Josep, intenten tornar a la normalitat.

El president i gerent de la Fundació Sanitària Sant Josep d'Igualada, Lluís Pujol, considera que la situació de la residència "s'ha estabilitzat" després de moments "molt difícils" en els que s'ha hagut de lamentar la mort de tres interns confirmades per COVID19. El centre situat al Passeig Verdaguer intenta mica en mica tornar a la normalitat, tot i que continua la lluita contra la infecció. Hi ha un actiu a favor i és que el personal que va contreure el coronavirus o que va estar exposat ja s'està reincorporant. "La manca de testos ha estat la problemàtica principal, sobretot per discernir en el moment que vam tenir més crític qui podia seguir garantint el servei" detalla.

Segons el gerent "quan va arribar la notícia de què estava passant a l'Hospital i el brot de COVID19 a Igualada, vam començar a treballar per sectoritzar l'edifici. Per la seva tipologia, vam poder dedicar una planta íntegra, la cinquena, a les persones que patien coronavirus o que podien tenir-lo". Aquells pacients tenien personal i servei de cuina específic. Amb la millora de la situació, la clínica acull persones que són positives per COVID19, però que ja estan millorant, procedents de l'Hospital. També estan en una planta reservada.

Amb tot, la FS Sant Josep es va trobar "sense el material sanitari necessari, el personal estava sense protecció en alguns casos. Més tard, el CatSalut ha fet un esforç. Estem contents que l'Ajuntament s'hagi bolcat amb nosaltres perquè poguéssim continuar amb la nostra tasca". Amb la rebuda de material d'equips de protecció i bates "hem pogut millorar molt el servei" de cara a les 140 persones aproximadament que acull l'equipament sociosanitari. 

Es van tancar "les consultes externes i l'hospital de dia. També les activitats conjuntes, és clar. El pacient que tenim és extremadament fràgil". No hi ha hagut cap cas entre els més de 80 pacients que hi ha a les dues unitats de salut mental que hi ha, a les dependències de la FS Sant Josep al carrer Carme Verdaguer. En els moments amb més necessitat "el CAP Nord ens va donar un cop de mà amb les proves. Des de fa unes setmanes, des de la mateixa Fundació fem les proves i les enviem a un laboratori. Ja tot el nostre personal que estava de baixa s'ha pogut fer el test".

La manca de personal va fer que no es poguessin assumir torns de 12 hores, explica Pujol, i es va recórrer a personal aleshores que es contracta els estius o les vacances: "ja tenim una borsa establerta de persones i vam poder suplir algunes de les baixes per garantir l'atenció als pacients". Van ser "dies difícils: érem sociosanitaris i vam passar a ser sanitaris".

Avesats a les visites familiars, de fills, nebots o néts, els pacients de la clínica Sant Josep han vist canvis dràstics. Les visites s'han substituït pels vídeos i ara la residència vol adquirir tablets que facilitin el contacte dels avis amb les seves famílies. "Les videotrucades tenen un efecte tranquil·litzador per als pacients" explica Pujol, "les fan acompanyats de psicòlegs. Les famílies tenien molt neguit i aquesta possibilitat és molt reconfortant, per uns i altres".

Més informació sobre el COVID19

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.