TORNAR

Les treballadores de l'espai gastronòmic del Casal Popular el Foment denuncien irregularitats en el traspàs de la gestió del servei

societat
Dimarts, 2 agost 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El passat 19 de juliol, l'empresa que gestionava l'espai gastronòmic del Casal Popular el Foment, Som el Pa Sencer, va acabar el contracte de prestació de serveis i es van iniciar el procés de traspàs amb la nova empresa gestora, escollida en un procés de selecció en què van participar els socis de l'entitat. La junta Casal Popular el Foment assenyala que "l'empresa entrant ens ha fet saber que s'han estat reunint amb les treballadores i les han informat de la situació actual."

PUBLICITAT

El passat dissabte 30 de juliol un grup de treballadors de l'espai gastronòmic van emetre un comunicat, que reproduïm íntegrament:

"Les treballadores del Foment, després de diversos dies d'inseguretat, confusió, desconeixement i malestar al voltant de la nostra situació laboral i la situació de traspàs del nostre lloc de treball, hem pres la decisió, com a últim recurs al nostre abast, de fer pública la situació en què ens trobem i emprendre les accions legals oportunes.

El passat 18 de juliol es va produir el canvi en la gestió de l'espai gastronòmic del Casal Popular d'Igualada El Foment, fruit del concurs d'explotació del bar previst cada 3 anys. En aquell moment l'espai gastronòmic tenia 7 treballadors, 3 dels quals van ser baixa voluntària en els dies següents.

A partir del 18/07 som conscients del canvi d'empresa gestora de l'espai, però en cap moment se'ns informa de com funcionarà i si hi haurà algun canvi, ni tampoc signem cap contracte ni document.

Als 4 treballadors que quedàvem, el dia 24/07 se'ns va comunicar el nostre acomiadament - per sorpresa nostra, amb data efectiva el dia 19/07- via WhatsApp, amb una carta i una fulla de liquidació, sense el comprovant de pagament d'aquesta liquidació, que mai han realitzat.

Posteriorment, se'ns convoca a una reunió en què se'ns donen informacions contradictòries i, després de consultar-ho, no ajustades a Llei.

Uns dies després, s'expulsa a dos dels treballadors del grup de WhatsApp. Responent a les nostres preguntes, ens diuen que un d'ells no tornarà a ser contractat perquè té una discapacitat i, segons l'empresa entrant, això comporta molta paperassa i que si vol "pot fer de reforç durant la Festa Major". L'altre treballador, ens diuen, tampoc no tornarà a ser contractat perquè "no ha contestat disponibilitat d'hores", tot i que aquest treballador —a part que sí que havia contestat— ja tenia un contracte i un horari que legalment no pot patir canvis importants.

Els 2 treballadors restants, l'única informació que tenim avui dia per part del nostre nou ocupador, és un SMS de la Tresoreria General de la Seguretat Social comunicant la baixa en data 19/07 a Som el pa sencer, SCP, i l'alta en data 22/07 a l'empresa Kan Bakus, SL, sense saber per què ens contracta aquesta empresa, sense haver signat cap contracte i amb un ball de dates, quan és evident que la relació laboral no s'ha extingit en cap moment.

En aquesta línia, és necessari parlar de la vulneració de drets que s'ha exercit contra els treballadors i, concretament, de l'Article 44 de l'Estatut dels Treballadors. El contracte mitjançant el qual l'entitat el Casal Popular d'Igualada El Foment ofereix l'explotació del bar és el contracte d'Arrendament d'Indústria -com no pot ser d'una altra manera legalment-. Motiu pel qual estem davant d'un clar cas de successió empresarial, ja que s'estan arrendant un conjunt de mitjans organitzats per a dur a terme la mateixa activitat econòmica que s'hi venia desenvolupant. I dins d'aquests mitjans, hi som nosaltres, la totalitat de les treballadores donades d'alta en la data que inicia la seva activitat l'empresa entrant.

L'Article 44 de l'ET obliga a subrogar a la totalitat d'aquestes per l'empresa entrant, a fi de garantir els seus drets sobretot pel que fa a mantenir antiguitat i condicions. Drets, que han estat vulnerats tot i haver-ho comunicat en repetides ocasions tant a l'empresa entrant com a la Junta de l'entitat.

Actualment, entitat i empresa entrant es troben en "negociació". Entitat i empresa estan negociant els drets més bàsics dels treballadors, recollits en la legislació i en nombroses Directives i sentències. Els drets dels treballadors no es negocien, es garanteixen.

Tots som coneixedors de la precarietat i manca de garanties laborals que envolta el sector de la restauració, i de la mateixa manera que no podem permetre la vulneració de drets en cap centre de treball, és del tot incomprensible que aquesta situació s'estigui donant amb els treballadors d'un Casal Popular

Creiem que és indispensable defensar els nostres drets i els de totes les treballadores. Per aquest motiu fem públics els fets en què ens hem vist immerses, deixant-nos innumerables situacions que són també un atropellament de drets. Davant de tot això, exigim que se'ns deixi de tractar com uns nens petits incapaços d'afrontar els abusos exercits.”

Resposta de l'entitat

Per la seva banda, la junta del Casal Popular d'Igualada El Foment, han explicat que "les gestions de traspàs amb l'empresa nova s'aborden amb les mateixes condicions i contractes que s'havia fet en els anteriors canvis d'espai gastronòmic. Tan bon punt, la Junta vam ser conscients i informats per part de la gestoria, que s'havia de subrogar la contractació de les treballadores, vam exigir que es fes complir la llei i es garantissin els drets d'aquestes."

