Dimarts, 29/3/2011
1170 lectures

Heroïnes

Aquests dies vaig de cul buscant nois i noies que vulguin fer la tesi doctoral i particulars o empreses que els patrocinin amb mil euros al mes mentre facin la tesi. No trobo ni doctorands ni patrocinadors, i una part del meu sou i bona part dels projectes d’investigació que tinc al cap en depenen.

Quan tens cinquanta criatures al davant i els preguntes què volen fer després de la llicenciatura, la majoria et diuen que volen treballar en una multinacional o en un banc d’inversió a Londres. Quan preguntes qui té intenció de muntar un negoci pel seu compte, s’aixequen tímidament algunes mans. Però quan demanes si algú vol quedar-se a fer la tesi doctoral es fa un silenci només trencat pels grills de l’AMP?

La investigació està mal pagada i poc reconeguda. Tothom prefereix fer-se ric que fer-se savi.Al catàleg d’herois dels joves no hi ha savis. Perquè al catàleg dels adults tampoc no n’hi ha. Els mitjans gairebé només tenen espai per a polítics i futbolistes.

Per això em va sorprendre gratament que la Jordina s’hagués fet un lloc a l’anoiadiari.cat la setmana passada enmig del brogit preelectoral. No la conec però des de llavors ja és la meva heroïna. També ho són les quatre dones que mantenen viu el CERCA i ens van convocar un dissabte al matí per si algú s’hi volia afegir per ajudar a tapar el forat que tots veiem que hi ha a l’Anoia en el camp de les ciències socials.

El país necessita molta més gent apassionada com la Jordina i com la Roser, la Núria, l’Helga i la Montserrat. Gent que dediqui hores retribuïdes o no a fer ciència, al nivell que sigui, sabent que si són retribuïdes sempre seran mal retribuïdes. Gent disposada a treballar fora de la llum que projecten els focus de la fama. A canvi de saber la veritat en un determinat camp en el cas de la Jordina. A canvi de fixar la memòria del passat en el cas del CERCA.

Necessitem gent que faci descobriments que salvaran vides. I gent que estudiï la nostra parla i el nostre passat. Gent que desenvolupi tecnologies que contribuiran a la nostra prosperitat i gent que faci recerca de la que només genera saber.Cal que quan algú faci la pregunta s’aixequin més mans. De nois i noies que vulguin convertir-se en els nostres herois i heroïnes. El 2 de març dues notícies em van alegrar el dia: Igualada tenia una altra doctora i 700 alumnes de batxillerat aprenien a investigar.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.