TORNAR

Tauletes digitals fàcils per a evitar l'aïllament de la gent gran

Es presenta a Masquefa el projecte Easy Tablet

societat
Dimarts, 11 juny 2013. 10:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Diputació de Barcelona ha donat el tret de sortida al projecte 'Easy Tablet' que posa a la disposició de la gent gran de diversos municipis un sistema de tauletes digitals fàcils d'usar per facilitar la comunicació de les persones grans en zones rurals. Aquest dilluns el projecte s'ha presentat al CTC de Masquefa

Participants en el projecte

Usuaris de l'Easy Tablet

El programa pretén millorar les relacions socials de les persones grans en situació d'aïllament rural o amb barreres de comunicació mitjançant una tauleta digital que s'ha programat amb l'objectiu de fer-la molt fàcil d'utilitzar.

El diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, el regidor de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de l’Ajuntament de Masquefa, Carles Mernissi, i representants de les empreses Tunstall Televida i Orange, han presentat aquest dilluns, 10 de juny, el projecte Easy Tablet a Masquefa.

Es tracta d'un projecte pilot adreçat a persones grans en situació d'aïllament rural o amb barreres de comunicació que té com a objectiu avaluar la utilitat de les tauletes digitals a l'hora de millorar les seves relacions socials.

La Diputació posa en marxa la prova en col·laboració amb Tunstall Televida, l'empresa prestadora del Servei Local de Teleassistència de la demarcació de Barcelona; l'operadora de telefonia Orange; l'Institut d'Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona, i un grup de municipis de les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat.

30 persones usuàries del Servei Local de Teleassistència d'un grup de municipis de petita dimensió i d'àmbit rural d’aquestes comarques formen part d’aquest projecte, que va arrencar el dilluns 3 de juny amb el lliurament de les primeres tauletes i que tindrà una durada de sis mesos.

Amb aquestes tauletes Android i iOS, l’usuari pot, de forma senzilla i intuïtiva, realitzar trucades, videoconferències, gestionar els seus contactes i la seva agenda (amb alertes de recordatori), així com enviar missatges i realitzar activitats d’oci (jocs, vídeos, fotos). A més, per millorar l’accessibilitat a persones amb dificultats visuals, la solució inclou capacitats de conversió text-veu i viceversa.

La figura del dinamitzador

El projecte contempla la figura del dinamitzador, que pot gestionar les tauletes de forma remota amb la plataforma cloud d’Orange, i que penja documents i vídeos sobre temàtiques d’interès de les persones usuàries, fa recordatoris d’hàbits saludables, i informa sobre esdeveniments i activitats socioculturals de l’entorn. Els usuaris també poden accedir a jocs i a exercicis mentals, intercanviar missatges amb altres persones usuàries de la tauleta, els seus contactes o amb el Servei Local de Teleassistència, fer fotos i accedir a la biblioteca fotogràfica on el dinamitzador pot penjar fotos d’interès.

El programa es beneficia del Servei Esencial Tablet, la infraestructura i els recursos tecnològics que aporta Orange; la dinamització de les activitats i la interacció amb els i les participants que correspon a Televida; i l'assessorament i l'estudi d'impacte, que porta a terme l'Institut de l’Envelliment.

La presentació ha tingut lloc al Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa, un espai que agrupa ciutadans, empreses i entitats, i amb el qual el municipi ha esdevingut un referent en el camp de les tecnologies de la informació i de la comunicació.

El CTC actua com a seu del projecte i com a espai de referència per als usuaris, que hi faran algunes de les activitats previstes en la iniciativa.

El projecte pilot s'emmarca en les millores en innovació i adaptació a les necessitats i a diferents perfils d’usuaris que està implementant enguany la Diputació de Barcelona en el Servei Local de Teleassistència.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.