TORNAR

El sistema de recollida porta a porta arrenca amb la meta d'un 70% de reciclatge a curt termini

El repartiment dels equips als municipis anoiencs estarà completat a finals de juny

societat
Divendres, 4 maig 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

De forma gradual, els propers mesos, 22 municipis de la comarca estrenaran el nou sistema de recollida de residus que coordina el Consell Comarcal. Un sistema basat en el porta a porta a la majoria de municipis, amb l'objectiu de sortir del furgó de cua en matèria de reciclatge. 

Tous i Jorba encetaran aquest dilluns el nou sistema de recollida de residus que s'implanta a 22 municipis de la comarca, basat en el model de porta a porta. En les properes setmanes, s'hi afegiran de manera gradual, una vintena, entre els que s'hi inclouen sis de l'Alta Anoia. L'objectiu del Consell Comarcal és que "aquest mateix any s'elevi el percentatge de la recollida selectiva a un 70%", es a dir, capgirar de mig a mig la proporció actual que és d'un 30% a l'Anoia. David Sànchez, alcalde de Jorba i conseller responsable de l'àrea de Medi Ambient, explica que "aquesta implantació esglaonada facilitarà la fase d'informació i el repartiment dels 'kits'" ja que és d'una logística "força complexa".

Els recipients del nou modelEl mateix contracte de concessió a l'empresa FCC ja fixa aquest 70% des d'un moment inicial, "de manera que el primer interessat en que s'assoleixin alts nombres de reciclatge serà la pròpia concessionària". No són xifres que no s'hagin aconseguit a altres llocs, matisen des del Consell. El model implementat, que s'ha definit com "un vestit fet a mida" que incorpora el porta a porta i el recolliment en àrees tancades -reservat per a poblacions més petites- estarà completat el mes de juliol.

Sànchez admet que "el 100% és molt difícil d'assolir, perquè sempre hi haurà un petit percentatge d'impropis, però és un canvi substancial perquè el model de contenidors que hi havia fins ara no tenia cap control". En els 'kits' que s'ha repartit a la ciutadania, i que se seguiran repartint les properes setmanes, hi ha quatre galledes: "una orgànica airejada, per dins de les llars; una orgànica, amb un xip, per al carrer; una galleda per la fracció resta, amb un xip identificador també; i una galleda multisecció, amb xipatge, que servirà segons la jornada per al cartró, els envasos o el vidre". 

El xipatge permetrà "saber l'ús que té el servei i també recopilar informació de cara al futur". No hi ha previsió encara d'implantar un pagament per generació (la potestat recauria en els ajuntaments i s'hauria de consensuar), tot i que Sànchez recorda que a mitjà termini l'Agència Catalana de Residus "ens faria pagar cada cop més per les tones que enviem a l'abocador. Per tant, estem obligats a reduir la fracció resta o amb la generació actual ens trobarem pagant un 50% més".

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.