TORNAR
PUBLICITAT

La sindicatura de Greuges d'Igualada atén un 22% més de casos que l'any anterior

Es passa dels 80 casos del 2011, als 98 del 2012

societat
Dimarts, 23 juliol 2013. 20:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Síndica de Greugesmunicipal, Rosa Maria Sànchez, ha presentat en el marc del ple ordinari a l'Ajuntament d'aquest dimarts al vespre la mamòria de les actuacions del 2012. El nombre de casos ha experimentat un creixement del 22% respecte de l'any anterior.

Rosa Maria Sánchez durant la seva intervenció

Durant aquest darrer any 2012, la Sindicatura de Greuges d'Igualada ha atès 35 consultes; 58 queixes -de les quals 42 han estat admeses a tràmit- i 5 actuacions d'ofici. En total 98 casos, el que representa un 22% més d'actuacions que el 2011, que hi va haver 80 casos.

La síndica, Rosa Ma Sànchez, ha remarcat durant la seva presentació la utilitat del servei de la sindicatura que dóna resposta a 'la necessitat de les persones de ser orientades i guiades'

Sànchez també ha afirmat que les 'queixes i consultes han estat molt variades' i que s'ha demostrat que l'Ajuntament d'Igualada gaudeix de 'bona salut' ja que 'no hi ha hagut cap departament que hagi acumulat un nombre de queixes superior a la resta'

Sànchez també ha destacat que pel que fa a la tipologia de casos, els relacionats amb les multes de transit han estat els més nombrosos, seguits dels relacionats amb el manteniment de la via pública, l'ensenyament i la cultura.

La síndica ha dit que les xifres poden semblar fredes, però que 'darrera d'aquests números hi ha cares i persones amb els quals he compartir les seves angoixes'. També ha explicat en aquest sentit que tot i que els casos 'superficialment no van més enllà de qüestions burocràtiques, de fons afloren problemes socials més greus'. Així ha parlat de problemes com la dificultat de trobar feina per part dels joves, o per part de les persones de més de 50 anys, pares que veuen que els seus fills són discriminats a les escoles per motius econòmics, malalts que no poden accedir a tractaments de forma ràpida, etc... En aquest sentit ha reiterat la seva petició de fer 'una administració més humana i menys mecànica'.

Pel que fa a les seves recomanacions concretes a l'administració ha destacat 5 punts:

Pel que fa al primer punt, la síndica ha demanat que s'accel·leri l'aprovació definitiva d'una normativa que reguli les sancions als menors quan es cometen actes d'incivisme. Fins ara les sancions han comportat penalitzacions econòmiques que han recaigut sobre els pares, i a través d'aquesta nova normativa les sancions es podran traduir en un treball social en benefici de la comunitat.

La segona de les recomanacions ha estat la petició d'adopció de bones pràctiques per part dels treballadors de l'administració: 'algunes de les queixes s'haurien pogut evitar amb una major amabilitat i un tracte més proper per part del personal'- ha afirmat la síndica. 'cal evitar ser massa expeditiu, aclarir els dubtes de l'usuari amb paciència i amabilitat, i fer ús de bones pràctiques. Això evitaria reclamacions'- ha afegit.

En tercer lloc ha demanat un esforç al govern local per tal que augmenti la despesa destinada als ajuts a les famílies per pagar el material de les escoles: 'demano un gran esforç per tal de proporcionar recursos o subvencions a alumnes amb necessitats econòmiques demostrables', ha dit Rosa Ma Sanchez.

En quart lloc, ha recordat la necessitat que es trobin fórmules per tal d'alleugerir l'atur juvenil.

I en cinquè lloc, ha afirmat que caldria millorar el temps de resposta a les peticions de la sindicatura, ja que 'si bé la majoria de respostes de diferents departaments arriben amb rapidesa, encara es produeixen situacions de demora'.

En el torn de valoracions per part dels diferents grups municipals, tots ells han destacat la feina feta per la síndica de greuges, Rosa maria Sánchez, i han elogiat la seva tasca.

Per part del PSC, Jordi Riba ha encoratjat a la síndica que 'tenint en compte les limitacions de la institució, no defalleixi davant de la complexitat de la problemàtica actual de la nostra societat'

Joan Agramunt, del PP ha valorat positivament l'augment de casos i ha afirmat que 'l'augment no només ha estat en quantitat sinó en qualitat'.

Montserrat Mateu, d'ICV-EuiA, ha destacat la feina de la síndica que 'millora el que es públic i comú' . També ha destacat que l'augment de casos implica 'un plus de dedicació' i ha felicitat a la síndica per això. I finalment ha encoratjat a la síndica a continuar duent a terme 'actuacions d'ofici per evitar casos d'exclusió social'.

Robert Hernando, de PxC, ha qualificat el discurs de Rosa Ma Sànchez de 'valent' i ha recordat les seves paraules en dir que 'governar és establir prioritats i que cal no reduir recursos en educació, sanitat o seguretat ciutadana'. Finalment ha destacat que 'llegir l'informe serveix per tocar de peus a terra. Cap dels 98 expedients parla de política ni de sobiranisme sinó de problemes reals'.

Finalment en nom del govern de la ciutat, Joan Torras ha dit que 'la memòria és un termòmetre de la nostra ciutat i del seu dia a dia i això ens ha d'esperonar com a govern a millorar'. Torras ha destacat les paraules de Sánchez quan ha dit que 'darrera de cada gestió hi ha una persona' i en aquest sentit ha destacat 'la sensibilitat que tenia la síndica a l'hora de dur a terme la seva tasca'.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.