Dilluns, 15/12/2008
1155 lectures

Com destrossar les coses de casa...

He anat seguint el serial –surrealista, kafkià- del pessebre vivent de Sant Guim de la Plana. No sé qui té raó. Hauria de fer treball de camp i parlar amb les dues parts per saber com és possible que s’hagi arribat on s’ha arribat. De tota manera, pel que he llegit, crec que som davant d’un clàssic: per raons fàcils d’imaginar però difícils de comprendre qui té l’autoritat política vol intervenir en una activitat privada sense afany de lucre i tensa la corda fins al punt que una iniciativa que prestigia el municipi i el situa al mapa se’n va a fer punyetes.

No sé si l’alcalde ha fet declaracions. En tot cas no les he sentides. Només he llegit les condicions que ha posat per deixar fer el pessebre vivent. Per demanar-ne la inhabilitació per a càrrec públic!

Tots hem conegut i fins i tot viscut episodis en què l’autoritat política ha posat el dit a l’ull a coses de casa que estaven funcionant bé, imposant condicions, retallant-ne els recursos, retirant-ne les facilitats, col•locant-hi gent afí, tot plegat amb l’excusa de defensar l’interès general. Un clàssic. Les raons? Històries passades, gelosia, recel, afany de protagonisme, desig de controlar-ho tot, si no és idea meva m’ho carrego, ara aquests sabran qui mana aquí... Però com és que fem això si diem que ens mou el desig de servir la comunitat?

Com diria aquell, és l’estupidesa, estúpid! Però no és només l’estupidesa. Aquest comportament és més difícil d’explicar. Per què persones que tenim per intel•ligents i formades prenen decisions irracionals? Els psicòlegs ens n’haurien de donar l’explicació.

El comportament irracional es dóna en política però també en l’empresa. A les escoles de negocis com a eina pedagògica utilitzem casos reals que serveixen per discutir a classe i aprendre a raonar i a decidir. I d’exemples de decisions sense solta ni volta... així! (No veieu el gest que faig amb la mà, però és aquell gest que vol dir “un munt”).

Hi ha un llibre de Josep Maria Rosanas (IESE) que es diu Cómo destrozar la propia empresa y creerse maravilloso. Com destrossar el pessebre vivent de Sant Guim de la Plana i creure’s meravellós…

Altres articles de Toni Olivé

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.