Dijous, 29/3/2018
4874 lectures

La ideologia de l'aigua

En relació amb la municipalització del servei d'abastiment d'aigua d'Igualada, l'equip de govern, per boca del segon tinent d'alcalde i regidor de qualitat urbana i interior, Jordi Pont, va manifestar fa unes setmanes que 'defugirem el debat ideològic, no pressuposem que un model de gestió sigui millor que l'altre', segons una notícia d'infoanoia.cat. M'agradaria comentar les dues afirmacions.

Els vint-i-un membres del consistori igualadí hi són justament per tenir debats ideològics. És el que esperen d'ells els seus electors, que defensin als plens i en la gestió diària -en el cas de qui governa- la ideologia dels partits polítics respectius. Els votants de les formacions d'esquerres esperen que hi hagi un debat ideològic en què els seus regidors defensin la municipalització dels serveis públics, i els votants de les formacions liberals esperen que hi hagi un debat ideològic en què els seus regidors defensin just el contrari, la privatització dels serveis públics. Els regidors no hi són per gestionar serveis públics. Hi són per prendre decisions polítiques, fonamentades en la ideologia que defensen. Hi són per decidir si el servei ha de ser prestat directament per l'ajuntament o per una empresa privada que en tingui la concessió, una decisió que els tècnics municipals no poden prendre. La feina dels tècnics és assegurar una gestió eficient dels serveis públics, els presti qui els presti, l'ajuntament o una empresa privada. Defugir el debat polític és oblidar que ets on ets per defensar una ideologia. El Sr. Pont és a l'ajuntament per defensar el model de gestió dels serveis públics del seu partit. No pas per fer d'enginyer municipal.

La confusió entre els rols de polític i de tècnic és molt habitual, sobretot quan els polítics tenen dedicació exclusiva. I sobretot quan per la seva trajectòria professional tenen responsabilitats en àmbits que no els són aliens. Aquesta confusió pot portar a l'extrem d'afirmar, com va fer una persona que no és el Sr. Pont, que 'faig la feina del polític i del tècnic, i a sobre l'ajuntament s'estalvia un sou'.

Interpreto que amb l'afirmació 'no pressuposem que un model de gestió sigui millor que l'altre' el Sr. Pont volia donar a entendre que la municipalització del servei, en contra del que opinen els que la defensen, no és garantia d'una millor gestió. Crec que aquí també hi ha una confusió. La ideologia liberal tendeix a pensar que la gestió pública és més ineficient que la privada. Fals. També és cert que la ideologia contrària tendeix a pensar que la gestió pública és millor. Fals, també. L'eficiència no té a veure amb com es presta el servei ni amb qui el presta. La gestió directa d'un ajuntament i la gestió d'una empresa privada concessionària poden ser igualment eficients, des del punt de vista econòmic i tècnic. Només cal que hi hagi bons directius i bons tècnics al davant. I també poden ser igualment lamentables si hi ha incompetents. Llavors, on és la diferència? En la ideologia. La meva opinió, fonamentada en la ideologia que defenso, és que les empreses privades només poden guanyar diners i retribuir adequadament els seus accionistes cobrant molt dels clients i/o pagant poc als empleats. I aquesta màxima és aplicable també als serveis públics. En canvi, la gestió pública d'un servei públic no ha de retribuir cap accionista i, per tant, no té la pressió de fixar preus alts i/o salaris baixos. Només té la pressió de no perdre-hi diners. En qualsevol cas, per ser sostenibles els dos models requereixen eficiència i una bona prestació del servei.

En el cas dels serveis bàsics (l'aigua, però també l'energia i les comunicacions), el debat ideològic també ha de respondre a la qüestió de si és legítim que algú s'enriqueixi amb la prestació d'aquests serveis. I de si privatitzant un servei públic no estem perdent sobirania. L'esquerra dirà que no és legítim i que estem perdent sobirania i el liberalisme dirà exactament el contrari.

Per tant, no defugim el debat ideològic ni invertim els termes. Primer, que els polítics decideixin el model. I després, només després, que els enginyers municipals n'assegurin l'eficiència en la gestió.

1 Comentaris

R

Ramon Valles

IGUALADA

31 de març 2018.00:14h

Respondre

Un bon article, felicitats Toni.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.