TORNAR

Es torna a declarar l'alerta en l'àmbit de l'aqüífer de Carme Capellades

Les pluges de les darreres setmanes no milloren l’estat de l’aqüífer

societat
Dijous, 5 maig 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha revisat la situació de la sequera a les conques internes, determinant que l’aqüífer de Carme Capellades, que des del mes de novembre estava en situació de normalitat, torna a declarar-se en alerta al registrar-se un descens lent i continuat del seu nivell en els últims mesos.

L’aqüífer de Carme Capellades retorna a l’escenari d’alerta, al situar-se en 322 metres per sobre del nivell del mar. Prèviament, entre els mesos de setembre i octubre de 2021 ja va estar en aquest escenari, al registrar un volum al voltant dels 320 metres per sobre del nivell del mar. Aquesta unitat va recuperar la situació de normalitat a finals de novembre de 2021, arribant a superar els 326 metres al llarg del mes de desembre. A l’inici d’aquest any, però, el nivell de l’aigua de l’aqüífer ha començat a baixar de manera continuada fins a perdre el valor de 323 metres a inicis de febrer. A partir de llavors, les pluges que s’han donat no han canviat la tendència descendent dels seus recursos, situant-se actualment al voltant de la cota dels 322 metres.

Amb la situació d'alerta d'aquesta unitat d'explotació, es recuperen les limitacions i restriccions als diferents usos que s’abasteixen de les xarxes d’aigua potable. En relació amb els usos urbans, existeixen dos tipus d'afectacions:

Limitacions particulars per a determinats usos urbans que han d'acomplir tots els municipis d’aquesta unitat d’explotació, com són les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d'ompliment de fonts ornamentals, la neteja de carrers, la limitació en l'ompliment de piscines, etc.

Limitació del consum global d'aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia. Tots aquells municipis que, un cop aplicades les limitacions particulars, presentin dotacions en alta superiors a aquesta, hauran de prendre mesures addicionals per garantir que no se supera aquest llindar.

Les empreses operadores hauran de comunicar a l’ACA, amb caràcter mensual o trimestral (en funció del seu volum), les dades de volums subministrats a cada municipi i els volums captats.

La resta d'usos hauran de reduir els seus consums en funció del tipus, tal i com es detalla a continuació:

• Reg agrícola: 25%.

• Usos ramaders: 10%.

• Usos industrials: 5%.

• Usos recreatius que impliquin el reg: 30%.

• Altres usos recreatius: 5%.

En total, són 15 els municipis afectats per aquesta mesura, 14 de la comarca de l’Anoia i un de l’Alt Penedès: Vilanova del Camí, Vallbona d’Anoia, la Torre de Claramunt, Santa Maria de Miralles, Santa Margarida de Montbui, la Pobla de Claramunt, Orpí, Òdena, la Llacuna, Jorba, Igualada, Carme, Capellades, Cabrera d’Anoia i Mediona.

Ús de fonts d’aigua alternatives

El Pla de Sequera estableix que, en cas que sigui possible, les unitats que se situïn en l’escenari d’alerta puguin emprar fonts d’aigua alternatives per garantir les demandes i alentir així el descens de reserves. En el cas de l’aqüífer de Carme Capellades es defineixen mesures per coordinar les extraccions de l’aqüífer amb la captació provinent del sistema Ter-Llobregat. Per tant, mentre duri la situació d’alerta, els municipis que disposin d’una connexió a aquest sistema reduiran les seves extraccions de l’aqüífer, d’acord amb les consignes establertes en el Pla, i incrementaran el consum d’aigua de la xarxa Ter Llobregat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.