Des de l'entitat afegeixen que "la Junta comunica a l'empresa entrant que ha de subrogar els contractes de les treballadores, en aquell moment, l'empresa sortint ja havia iniciat els tràmits d'acomiadament de les treballadores i contractació a l'empresa nova. Per tant, l'empresa entrant es compromet el passat dimecres 27 de juliol a fer els tràmits corresponents."

Remarquen que "el dia d'avui, s'estan fent les gestions entre les dues empreses per fer el traspàs correctament. Per evitar que les treballadores quedessin desemparades, durant aquest traspàs, l'empresa entrant va creure oportú generar uns contractes temporals amb una altra empresa de manera que les treballadores continuessin assegurades i actives al mercat laboral, a falta de formalitzar mercantilment la nova societat. Cal esmentar que l'empresa entrant ens ha fet saber que s'han estat reunint amb les treballadores i les han informat de la situació actual."

Finalment, des de l'entitat demanen als socis "paciència i comprensió davant d'aquestes gestions que s'estan duent a terme."


15 Comentaris

C

Coronel Marruk

Igualada

11 d'agost 2022.11:47h

Respondre

Prou explotació laboral consentida per persones que haurien de tenir altres valors.
Entre la calor que fa al carrer i la mala llet que m’entra llegint notícies així tinc el termostat de... Llegir més l’aire condicionat a més de 27 graus.
Igualada, sempre pot ser imitada, però mai Igualada. Això sí, en negatiu...

anonima-del

Pere

Igualada

4 d'agost 2022.13:41h

Respondre

És patetic que el tracte als treballadors en un casal popular on es pretén portar la bandera de la reivindicació de drets, tant de país com cultural a la ciutat acabi sent un putu tripijoc de... Llegir més visió empresarial. Putus convergents acabaran produint metàstasis dins els moviments populars. Ni fricandó ni hòsties volem drets. Que serà lo següent, escoltar taburete al fil musical?

M

Manelic

3 d'agost 2022.16:28h

Respondre

Tanta coisa i tanta boca i mira. El Foment és món més minúscul del món. N’hi ha que encara no han sortit mai d’allà

R

Rosa Sin Barrera

Igualada

2 d'agost 2022.15:53h

Respondre

Foten fàstic amb tant merder,els treballadors com sempre desemparats amb tots aquests enrredos

a

anònim

Igualada

2 d'agost 2022.10:25h

Respondre

”Per evitar que les treballadores quedessin desemparades, durant aquest traspàs, l’empresa entrant va creure oportú generar uns contractes temporals amb una altra empresa de manera que les... Llegir més treballadores continuessin assegurades i actives al mercat laboral”
Això és fals.
Els empresaris de tota la vida, i més a l’hosteleria, acostumen a ser unes putes rates explotadores, van fer un nou contracte perquè els treballadors perdessin antiguitat, se’ls hi pogués canviar el sou, etc. Si vols que el treballador segueixi actiu, subrogues i punt, què és el què diu l’Estatut dels Treballadors, no fas tantes peripècies per putejar-los. Per no parlar que hanf et fora a tots els cuiners, perquè els hi feien nosa, i passaran a escalfar-ho tot a un puto microones o forn.

PD: els cargols, el fricandó i els pintxos que van prometre, quan arribaran? o es que vénen amb hispano i per això tarden tant...

G

Gourmet

igualada

2 d'agost 2022.21:00h

Les coses bones es fan esperar.
Quan ens poguem menjar un fricandó al mig de la rambla fliparem

A

Anònim

Igualada

3 d'agost 2022.15:17h

Quan veiem desaparèixer l’únic casal popular d’Igualada per un fricandó al mig de la rambla si que fliparem

C

Capità Fricandó

Igualada

3 d'agost 2022.15:35h

Això mateix. Es parla molt dels drets dels treballadors, però on és el meu dret a que una cambrera ben maca em serveixi un fricandó amb un priorat en llauna al mig de la rambla? Tant Estatut dels... Llegir més Treballadors i tanta tonteria... Us heu quedat sense propina! A treballar!

P

Punt lila

Igualada

4 d'agost 2022.11:51h

Capità Fricandó, no et passis o acabaràs al punt lila...
I si la cambrera no fos maca no et podria servir el fricandó? i si en comptes de cambreres hi ha cambrers...

C

Capità Fricandó

Igualada

5 d'agost 2022.13:55h

Pensava que havia quedat clar el to IRÒNIC del comentari...

A

Anònim

2 d'agost 2022.07:43h

Respondre

Moltes gràcies treballadores del Foment per denunciar aquests fets. La gent de l’entitat del Casal es consideren molt lluitadors i només són uns explotadors! No esteu soles i gràcies per... Llegir més denunciar el que moltes hem viscut.

I

Igualadí

Igualada

2 d'agost 2022.07:32h

Respondre

Tan s’omplen la boca de lluita i transformació popular i de canvi ètic, quan són els primers que s’ho peten tot. Amiguis de Poble Actiu: molt dir però després se la sua tot... Fàstic

F

Fènix

Igualada

2 d'agost 2022.10:21h

què hi té a veure poble actiu?

T

Toni

Igualada

2 d'agost 2022.21:08h

La transformació popular és molt important i els drets laborals són importants, però no oblidem que la bona ”teca” també és cabdal!
Menys fregits i més bon menjar.
A la... Llegir més llarga el nostre colesterol ho agrairà.

C

Capità Fricandó

Igualada

3 d'agost 2022.10:33h

Ja ho deia Marx: ”La bona teca és el motor de la història”. El primer és tenir uneçs bons cigrons amb cansalada entre pit i esquena i la resta ja anirà venint. Ep maca, un altre cigaló de... Llegir més veterano, que aquest tenia un forat!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.