Divendres, 4/6/2010
1339 lectures

Què podem fer al Rec?

El mes gener anoiadiari.cat va obrir un grup a Facebook per recollir idees sobre possibles usos del Rec. El grup té 248 membres, dels quals 43 van participar en el fòrum fent 143 comentaris. El debat va ser molt actiu durant el mes de febrer.

El fòrum es va iniciar convidant a tothom a fer contribucions breus, com si fossin post-its per enganxar en un tauler. Es tractava de fer una 'tempesta d'idees' i, per tant, es va demanar als participants que aportessin idees més que no pas opinions o comentaris.

Al llarg de quinze dies es van escriure un centenar de comentaris al grup de Facebook amb idees molt diverses que es van agrupar en set ‘discussions’ per desenvolupar-les amb més detall. Les set discussions plantejades van ser:

· Discussió 1. Un barri comercial amb productes de la zona

· Discussió 2. Botigues ‘outlet’

· Discussió 3. Una zona d’oci o d’esports (rocòdrom, ‘bikepark’)

· Discussió 4. Un ‘polígon creatiu’ o una ‘colònia d’artistes’

· Discussió 5. Una universitat, un parc tecnològic o un centre de recerca

· Discussió 6. Un barri SINGULAR (conservar l’arquitectura que el fa singular en els edificis actuals i en els nous)

· Discussió 7. Hi ha barris industrials d’arreu del món que ens puguin ‘inspirar’?

En la primera i en la quarta discussions es va proposar agrupar al barri artesans i artistes amb taller i botiga oberts al públic, utilitzar alguns espais per fer exposicions d’art, obrir botigues de productes frescos de l’Anoia i botigues d’antiguitats i utilitzar el Rec puntualment com a "llançadora" de propostes d'empreses de la zona que volen donar a conèixer nous productes o noves línies de negoci.

En la segona discussió es va proposar la creació d’una zona ‘outlet’ que complementés el comerç ja existent, especialitzada en producte de pell (sabates, accessoris, articles de viatge, etc., productes dels clients dels adobers igualadins). Es va remarcar la conveniència que fos un ‘outlet’ urbà, cosa que el faria únic i diferent, i de reforçar la imatge de marca d’Igualada.

Respecte a la ubicació al Rec d’una universitat (o un centre adscrit a una universitat), un parc tecnològic o un centre de recerca es va discutir sobre si seria econòmicament viable i si seria compatible amb d’altres iniciatives ja existents o en projecte (l’anomenada ‘àrea del coneixement’). Es va parlar d’oferir postgraus i màsters lligats a universitats de prestigi. Es van arribar a proposar espais com l'adoberia Martí Enrich. Es va insistir en aquests centres com a reclam i impuls per a d’altres tipus d’activitat econòmica i perquè tenir estudiants universitaris implica l’entrada d’aire fresc, un flux de persones de fora que viuen a la ciutat i la transformen i pluralitzen.

En la setena discussió s’esmentaren barris emblemàtics d’algunes capitals europees en què es fan activitats d’avantguarda. Es tractaria de convertir el Rec en un espai únic de visita obligada per a qualsevol turista que vingui a Barcelona i per a qualsevol persona de la resta del país. Situar Igualada i el Rec al mapa.

La sisena discussió, sobre la singularitat del barri, és la que va tenir més aportacions. Algunes idees que es van escriure:

· el Rec és un fet diferencial d'Igualada

· malgrat el passat industrial, el Rec ha de ser un lloc d’usos múltiples

· el Rec és un actiu de tots i cal trobar el mecanisme adequat per ajudar els propietaris dels edificis a mantenir-los

· s’han de mantenir els edificis singulars

· la singularitat del barri s’ha de projectar en els edificis nous

· s'ha de crear una normativa d'edificació en línia que amb la visió industrial del barri (materials, colors, alçades, etc.)

· cal restaurar tota la façana que dóna al riu, atès que el riu serà un lloc de passeig i de gaudi

· cal conservar l’essència i l’esperit del barri però renovant els edificis i adaptant-los per permetre els usos futurs. També cal adaptar el mateix barri (obrir carrers, si cal tocant els edificis no emblemàtics, etc.).

Un dels participants va proposar utilitzar una antiga adoberia per crear-hi un espai d'interpretació que expliqués el cas d'èxit en la transformació del Rec, si alguna de les idees proposades en el fòrum acaba essent una realitat.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.