TORNAR

El sector hoteler de la comarca es veurà afectat per la taxa turística

Els hotels hauran d'aplicar mig euro més a les seves tarifes

societat
Divendres, 10 febrer 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La imposició d'una taxa turística ha centrat el debat dels pressupostos aquesta setmana i es preveu que afectin els hotels del país. A l'Anoia, els hotelers de diferents equipaments: hotels, hostals i hotels rurals afirmen que la normativa els perjudicarà ja que reben un volum considerable d'hostes estrangers i temen perdre competitivitat.
PUBLICITAT

El sector hoteler ha de cobrar 0'5€ als estrangers a partir del novembre

Les últimes negociacions entre CiU i PPC van fer que s'ajornés l'aplicació de les tarifes turístiques fins el novembre i que es modifiquessin les xifres. Així, els turistes que vagin als hotels de cinc estrelles o a un creuer de luxe hauran de pagar 2'5€ i els que ho facin en hotels de quatre estrelles, 1'25€ si s'ubica a Barcelona i 1€ si l'hotel es troba a un altre lloc de Catalunya.

Els establiments que no es troben entre els esmentats hauran de cobrar, a Barcelona 0'75€ per nit i turista i 0'5€ fora de la capital. Els visitants pagaran per les set primeres nits que passin a Catalunya i, si van en grup, es cobrarà a dos dels turistes. Finalment, quedaran exempts del pagament de la tarifa els majors de 16 anys.

Pèrdua de competitivitat

Davant d'aquesta taxa, el director de l'Hotel Amèrica subratlla la 'pèrdua de competitivitat' que es generarà entre el sector. En aquest sentit, Carol declara que amb aquesta llei es pensa en el turisme d'individuals, però no en la venda de paquets turístics, que poden estar molt més afectats per la tarifa.

Per altra banda, Carol constata que una pujada d'1€ 'és una bestialitat per a qualsevol majorista', i aquest augment 'fa que el mercat de Cròacia, per exemple, sigui més competitiu que el català'.

Un 80% d'europeus

La corresponsable de l'Hotel Molí Blanc, Meritxell Botet, explica que 'el fet d'augmentar un 0'5€ no suposarà un canvi molt radical en els preus'. Per altra banda, Botet destaca que la meitat dels clients són europeus i que, per tant, l'aplicació de l'impost en el seu cas està assegurat.

Segons va detallar el director de l'Hotel Ciutat Igualada, Miquel Penya, el 50% de clients són estrangers que vénen a Igualada sigui per oci o per negoci i, per tant, l'afectació serà per a la meitat del total de clients. El responsable de l'Hotel Ciutat Igualada va assegurar que 'sóc partidari d'incloure-ho tot en el preu, tant l'impost per als turistes com l'IVA'.

Per últim, el sector de les cases rurals es mantenen, per ara, a l'expectativa de l'aplicació de la taxa. Segons explica la responsable de la casa rural Cal Ros, Mercè Centellas, 'no ens consta que haguem d'aplicar l'impost'. Així i tot, Centellas apunta que la majoria dels seus clients són catalans i que, en definitiva, l'afectació de la tarifa en el seu establiment seria molt baixa.

L'hotel ha d'assumir l'impost?

Cada hotel podrà decidir si assumir l'impost com a despesa o aplicar-la als seus clients. Davant d'aquesta decisió, el sector anoienc es mostra amb parers diferents, tot i que, en el moment d'aplicació, la competència també hi jugarà un paper important.

Per una banda, el director de l'Hotel Ciutat Igualada, Miquel Penya, va assegurar que aplicarà la tarifa a partir del gener del 2013 aprofitant el canvi dels preus, perquè 'no em sembla ètic canviar els preus al novembre'. Per això, Penya avança que assumirà l'impost durant els dos mesos del final d'any.

Per altra banda, el director de l'hotel Amèrica, Carles Carol, reconeix que 'serà complicat variar els preus actuals' i no pot avançar si inclourà la taxa com a despesa extra per al client o si l'assumirà com a pròpia.


2 Comentaris

B

Bartomeu

Igualada

11 de febrer 2012.08:15h

Respondre

Aquesta taxa es paga a molts països i no per aixó tenen menys turisme. En tre altres a frança, Nùmero 1 del mon enturisme. Aixó si es paga de forma proporcional al import de la pernoctació de... Llegir més manera que si vas a un camping sencill pagues 30 cms per nit. No em direu que per pagar 4, 5 o 6 Euros per persona més per unes vacances de 10 dies de dues us tirareu enrera. Una altre cosa en molts països aquest impost va directament a les arques municipals.

r

ricard

igd

10 de febrer 2012.09:45h

Respondre

Fa molts anys que ja s’aplica a Dinamarca i tothom ho troba bé, clients estrangers i danesos. Ningú deixa de viatjar-hi per aixó.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.