Divendres, 27/4/2018
4148 lectures

Les llars d'infants són deficitàries. Per naturalesa. I si no ho són és perquè es cobra molt a les famílies, o es paga malament els treballadors, o es dóna un mal servei. O les tres coses alhora. Alguns serveis públics com l'educació i la sanitat sempre seran deficitaris, i els contribuents ja estem d'acord que ho siguin, perquè formen part de l'estat del benestar que volem i que intentarem mantenir mentre puguem.

Es pot gastar millor o pitjor, però gastar en educació mai no és llançar els diners. Llançar els diners és, per posar exemples recents, pagar aplicacions informàtiques que gairebé ningú no utilitza o organitzar cursos als quals no s'inscriu ningú, o com passa en molts municipis mantenir equipaments d'utilitat dubtosa construïts en èpoques de bonança. Això sí que és llançar els diners.

D'altra banda, ser titular o gestionar una llar d'infants comporta maldecaps i riscos. Cal tractar amb els educadors, amb els pares... Uf, quina mandra! I els seus titulars o gestors són directament responsables de qualsevol incident que s'hi pugui produir, per mala sort o per negligència.

Per això, perquè les llars d'infants són deficitàries, perquè comporten maldecaps i perquè són una activitat de risc, la majoria d'ajuntaments han decidit externalitzar el servei a través de la fórmula de la concessió per concurs. Com si es tractés de la cafeteria o del servei de neteja. El resultat és que l'ajuntament es treu el mort de sobre i el concessionari hi fa negoci, a costa de la qualitat del servei i de les condicions laborals dels treballadors.

Escric això després de llegir a l'infoanoia.cat una carta d'una mare de la Llar d'Infants d'Òdena, el futur de la qual sembla novament amenaçat.

L'amenaça és recurrent. Com a pare de dues nenes i marit d'una treballadora ja vaig viure una primera amenaça als anys noranta. La Llar d'Infants d'Òdena era de titularitat municipal i les seves treballadores eren treballadores municipals. L'ajuntament de l'època, per no fer-les fixes, va impulsar la creació d'una cooperativa de pares i treballadors. Un nyap. La denegació o la retallada de subvencions de la Generalitat governada per CiU també fou una amenaça.

Per eludir les seves responsabilitats, i amb l'excusa que el servei és deficitari i més recentment amb l'excusa que els ajuntaments no poden contractar personal, la majoria de municipis -fins i tot els governats per formacions d'esquerres- han promogut cooperatives de pares o han externalitzat el servei a empreses privades, sovint sense vinculació amb el municipi. Nyaps.

Sense que serveixi de precedent, vull elogiar aquí la determinació del meu alcalde, Teo Romero, que ha mantingut la gestió directa de les llars d'infants de Santa Margarida de Montbui, amb personal que és treballador de l'ajuntament. Assumint, per tant, un servei deficitari i una responsabilitat política i personal pels incidents que s'hi pugin produir. Algú pot dir que la gestió de les llars d'infants de Santa Margarida de Montbui en els darrers anys ha estat nefasta, però ara i aquí no parlo de la gestió sinó del model. La fórmula de Montbui és el model a seguir. La resta són nyaps per retallar despeses o eludir responsabilitats.

Una societat que no inverteixi en l'educació dels seus infants i joves no té cap futur. I el retorn de la inversió en educació no es pot mesurar amb paràmetres de l'empresa privada com la rendibilitat per a l'accionista. 

Mentre la Generalitat no es responsabilitzi de l'ensenyament de 0 a 3 anys, han de fer-ho els ajuntaments, assumint que és una activitat deficitària per naturalesa. I la fórmula ha de ser la remunicipalització del servei en els casos en què aquest sigui prestat per falses cooperatives o per empreses privades concessionàries. Ja comencem a estar farts de polítics que eludeixen les seves responsabilitats i que només miren la pela en segons què. 

Espero que l'enèssima amenaça sobre la Llar d'Infants d'Òdena no acabi amb un projecte imprescindible i que durant anys ha prestigiat el municipi.

3 Comentaris

A

Antoni

Igualada

2 de maig 2018.13:05h

Respondre

Totalment d’acord Pep. A més, el teu coneixement del tema, deixa en evidència a qui parla una mica d’oïdes i amb finalitat partidista. Una cosa és el model, i una altra, si hi ha dret a què... Llegir més el dèficit sigui qualsevol. La gent, ja està d’acord en pagar. Ara bé, pagar el que sigui just i eficient. És molt fàcil administrar els diners dels altres....

pepsolev

Pep Solé Vilanova

L'Espelt

2 de maig 2018.10:18h

Respondre

Estimat Toni,

Al teu article dona per una tesi, un debat en públic o per 3 Dimarts de Diàleg.

