TORNAR

Sant Martí Sesgueioles es transporta a la Guerra del Francès

Dissabte 11 d’agost, amb la representació de ”La Margaridó”

societat
Divendres, 10 agost 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dissabte 11d'agost, el poble de Sant Martí Sesgueioles es transportarà fins el segle XIX, concretamet a la Guerra del Francès. Durant la tarda, i especialment la nit, l'ambient del poble traslladarà els visitants a aquesta època, especialment gràcies a la representació del drama, inspirat en fets històrics, de "La Margaridó", que "ens fan reviure uns valors, una forma de vida molt del nostre temps i el nostre entorn, tot i haver succeït fa més de 200 anys" com expliquen els seus organitzadors.

El drama ha estat recuperat per l'associació La Corriola i pràcticament per tot els veïns i veïnes del poble, que tornen a donar vida a la Margaridó i el seu marit, protagonistes d'aquesta representació lírica, escrita per Apel·les Mestres a finals del XIX.

Durant la tarda, Sant Martí Sesgueioles, engalanat per a l'ocasió, s'omplira de racons amb quadres escènics de les costumns de l'època (inicis del s. XIX). Al mateix temps, els visitants podran gaudir d'un mercat de productes artesanals de la zona, l'Alta Anoia. Hi haurà un espai anomenat el Rebost de la Margaridó on es servirà un sopar amb productes tradicionals de l’època.

Ja a la nit, es durà a terme la respresentació de l'obra, prop de l'antiga estació de St. Martí. Una cinquantena d’ actors, veïns del poble i actors amateurs, amb adaptació teatral i direcció Pilar Guardiola, música  en directe original d'en Jeroni Pagan ens faran reviure, en vers, l'èpica col·lectiva i l'amor impossible que protagonitzen un soldat francès anomenat Tambor i la Margarido, filla de Sant Martí. Aquesta obra fou convertida en dramatúrgia teatral el 1916.

"La Margaridó" es va representar per primera vegada el1991, sota la direcció de l'advocat i amant del teatre Joan Oller de Calaf, però molt vinculat amb el poble de Sant Martí. Posteriorment, el 2016 es va fer una segona representació en el 25è aniversari de la se seva primera representació i en honor a Joan Oller, desaparegut, coincidint també amb 80è aniversari de la mort d' Apel.les Mestres, autor de l'obra. L'any passat és van dur a terme petites representacions en diferents pobles de l'Alta Anoia, rememorant llocs i fets tal i com s'explica en el poema.

Segons els organitzadors, "la Margaridó és la veu de la memòria col·lectiva i encara més, l'expressió de la voluntat de ser del poble. Aquesta representació posa a l’abast del públic en general, i dels joves en particular, una eina per saber usar del present i fer previsions o suposicions per al futur; constituint al mateix temps un ajud molt important per al coneixement d’una pàgina de la història de Catalunya. El seu caràcter didàctic llença un repte als joves".

La representació de "La Margaridó" és promoguda per La Corriola amb el suport de l’ajuntament de Sant Martí Sesgueioles i per la pràctica totalitat dels veïns, que participen uns en tot allò que ateny més directament a la posada en escena, i altres en l’agençament del poble amb elements significatius;  hi col.labora també el Consorci per a la promoció turística de l'Alta Anoia.

Tant per la representació com per al sopar es necessària la reserva anticipada. Es pot fer per telèfon, a La Fàbrica, a Sant Martí Sesgueioles, tardes fins el 10 d'agost. El mateix dia, si resten places, serà possible la reserva allà mateix, però no es pot assegurar la disponibilitat, ja que són places limitades.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.