Al meu entendre és una article que sembra el dubte, generalitza a partir d’un cas particular... Llegir més (Òdena) i parla de mitges veritats i algunes coses simplement no són veritat.

Dius que les llars son deficitàries per naturalesa. Totalment d’acord, però et deixes un supòsit: que en un poble (com Òdena) amb 1 llar, 137 places en 2 edificis hi hagi un total de 45 alumnes i en una llar no arribin a 10, mantenint-la oberta per populisme del PSC.

El dèficit ha de tenir un límit, i cal fixar-lo i cal que els ciutadans el coneguin. No es publica (actualment) quan cobra el govern municipal i demanes saber el dèficit de les llars d’Òdena?.

Parles de “mantenir equipaments d’utilitat dubtosa construïts en èpoques de bonança. Això sí que és llançar els diners”. Cert. Es va construir una Llar al Pla de la Masia tal com dius en època de bonança i per uns suposats creixements que ni hi són ni se’ls espera. 9 nens per una llar de 70 places, quan al municipi n’hi ha una altra que omple menys de la meitat de la seva capacitat. A 4 quilometres, si, i que?

“Negoci del concessionari a costa de la qualitat del servei i de les condicions laborals dels treballadors”? Com ho saps?. Hi ha queixes de la qualitat de les llars d’Òdena o de les condicions laborals?. Precisament en el cas d’Òdena és el govern de Guisado qui dona més negoci a la cooperativa concessionària ja que obliga a donar el servei a 2 edificis i llavors tots els odenencs hem de cobrir l’increment de dèficit que genera, quan els odenencs ja paguem 2.600€ per nen/curs. Es desconeix el dèficit, que el demanarem, ja que fins ara no l’han explicat.

Parles de la llar d’Òdena “La retallada de subvencions de la Generalitat governada per CiU també fou una amenaça”. Home, quan CiU estava al Govern de la Generalitat va retallar, potser t’oblides qui governava a la Generalitat quan es generava més dèficit i es construïen llars a tort i a dret per sobre del previst el pacte per l’educació. Crec que el conseller era una tal Maragall que la setmana passada es va fer d’ERC. Per cert va ser precisament CiU (amb els teus d’ERC) qui va posar ordre a les llars d’Òdena:
- Va tornar a concursar el servei denunciat per Guisado que feia 2 anys que estava denunciada per Guisado.
- Va modificar el regim de llars passant de 2 llars a una sola amb dos centres, generant un estalvi important.
- Va fer la concessió a canvi d’un pagament per infant de 2600€ els primers 20 infants (crec recordar) i 1980€ la resta. La concessió anterior comportava un pagament únic de 600€ any per tot el servei i per tots els nens. Quan vulguis t’explico com es mantenien les llars perquè dona per un manual de mala gestió de recursos públics.

I encara més. A Jorba diria que va ser ERC qui va tancar la llar d’infants de Jorba, donant un xec de 600€ als nens perquè es busquessin una llar on poguessin. Algun venia a Òdena on els odenencs li subvencionàvem la llar, però el xec se`l quedaven els pares.
No hi ha cap amenaça a la llar d’Òdena. T’ho inventes. Guisado s’adona que la seva demagògia se li ha anat de les mans i és una sagnia que no pot mantenir.

El que vol fer Guisado a Òdena és racionalitzar el servei d’acollida (el que es fa al matí i tarda, abans i després de l’horari normal).
Parles de “falses cooperatives”. Hauries de ser més explícit, si no, criminalitzes justos per pecadors. Si parles d’Òdena no ho crec, de fet estic segur que no.

El teu ídol en model de gestió de llars és el Teo. Curiós, que sigui (segons l’informe municipal d’Òdena) el municipi que precisament no presta el servei d’acollida que ara es vol racionalitzar a Òdena.

Comentes que sovint “s’externalitza a empreses privades, sovint sense vinculació amb el municipi. Nyaps”. Home, estàs demanant que en la contractació “s’arreglin” els concursos perquè vagin a para a mans locals? Això seria per tot tipus de contractació? Crec que la nova llei de contractes no va precisament per aquí, i és directiva europea.

Finalment, nyap per mi, és mantenir una llar amb un dèficit desbordat com a Òdena quan mantenint el servei és podria racionalitzar i molt. Nyap és criticar a Òdena perquè volen racionalitzar l’horari/cost del servei d’acollida comparant-ho amb un municipi, i posant-lo per model, que no presta aquest servei.

Quan vulguis seguim debatent. Ja sap que a mi m’apassiona.
Tranquil, la llar d’infants a Òdena seguirà per sempre.

Serà un plaer veure’t avui a les 19,30 al ple municipal on es parlarà del tema.

L

Laura Gandia

Òdena

1 de maig 2018.23:31h

Respondre

Gràcies per l’article, i per fer ressò d un problema que, tard o d hora, la majoria de la població ens trobarem. Hem de lluitar per canviar el model.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.